Вучић: Извињење Земана историјско, не верујем да ће и НАТО

ПРАГ: Председник Србије Александар Вучић истакао је да је извињење председника Чешке Милоша Земана за учешће те земље у бомбардовању 1999. године - историјско, али је додао да не верује да ће се НАТО икада извинити за те нападе.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је, у интервјуу за чешки портал "Парламентарни лист", рекао да није био претходно упознат да ће се Земан извинити, те да то није било у заједничким материјалима за припрему посете.

"Изненадило ме је, и то врло позитивно, и било ми је изузетно драго да чујем његове речи. Та изјава је лековити мелем на рану српске нације. Земан је тиме ушао у историју Србије и српске нације, а ући ће и у наше уџбенике историје", подвукао је он.

Вучић је подсетио да је Земан први председник, тако високо рангирани политичар који је још на дужности, који је учинио тако нешто.

"Знате ли колико ово значи за једну малу нацију у Европи? Нашу малу нацију напало је 19 страних држава, које ће увек рећи да су то учиниле због хуманитарне катастрофе, због деце. Уместо тога, бомбардовањем су убили 72 деце у Србији. Да ли је ово била цена коју смо били принуђени да платимо? Да ли су желели да нас казне на овај начин? Ово заиста није била легитимна казна", истакао је председник Србије.

Он је додао да су му због тога важне Земанове речи, јер подижу понос и достојанство наше нације.

Вучцић је констатовао да Земан није могао више да обрадује грађане Србије.

На питање да ли очекује да ће се НАТО икада извинити за агресију одговорио са јасним - "не".

"И даље ће понављати да су учинили најбоље што су могли и само желели да спрече хуманитарну катастрофу. Ако у овоме има истине, морам да поставим питање да ли је убиство хиљаде људи, посебно 72 српске деце, било само ''колатерална штета'' или шта? Не верујем ни у какво званично институционално извињење НАТО-а. Али ако ме питате да ли је Земан последњи председник који је то учинио, мислим да није. То је прво, али није и последње“, уверен је Вучић.

С тим у вези се присетио да је Медлин Олбрајт, када је пре неколико година била у Прагу, на питање о бомбардовању, одговорила да су то морали учинити да би спасли животе.

"Увек пронађу ''разлоге'' да се бране, али то је једностран приступ. Такође, поштујем људе са којима не морам да се слажем, али то је врло, врло једностран приступ и, пре свега, није истина", нагласио је он.

На питање шта промена на челу САД значи за Србију, њену спољну политику и да ли очекује неке промене, Вучић је одговорио да та промена не значи толико.

"Председника Бајдена знам боље него Трампа. Видео сам га накратко два пута и разговарао са њим у основи само једном. Док сам у прошлости председника Бајдена видео пет пута и четири пута дуже разговарао с њим", додао је Вучић.

Ако је, каже, питање шта нови председник САД значи у геополитичком смислу, Вучић је навео да је Америка је признала Косово и не жели да се одрекне тог правца.

"Сједињене Државе ће, наравно, наставити да врше притисак на Србију или, да не говорим о притиску, већ о захтеву да признамо независност Косова. Али ово је категорија која се не мења у америчкој спољној политици, тако да не очекујем никакве промене", рекао је Вучић.

Упитан како се одвија процес решења проблема КиМ, Вучић је поручио да је Србија и даље отворена за дијалог, јер кад год две стране међусобно разговарају, напетости се смањују.

"И кад год имате дијалог, можете да гарантујете мало више сигурности за српски народ на КиМ. За нас је важно да се разговори одрже и заинтересовани смо за проналажење компромисног решења", поновио је Вучић.

Испричао је да је на недавном Самиту на Брду код Крања, у Словенији, упознао Вјосу Османи, која је, каже, изразила интерес за све, осим за компромисно решење тог питања.

"Ако је њихова намера да сачекају да неко изврши притисак на Србију да призна независност Косова, да износе оптужбе за геноцид против Србије и не знам шта још, онда нисам оптимиста", рекао је Вучић.

Све то, дође, говори да другу страну не занима дијалог.

"Да ли можемо успешно да постигнемо компромисно решење, то тренутно не знам и не видим то оптимистично. Надам се да ћемо успети једног дана", рекао је Вучић.

Када је реч о односима Чешке и Србије, и потенцијалима за узајамна улагања, Вучић је казао да су две земље удвостручиле трговину у последњих неколико година.

"Чечка је стигла са 14. на 10. место страних пословних партнера Србије. То није лако када се има у виду да је Немачка на првом месту, Италија на другом месту, а Кина на трећем,... Чешка се све више приближава и могуће је да ће следећи пут када разговарамо ваша земља бити на осмом или седмом месту", указао је Вучић додајући да се међусобна сарадња убрзава, да све више чешких инвеститора долази у Србију.

Иначе, уз интервју обављена је и анкета у којој је чак 96 одсто Чеха рекло да Србе сматра братским народом.

На констатацију да је Србија предњачила у борби против Ковид 19, пре свега у брзој вакцинацији, Вучић је казао да Србија и даље има "шведски сто" вакцина, на којем нуди четири врсте цепива и да грађани могу да бирају да ли желе да се вакцинишу Фајзером, АстраЗенеком, Спутњиком В или Синофармом.

"Имамо више него довољно вакцина и једини проблем је што не желе сви да се вакцинишу, тако да лако можемо вакцинисати људе из суседних земаља и друге странце", казао је он.

Упитан како је Србија успела да на време договори довољно вакцина, док то велика већина европских земаља није успела, Вучић је објаснио да је наш положај био мало лакши од чланица ЕУ.

"Нисмо имали политичких граница, ово питање смо посматрали чисто као борбу против инфекција, против болести и здравља и то за нас није било геополитичко питање... Због тога смо вакцине тражили на све могуће и доступне начине. Почели смо да вакцинишемо Фајзером 24. децембра и обезбедили смо га на време билатералним споразумом директно са компанијом Фајзер. То није успело из неких других програма као што је Ковакс и слични. Друго, добили смо кинески Синофарм, затим Спутњик В и на крају АстраЗенека вакцину", објаснио је он.

Вучић је рекао да је то изискивало пуно труда и рада, али је поновио да је читав процес био лакши, јер се на то питане није гледало политички, већ искључиво из здравственог аспекта.

"Од почетка, наш приоритет је био да сви наши грађани имају прилику да заштите своје здравље и својих породица, као и ближњих", подвукао је он.

Потврдно је одговорио на констатацију да ће Србија производити руску вакцину, рекавши да наше институције раде на томе.

"Читав процес је у фази интензивних припрема. Бавимо се последњим детаљима, документацијом и неопходним припремама за производњу која ускоро почиње. Градимо специјалну фабрику заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином за производњу кинеске вакцине, али и других вакцина. То је облик сарадње између три земље, тако да Абу Даби, Пекинг и Београд раде заједно и надамо се да ћемо у будућности имати више капацитета за борбу против корона вируса, његових мутација, или било чега другог. Обезбедићемо услове за бржи одговор на могуће епидемије не само у Србији, већ за читав регион у којем живимо", рекао је он.

Вучић није желео да коментарише да ли је неким европским земљама била важнија геополитика од спашавања живота, реваши да је ЕУ велика сила од 450 милиона људи, а Србија мала у поређењу с њим.

"Била је наша дужност да се бринемо о себи и успели смо. Захвалан сам ЕУ на било каквој помоћи. Нека становници земаља ЕУ процене да ли су задовољни или не", казао је председник Србије.

Подсетио је да су кинески лекари помогли Србији, која није имала искуство са овом болести.

"Кинески лекари су обучавали наше, помагали су нам заједно са Пекиншким институтом да изградимо лабораторију за ПЦР тестове, тако да смо имали релативно велики капацитет за спровођење тестова, мада још увек нисам у потпуности задовољан. Сада желимо да изградимо погон за производњу ПЦР тестова тако да не морамо да их увозимо. То радимо заједно са нашим кинеским пријатељима који су са нама поделили своја искуства", нагласио је он.

Захваљујући свему томе, према његовим речима, коначно смо успели да ширење епидемије ставимо под контролу, али додаје да се никада не може рећи да је у потпуности под контролом, са шест и по хиљада мртвих до данас.

То је, каже, мање у поређењу са већином европских земаља, али је ипак пуно.

На коментар новинара да је питао за сарадњу са Кином, јер многе земље, али и многи политичари у Чешкој упозоравају на Кину и плаше се сарадње са њом, Вучић је рекао да нема проблема с тим.

"Али постоји једна ствар. Такође смо део европског континента и припадамо Европи. Није ли случајно да се у Европи пре много година тврдило да је тржишна економија највећа вредност? А сада када неко не воли тржишну економију, више га није брига. Не можемо мењати принципе у зависности од тога да ли смо бољи у нечему од некога другог или не“, казао је он.

Вучић је истакао да је Србија на европском путу и да жели да буде чланица ЕУ, али да истовремено има врло добре односе са Кином и да их неће кварити, јер је то у нечијем интересу.

"У Србији имамо железару коју су нам Американци вратили након што су направили губитке и запретили да ће 5.200 људи остати без посла. Кинези су железару узели под своје, а данас она одлично функционише упркос свим регулаторним мерама за увоз челика у ЕУ. Захваљујући овоме, Кинези одржавају не само социјални мир, већ и економску моћ Смедерева и целог овог дела Србије. Други пример је рудник бакра у Бору. Нико осим Кинеза није показао интересовање. У Европи су нам рекли да припремимо тендер и пријавили су се само Руси и Кинези. Па, победили су Кинези“, објаснио је он.

Вучић је рекао да Србија нема никаквих лоших искустава са Кином.

"Можда их неко има, али ми немамо лоше искуство. Државни дуг држимо под контролом на испод 60 процената БДП-а, што је боље од многих земаља ЕУ, и не видим проблем са тим. Изнад свега, није фер да се криви Србија за добре односе са Кином, а да други имају двеста, петсто пута већу трговинску размену са Кином. Жао ми је, али ово није фер. Неки можда мисле да смо глупи, али нисмо луди и можемо да судимо о бројевима. Дају нам моралне лекције, а сами имају сто пута већу трговину са Кином, али им истовремено смета сарадња Србије са Кином. Али им не смета што имају сарадњу 500 пута већу", рекао је он.

Вучић је нагласио да ће Србија наставити са успешном политиком, знајући да је на европском путу, али да мора и да води рачуна о себи, својим грађанима и њиховом животном стандарду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести