Вучић: Косово је део Србије али није све наше, а није ни њихово

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је за њега Косово део Србије, али да неће да лаже народ и каже да је "све наше".
vucic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

"Нећу да лажем народ и кажем да је све наше и лако ћемо ми то и да се јуначимо. То не подносим јер та лака решења обично воде до амбиса. Ја народу кажем није све наше, али није све ни њихово", рекао је Вучић за Пинк.

Он је рекао да је наш посао да покушамо да пронађемо компромис, али да компромис не значи да изгубимо све, као што смо, каже, изгубили у време Ђиласа, Јеремића и осталих.

"То је проблем друге стране, која мисли да може Србији да заповеда, да прича глупости у вези са таксама и реципрочним мерама... То говорим о Куртију и осталима", рекао је Вучић и позвао их да се "доведу у ред и да размисле шта причају".

"Нисмо ми ваш ни брат, а камоли млађи брат, не можете да нас матретирате, јер не зависимо ми од вас, већ ви зависите од нас", поручио је Вучић.

Такође, поручио је Албанцима да тек када се упристоје и престану да лажу, да прогоне Србе са севера, као и свих других делова КиМ, дођу и кажу да желе да разговрају и да ће онда онда и уследити разговори.

А да Додик окачи заставу Републике Донбас, је л' би се сликао Абот?

Вучић је рекао да ће наставити од међународне заједнице да тражи одговор о свим неприхватљивим потезима Приштине, попут сликања британског амбасадора са Аљбином Куртијем под заставом Албаније.

Вуцић је указао да се међународна заједница руководи двоструким аршинима и у прилог томе упитао да ли би се амбасадор Николас Абот сликао с Милорадом Додиком под, на пример, заставом Републике Донбас.

Зато ће, каже, наставити међународној заједници да поставља питања у вези са понашањем Приштине.

Казао је да је одбијање дозволе да сликарка са својим сликама уђе на Косово, као и све акције претходних дана, показују колико је велика нервоза у Приштини.

"Чекам да поставим ново питање јесмо ли послали антракс или нешто друго или су лагали као и обично за тровање", казао је Вучић у емисији "24 часа" на ТВ Пинк.

Рекао је да није било никакве инфекције због коверти са гласоивима из централне Сбије, како су сами потврдили, и да су читаву причу измислили.

"То су радили намерно, јер не знају шта ће са собом. Неки који су још на власти тиме би да купе време, да се не знам шта догоди, да се догоди неки виши случај, да они остану на власти, а други журе да владају и није им важно на који начин. Сви су нервозни, а посебно због резултата Српске листе", казао је он.

Вучић је подвукао да Србија неће заборавити на ту причу и да ће данас, сутра или кроз три дана поставити питање целом свету ко је отровао, који су то српски терористи који трују писмима.

Назвао је читаву причу око тога "циркусом под маскама", додајући да то више чак није ни за тачку у циркусу.

Рекао је да неће одустати од добијанај одговора, као што је јуче чекао одговор британске амбасаде у Приштини, који је добио и коју је схватио.

"Замислите да Милорад Додик окачи, не заставу Србије, већ Републике Домбас. Је л би се сликао британски амбасадор са њим тада. Не би ни ушао у тај простор. Ово говори о двоструким аршинима, и како могу бескрупулозно да обмањују јавност. Због тога сам рекао да смо све разумели", казао је он.

Вучић је истакао да је поносан што Србија сме да укаже на то шта је истина и да тражи одговоре, наравно, на цивилизован начин.

Кад је реч о Куртију и његовој изјави да Вучић није у позицији да говори и коментарише "њихове националне симболе", председник Србије је рекао да лидеру "Самоопредељења" изгледа "језик и стилистика не иду најбоље".

Истакао је да коментарише и да ће то чинити и убудуће, као и да га у томе неће спречити ни енглески амбасадор, ни Курти.

"У томе је разлика између Србије и других земаља, не само у овом региону, јер је Србија независна и суверена земља, која води своју политику", рекао је Вучић.

Осврнуо се на и наводе да СНС нема идеологију, наводећи да та странка заправо први пут ствара слободну српску, и државу свих других грађана, која доноси одлуке незвисно од великих сила и у интересу народа које представљају.

Он је оценио да је Курти помислио да је много важан и да некоме може да наређује.

Прокоментарисао је и наводе о смени генерација на КиМ, наводећи да је Курти само неколико година млађи од њега, а да се сам, како каже, спрема за пензију.

Вучић је додао и да га фасцинирају "патолоске симпатије" које према Куртију исказују поједини београдски кругови, како каже, изгледа одушевљени његовим теротистичким активностима из прошлости и његовом жељом да направи велику Албанију.

"То одушевљење ме изненађује, али то је њихов посао. Нека наставе да га раде, а људи ће то умети да препознају", рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и изјаву Јанка Веселиновића, који је рекао да Вучић Куртију не сме да каже да је самопроглашена независност Косова неуспела.

Вучић каже да таква изјава показује колико је велико лицемерје у том делу опозиције.

"Независност Косова је прокламована не у време Вучића, када је 13 земаља повукло независност, а у њихово време је 89 земаља признало независност Косова, а ниједна није повукла", рекао је Вучић.

Додао је да приликом проглашења независности није било никакве реакције државе, већ су "побегли у Румунију", да је косовско питање потом извучено из УН и пребачено под окриље ЕУ, да се пред Међународни суд правде изашло са "најглупљим питањем", као и да је тадашња власт направила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

Настављамо ка ЕУ, пријатељство и са Русијом и Кином

Вучић је рекао да Србија наставља пут ка Европској унији, да прати ситуацију у свету, али да истовремено никоме неће дозволити да јој угрози пријатељство са Русијом или Кином.

У емисији "24 сата" ТВ Пинк поводом данашњих разговора са Федериком Мондолонијем и Мирославом Лајчаком, а на питање о даљем проширењу Европске уније, Вучић каже:

"Ја верујем да ће Француска остати при свом ставу и да они траже неку нову методологију за ЕУ. Подржавам да Албанија и Северна Македонија добију почетак преговора, плашим се да то неће добити, а и за нас ће бити тезе процедуре. Верујем да ћу у новембру видети председника Макрона у Паризу и да ћу тада детаљније моћи да разговарам, а потом ћу се састати и са Путином."

Вучић, међутим, наглашава да Србија остаје на путу ка ЕУ.

"То је паметна, мудра одлука, 67 одсто наше робне размене је са ЕУ, највећи наш извоз је у ЕУ, највише инвестиција стиже из ЕУ, али као независна земља ми ћемо да гардимо пријатељства и са другима и никоме нећемо дозволити да угрози наше пријатељство са Русијом, Кином, Јапаном, Турском", каже он.

Истиче да је нејгов посао да обезбеди посао за људе у Србији и да је за то потребна сарадња са свима.

"Из Прибоја су сви хтели да оду, обезбедили смо 500 радних места и сада је другачције, то смо радили од Владичиног хана до Крупња а сада ћемо ускоро и у Малом Зворнику отворити фабрику са 400 радних места", навео је Вучић.

Наставићемо пут као ЕУ, без нервозе, али истовремено ћемо сарађивати и са другима, и гледаћемо шта се збива у свету.

"А шта се збива, да не употребим неку тешку реч, као лудило, али то је хаос у међуанродним односима, који нико не мозе да дефинише на набољи начин и нико не зна шат ће бити. Јер, када је Ердоган био у Србији имао је један однос са америчким председником, када је отишао - то се променило", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести