Вучић: Још чекамо одлуку два глобална прозивођача аутомобила

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић отворио је данас Сајам аутомобила "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" на Београдском сајму и поручио да српска аутоиндустрија има светлу будућност, као и да се још чека одлука бар два велика глобална светска произвођача аутомобила да ли ће отворити своје фабрике у Србији.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Поносан сам на Србију и Београд, на сајам аутомобила и мотоцикала будући да данас присуствујемо првој манифестацији ове врсте у Европи након двогодишње паузе", рекао је Вучић на отварању.

Вучић је рекао да је Србије привукла већ велике и познате произвођаче аутомобила и нагласио да је уверен да ће Србија успети да направи цео ланац у производњи електричних аутомобила у нашој земљи.

Уверен сам да је будућност наше аутоиндустрије која је носилац напретка сваке земље - светла", нагласио је Вучић.

"Верујем да ћемо успети да убедимо још неке од глобалних играча да прихвате наше гостопримство и отворе своје фабрике баш у нашој земљи. Ускоро очекујемо одлуке бар два велика глобална произвођача, то би била највећа промена у њеној модерној историји, ако бисмо бар једног од та два велика глобална играча успели да доведемо у Србију", истакао је председник.

Подсетио је да је Хенри Форд рекао да је најбољи аутомобил нов аутомобил, а да су сајмови идеални да се виси све што је ново у аутоиндустрији.

Вучић је рекао да ће своје адуте на сајму изложити чак 210 излагача, а приказаће преко 140 модела.

"Већину од тих премијера чине возила са иновативним хибридним погодном и 25 чисто електричних модела, што је рекорд и јасно показује на смер целе индустрије", навео је Вучић.

Каже да је свако име које је значајно у аутоиндустрији сада у Београду, те да је наш глабвни град показао и сада право и космополитско лице.

Председник је рекао да не жели да прича о пандемији и ратовима већ о томе да су никле претходних година фабрике најбољих светских компанија у аутоиндустрији, од Врања до Панчева и свуда широм Србије.

Готово сваки део који се уграђује у најбоље аутомобиле прозводи се у нашој Србји, навео је Вучић.

"По томе спадамо у ред изузетно развијених и конкурентниух земаља", нагласио је Вучић.

Додао је да је Србја успела да доведе групацију Стелантис која ће у Крагујевцу производити један од најмодернијих градских електричних аутмобила на свету.

Нас у Србији радује спремност тог гиганта да прошири портфолијо својих инвестиција у нашој земољи, додао је Вучић.

Изразио је уверење да ће сваки следећи сајам бити богатији за моделе произведене у Србији.

Додао је да очекује да ће се и на овом сајму као и увек бити најбрже распродати најскупљи модели.

"Србија да настави да иде у корак са светом, јер Србија и Београд су увек били и увек ће бити свет", поручио је Вучић.,

Захвалио је организаторима, као и ДДОР осигурању на подршци сајму и лично председнику Извршног одбора ДДОР осигурања Франческу Машију.

Од 12. до 15. маја под куполом Хале 1 Београдског сајма представиће се 28 аутомобилских марки, са педесетак премијера, од којих је највећи број електричних и хибридних возила.

Вучић: Србија ће бити потпуно друга земља, ако дође велика ауто-компанија

Вучић  је изјавио да ће Србија бити потпуно друга земља ако се до краја јуна постигне договор да једна од великих аутомобилских компанија дође у Србију на чему се, како је рекао, много ради.

Вучић је током обиласка Сајма аутомобила, који је данас отворен на Београдском сајму, рекао да је ауто-индустрија покретач развоја и да данас, како је приметио, скоро свако има аутомобил, те да је само у Београду за неколико година број аутомобила порастао са 525.000 на 730.000 возила.

''''To говори о расту стандарда и растућим портребама. Тако је и са аутопутем Милош Велики, сад скоро нико не иде Ибарскоим магристалом. Људи желе све више, возе све боље аутомобиле'''', рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија треба агресивно да крене у изградњу инфраструктуре за електричне аутомобиле наводећи да је на светском тжишту данас 11 одсто електричних и атомобила на хибридни погон.

''''Где год да одете у Европу видећете електричне прикључке за аутомобиле, ми то немамо и морамо то драматично да променимо у наредних годину дана'''', рекао је Вучић.

Председник се интересовао колика би била потрошња ако би сви у Србији прешли на електричне аутомобиле, а како му је пренето, у том случају потрошња електричне енергије би била повећана за седам одсто.

Он је током обиласка сајма застао крај штанда ''''Tojote'''' која се, како су му пренели представници те компаније, 25 година труди да направи електричне аутомобиле, а којој је циљ да до 2025. има све моделе електричних аутомобила.

Вучић је застао и крај штанда ''''Цитроена'''' на којем је изложен ''''председнички аутомобил'''' који ће, како су рекли представници те компаније, возити француски председник Емануел Макрон.

На питање новинара који би аутомобил изабрао, Вучић је казао да су сви аутомобили лепи и да су за неке статусни симболи, али да за њега нису и да он, кад негде оде, узима рент-а-кар са мануелним мењачем.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести