Вучић: КФОР потврдио да сам био у праву

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је портпарол Кфора Винченцо Грасо најновијом изјавом да је о акцији хапшења на северу КиМ био обавештен свако ко чита новине потврдио његову изјаву да Кфор није обавестио Београд о томе шта се спрема и догађа.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Dnevnik.rs

"Упозорио сам и међународну заједницу и наше људе да ће се ово догодити. Наравно да ће се то појавити у штампи. Ако су мислили на чињеницу да сам ја упозорио на нешто и да је то штампа објавила као моје упозорење, не значи да су нас са нечим упознали и да смо знали, већ да је председник Вучић све открио", рекао је српски председник за Пинк телевизију.

"Да, ја сам као председник Републике упозорио целокупну јавност на то што ће да се збива на КиМ. Да, то су све новине пренеле или најутицајније и најважније дневне новине, сви су могли да прочитају, све је тачно, а онај који је требало да спречи, а то јесте Кфор и НАТО и ЕУ, и САД они то нису спречили зато што су се правили да не знају да ово нема никакве суштинске везе са корпуцијом и криминалом", рекао је Вучић у телефонском укључењу за Пинк телевизију.

Он је подсетио да су још јуче из Приштине додавали да то има везе и са Оливером Ивановићем и са неким Замберијем и тако даље, а сад опет нема никакве везе са Оливером Ивановићем и Замберијем.
"Дакле свако измишља шта год му падне на памет, једино што је важно било је оптужити Србију", приметио је Вучић и додао:
"И кад ме напада Јутарњи лист хрватски и кад ме напада сарајевски Аваз са истом причом са којом је то Рада Трајковић учинила да је Вучић морао да подржи Албанце, а не Србе, јер ти Срби су корумпирани, моја порука је следећа, пре свега српском народу на КиМ: бићу уз српски народ, бићу уз истину и правду, а не уз криминалце и злочинце и никада нећу да подржим криминал", истакао је Вучић.

Не само да има свој образ, каже председник, него се зна да никада није подржавао криминал за разлику од оних који свакога дана причају о борби против криминала баш зато што су таквом соју и слоју људи припадали.
Како каже, многи су покушали његове речи да злоупотребе.
"Неки ће увек бити на свакој страни, само да буду против државног руководства Србије. Немају осећај за свој народ и своју земљу. Причају о корупцији и криминалу, а људи су пуштени", рекао је Вучић и додао:

Приштина, каже, нема појма за шта да гони ухапшене.
Причали су о акцији на целој територији Косова, а све се то води, истакао је, само због упада на север Косова и са циљем да се склони део људи који жели да им се супростави.

"Није у реду да идете против народа, зато што не можете да волите легитимне представнике", рекао је ВУчић и додао да су многи у Србији покушали да злоупотребе речи портпарола Кфор-а па су говорили да је Вучића Кфор раскринкао.
Како каже жеља неких људи је да ураде све што могу против државних органа Србије и против њега лично, и да увек има оних који ће бити на НАТО страни, албанској страни само да би били против државног руководства Србије.

"Ти људи немају никаквог ни националног ни државно одговорног осећаја за свој народ и за своју земљу и спремни су да оптужују своје људе. Причали су нам о корупцији и криминалу, а ни о каквој корупцији и криминалу није реч", нагласио је он.
Додаје да Приштина појма нема зашта да гони ухапшене Србе и да имају један или два видео снимка неких других људи, а не људи које су хапсили.
"Причали су о акцији на целој територији Косова, на крају се испоставило да се води само због севера и због њиховог упада на север и да би склонили још један део људи који би у неком тренутку могао да им се супростави у њиховом покушају да овладају севером", нагласио је он.

Председник каже да је за њега најтужније и да га највише погађа то што један део људи иде против свог народа.
"У реду је да будете политички противник, да кажете шта желите, али није уреду да идете против свог народа зато што мрзите његове легитимне и легалне представнике. Све могу да разумем, али не и да хвалите Харадинаја, да кажете да је добро јер он води борбу против корупције, а при томе хапсе нашу децу, наше људе", рекао је он.

Подсећа да су специјалне јединице претукле Руса који је био близу барикаде, и упитао шта би се било да се тако нешто деси на демонстрацијама у Београду.
"Ваљда је посао УН административних радника да буду близу баикада. Није он био наоружан и пуцао на њих да га онако изубијају. Још му сада не дају да напусти Косово, па се мучи читава Руска Федерација која се труди да извуче човека који је у тешком стању на КИМ да дође на ВМА да се лечи", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да су се косовске јединице повукле само зато што су им са Запада рекли да је доста ескалације и да је доста свему томе.
Запитао се како би сви реаговали да се оно што се десило на Косову дешавало у Београду, и истакао је да је пред Србијом велики изазов, а то је да се српски народ сачува на КиМ.
"Имамо и мудрост и храброст да сачувамо мир и стабилност, али молим људе да не иду против своје државе и свог народа", рекао је Вучић.

Нема, каже, ништа против да људи гласају за кога хоће, али моли да размисле какав ће ефекат тога бити на наш народ.
"Што се НАТО-а тиче, све је јасно након изјаве господина Граса. Ја сам упозорио шта ће да се збива на КиМ, то је тачно, а онај ко је требао то да спречи нису урадили, јер су се правили да не знају да ово нема никакве суштинске везе са корупцијом и криминалом. Бићу уз српски народ, а не уз криминалце и злочинце. Никада то нисам подржавао", нагласио је председник Вучић.

Вучић је истакао да је Мађарски контигент КФОР-а хтео да поступи другачије, и на томе им се још једном захвалио.
На опаску да се чини да нису сви баш у Кфору на исти начин разумели ову акцију као што то тумачи Грасо, Вучић је рекао:
"Хоћу да се захвалим нашим мађарским прајтељима и та информација је добрим делом тачна и желим да им кажем велико хвала на бризи за српски народ и за све оно што се збива на КиМ".

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести