Вучић: Избори на време, расписује их председник, а не Антонијевић

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је данас да ће се парламентарни избори одржати на време и да их расписује председник државе, а не Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Он је на тај начин одговорио на питање да ли предлог Милана Антонијевића да избори буду 3. маја договорен са њим.

"Избори ће бити на време, осим ако Милан Антонијевић не одлучи другачије", рекао је Вичић новинарима у Београду.

"Видим да је човек себе поставио за председника Републике, пошто председник расписује парламентарне изборе, не расписује их Милан Антонијевић. Видим да он зна све - како и када. Ја рачунам онај ко вас обавести о изборима, он ће и да их распише", рекао је Вучић.

Председник је у шали додао да је све могуће, па и то да Антонијевић расписује изборе.

"Када је Боливији неко ко има два посланика постао председник без избора, што не би могао и он (Антонијевић) ", навео је Вучић у шали.

Државни органи морају да заштите Лешњака

Вучић је изјавио да државни органи могу и морају да заштите Лазара Лешњака који је изнео оптужбе о корупцији и злостављању функционера Савеза за Србију и предшедника општине Стари град Марка Бастаћа.

Он је за Лешњака рекао да је "стварно узбуњивач" и да није "лажни узбуњивач" као, како је навео, Александар Обрадовић који је изнео оптужбе на рачун пословања Крушика.

"Нису медији ти који проглашавају некога узбуњивачем, већ закон. Зна се под којим условима се постајете узбуњивач. Нисте ви узбуњивач зато што сте рекли нешто што се допада некој политичкој странци или не, већ зато што сте пријавили то надлежним органима или нисте", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је навео да је Лешњак оптужбе на рачун Бастаћа о корупцији и злостављању пријавио надлежним државниом органима, а да је Обрадовић то пријавио неким страним земљама, а ниједном од надлежних органа, ни у тој држави ни у Србији, није пријавио.

"То људи морају да разумеју, овде је реч о узбуњивачу (Лешњак), у другом није реч о узбуњивачу (Обрадовић)", навео је он и додао да Лешњак мора да буде заштићен јер је рец о човек који сведочи о извршењу најтежих кривичних дела.

Вучић је навео да се нада да ће надлежни државни органи да обавесте јавност шта су урадили, како су урадили, али да се не меша у њихов посао.

 

Мислио сам да је запослен

 

Вучић је изјавио да је питао министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића шта је његов отац Бранко у фирми ГИМ, да му је он рекао "ништа", да је он разумео да је запослен, те да га је погрешно оптужио на телевизији, а да сада чује да није ни запослен.

Онда сам ја најтеже оптужио Стефановића. Изгледа да сам га лажно оптужио. Он тамо чак није ни запослен, рекао је Вучић.

Упитан у ком својству је Бранко Стефановић био у фабрици Крушик, Вучић је рекао да не зна и да му није "ни мама ни тата".

Он је рекао да и ако је Бранко Стефановић био у Крушику не види шта је ту криминал и да сви на крају само говоре о сукобу интереса.

"Агенцију за борбу против корупције молим да приступи томе да утврдимо има ли сукоба интереса", рекао је Вучић.

Он је поновио да ако је било какав криминал починио Бранко или Небојша Стефановић, једва чека да то државни органи испитају.

Вучић је рекао да је "најбогатија политичка партија", на чијем челу је Драган Ђилас, објавила да је у афери Крушик реч о обрачуну између њега и Стефановића, али да ако би то било истина он пита због чега су лагали за криминал.

"Моје питање је да ли је то био озбиљан криминал или унутарпартијски обрачун. Трећа опција не постоји", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао да су информације о Крушику дате некоме у Бугарској, а да та земља има две фабрике које имају исти производни програм као Крушик.

Вучић је рекао да је гледао емисију у којој је гостовао Александар Обрадовић који је медијима указао на незаконитости у Крушику и да ништа није разумео.

Он рекао и да је Лазар Лешњак надлежним органима пријавио кривична дела председника општине Стари град Марка Бастаћа и да је он узбуњивач, а да Обрадовић то није, јер је своје информације проследио страној земљи и то не ни надлежнима.

Вучић је истакао да нису медији ти који некога проглашавају узбуњивачем, већ закон и да Лешњак мора да буде заштићен јер је пријавио најтежа кривична дела и да ће надлежни рећи шта се дешава.

Упитан о хапшењу човека који је ухваћен да је износио техничко-технолошку документацију за муницију, Вучић је рекао да постоје и тежи притисци на војску и војну индустрију Србије.

На питање ко врши притисак, Вучић је рекао да о томе не може јавно да говори, али да ће једном моћи.

Дневник, агенције

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести