Вучић: Јапански Тојо стиже у Србију, инвестира 390 милиона у првој фази

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, на ванредној конференцији за штампу, истакао да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јуже Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија.„Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је он.

Вучић је казао да је њихова инвестиција у првој фази 390 милиона евра, и да се ради о улагању у Инђију.Према његовим речима биће запослено најпре 523 људи, који ће имати значајно веће плате од просечних у Србији.Величину инвестиције илустровао је податком да је 400 милиона евра 12 до 13 одсто укупних инвестиција у Србији, што је више него што на годишњем нивоу има укупно Босна и Херцеговина и значајно више од Северне Македоније и Црне Горе. 

"То је само два пута мање него што је имала Хрватска, као чланица ЕУ, у прошлој години", рекао је Вучић.Вучић је рекао да ће у наредним месецима почети изградња на 60 хектара земљишта.Пренео је да се у једном делу писма наводи да они сматрају да ово није крај сарадње, већ да имају и додатне идеје како да прошире посао.

"Надамо се, а они никада не воле да се о томе говори унапред, али се надамо да ће даље наставити развој кроз научно истраживачки центар, тест центре и остало што долази", рекао је Вучић.Он је истакао да су у овој фабрици просечне плате значајно, драматично више од прошецних плата у Србији, али је додао да не може да прецизира износ пре него што послодавци саопште радницима.

Наводећи да ће у првој фази бити запослено 523 радника, Вучић каже да је изградња те фабрике велика вест за Инђију, Срем, делове Новог Сада, Каћ, али и Београд.Вучић каже да ће се у фабрици производити премијум гуме највишег квалитета за реномиране произвођаче аутомобила.Производиће се од пет до десет милиона гума првог ранга, истакао је Вучић и додао да је ово прва фабрика јапанског произвођача у Европи.

Председник је поновио да су улагања потребна и у Топличком округу - Прокупљу, Куршумлији, Блацу, Житорађи, те додао да се нада да ће влада донети одлуку о додатним подстицајима за улагања у тај округ.Мора се, каже, урадити још и за Крагујевац, Ваљево, Пријепоље, Сомбор, Пландиште и друга места.


Покрајинска влада поздравља долазак јапанске компаније

Покрајинска влада поздравља долазак јапанске компаније „Тојо тајрес“ која ће значити додатни импулс за још већи развој Војводине и Србије.

Како се анводи у саопштењу, корист доласка овог гиганта аутомобилске индустрије неће бити само у отварању нових радних места за грађане Инђије, Београда и Новог Сада, већ ће то бити сигуран знак и за нове инвеститоре који тек треба да дођу у наредним месецима у нашу земљу.

Фото: vojvodina.gov.rs

Урађен је огроман посао од стране председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, што ће додатно допринети економском развоју читаве наше земље, посебно Војводине, наводи се у саопштењу.


"Али, чини ми се да овиме драматично снажимо Војводину, цео Срем", рекао је Вучић и додао да ће нова компанија запошљавати инжењере из Београда и Новог Сада.Још једном је захвалио Шинзу Абеу, који је први јапански премијер који је посетио Србију после 40 година, додајући да је долазак велике јапанске компаније резултат и његове посете.

"Добродошли, јапански пријатељи, желимо да останете још дуго овде и да отворите још много фабрика у земљи. Надамо се да ће се наставити улагања у Србији. Ово је толико важна вест да ће се резултати видети у будућности", рекао је Вучић."Победити Пољску..., а да Јапанци олдучују међу више земаља централне и источне Европе, велика је ствар", закључио је председник Србије. 

Нову велику јапанску инвестицију у Србији, производњу премијум гума, коју је данас најавио председник Србије Александар Вучић, покреће компанија "Тојо тајер" (Toyo Tire & Rubber Co. Ltd.), један од водећих светских произвођача гума.Овај концерн тренутно има више од 6.000 запослених.Основана је 1945. године, са седиштем групације у Осаки у Јапану.Пословне активности групе заснивају се на три основне гране - гуме, аутомобилска технологија и хемикалије.

Гуме Тојо тајерс присутне су у Европи већ 30 година.Основна делатност компаније јесте развој, производња и продаја квалитетних гума високих перформанси.

Разнолики производни програм обухвата зимске и летње гуме за аутомобиле, возила са погоном на сва четири точка и теренска возила, као и за комерцијална и теретна возила.

Вучић: Србија искрени и поуздан партнер Француске

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Француске Фредерика Мондолонија коме је захвалио за изузетан допринос јачању српско-француских односа и поштовању које је, током свог боравка у Београду, показао за Србију.

Вучић је рекао да је круна преданог дипломатског рада амбасадора Мондолонија била недавна посета председника Макрона, којом су Србија и Француска потврдиле намеру да, на основу постојаног пријатељства и договореног стратешког партнерства, унапреде политичку и економску сарадњу, као и сарадњу у свим областима од заједничког интереса, што се одражава и кроз број потписаних билатералних докумената и договора које треба испунити у наредном периоду.

Он је још једном захвалио на части, осећањима и поштовању које је француски председник указао Србији и њеним грађанима, чиме је освојио нашу дубоку наклоност. “Посета председника Макрона је заувек обележила историју српско-француских односа“, рекао је председник Вучић и додао да Француска увек може да рачуна на Србију као искреног пријатеља и поузданог савезника, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Он је нагласио да су, имајући у виду углед и утицај Француске у оквирима европске и светске политике, разумевање које је исказао председник Макрон током посете, од највећег значаја за Србију и изразио наду да ћемо и у будућности имати активну подршку Француске у европским интеграцијама и другим значајним питањима.

Председник Вучић је амбасадору Мондолонију пожелео много успеха на важној дужности директора Дирекције за континенталну Европу у Министарству европских и спољних послова Француске, коју преузима на молбу председника Макрона и шефа дипломатије Ле Дријана.Амбасадор Мондолони је рекао да ће остати привржен развоју српско-француских односа и подржавати политику мира и сарадње на Западном Балкану, коју води председник Вучић. 

Он је рекао да је задовољан што су, током његовог амбасадорског мандата, Србија и регион враћени на агенду Француске.„Председник Макрон је наишао на веома топао пријем у Србији и отпутовао је са великом енергијом за рад на односима са Србијом и регионом”, нагласио је одлазећи амбасадор Француске.

Брнабић о јапанској инвестицији: Велика и важна ствар

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да је инвестиција јапанске компаније Тојотајер велика ствар за Србију и потврда њеног кредибилитета као инвестиционе дестинације.Према њеним речима, то је једна од најлепших вести у овој години.“Потврда је кредибилитета Србије као инвестиционе дестинације и резултат тешких реформи и преданог рада од 2014. Године. Велика и важна ствар”, написала је она на свом Твитер налогу. 

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести