Вучић: Сутра одлука о изборном скупу СНС у Новом Саду

БЕОГРАД: Сутра до поднева биће донета одлука да ли ће предизборни скуп у Новом Саду, планиран за петак, бити одржан, најавио је председник Србје и СНС Александар Вучић.
vucic
Фото: Танјуг (Видео)

Ми сада имамо један проблем. Може да се догоди да по трећи пут откажемо предизборни скуп. Планирали смо за петак скуп у Новом Саду на којем се очекује 30.000 људи. Да ли ћемо га имати, одлучићемо сутра до 12 сати, рекао је он.

Вучић је за ТВ Пинк казао да ће, ако га не буде, бити свакако упућена порука да је важно да се изађе на изборе, и да се ради о питању озбиљности и одговорности.

Рекао је да СНС прати број заражених, јер не би желео да угрози здравље људи.

Видим да постоји нека врста глади код наших људи, да покажу колико су жељни политичке борбе. Али, избори дођу као дипломски испит, не може да се промени оцена у пет дана, већ морате да радите све време, нагласио је он.

Вучић је указао да опозиција живи у 90-тим, да живе у свом малом твитер окружењу, и да мисле да ако су људи из тог окружења незадовољни онда имају проблем, а да су нешто страшно добро урадили ако им тројица аплаудирају преко социјалних мрежа.

Само је проблем у томе што на крају на изборима морате да заокружите неког, и то не преко лажних профила и тај глас убаците у кутију. Ту варања нема, поручио је он.

Значајне промене у влади, ко ће бити премијер - после избора

Председник Србије је најавио да ће бити значајних промена у саставу нове владе, ако већину освоји листа коју предводи, као и да сада не жели да се изјашњава о томе ко би могао да буде нови премијер.

Значајне промене... Биће и оних који су сада министри, али биће значајне промене. Веома сам задовољан радом Ане Брнабић, али се не бих изјашњавао о томе ко ће бити премијер. А, да ли су људи од поверења и људи о којима мислим добро и Ана Брнабић и Милош Вучевић и Бранислав Недимовић и Синиша Мали – јесу, казао је Вучић.

Истиче да ће одлуку доносити они који буду формирали већину.

Ако мисле неки да буду на власти довека и да нико не сме да буде склоњен, већ да само може да напредује, онда ћете увек имати проблем. Онда би 12 министара чекало само да постану премијери и да буду увек незадовољни, или да увек остану у најмању руку министри, а то није реално, као и за премијера, поручио је Вучић.

Медији никад отворенији, грађани могу да чују све

Председник Александар Вучић оценио је данас да медији никада нису били отворенији, ни у једној изборној кампањи, и да грађани имају прилику да виде и чују све, те додао да их занима, пре свега, програм политичких опција.

Вучић је за ТВ Пинк, где гостује, како је нагласио, као председник Републике, рекао да нема намеру да говори о политичким противницима, али је приметио да је интересантно да су неки, иако се нису појављивали толико на јавном сервису, ни на другим приватним телевизијама, имали много виши рејтинг.

Људи мисле да је то само када видите политичаре који дођу негде, па кажу - ''дошао сам да вам кажем да су ови грозни…'' А, када их питају шта је главни проблем, кажу да су то - медији. Али, људе не интересују медији, већ будућност деце, њихових родитеља, хоће ли бити посла, како ће решити питање КиМ, друге проблеме… а, не колико ће се неко сликати на телевизији, рекао је Вучић.

Запад јасан по питању КиМ, једино питање - ко ће да води игру

Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али оно није суштинске природе по решење, већ у томе ко ће да води игру, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је то веома тешка позиција за Србију и да зато очекује даље притиске.

Не можемо да одбијамо лако највећу силу света (САД), а како да одбијете ЕУ када се налазите на европском путу? Не могу да будем неодговоран као Тачи и да кажем ''ми нећемо да се одазовемо позиву Лајчака, Маркона или Меркел''...Како то да кажем?

То је немогуће, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Каже да и ако постоји нешто због чега не спава јесте питање Косова, упрткос свим економским успесима.


Резолуција 1244 није оно што мислимо

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Резолуција 12 44 комплексан документ и да то нису само оне две реченице које се у Србији помињу, јер нам иду у прилог, оне у којима се признаје интегритет наше земље.

Он је за тв Пинк рекао да мора да се зна шта све садржи тај документ, који је омогућио погром 2004, па и наредне процесе, од једностраног проглашења независности 2008, става Међународног суда правде и страшних грешака које смо направили.

У преамбули, на пример, пише и да ће КИМ бити предмет деловања Хашког тирбунала, то никада народу нисмо рекли, истакао је Вучић и додао да је на основу тога много људи испоручено Хашком трибуналу, али је, истиче, поносан што у томе није учествовао.

У члану 11 се ради о најснажнијој реафирмацији споразума из Рамбујема, који смо ми претходно одбили, а који говори о спровођењу референдума за коначни статус КиМ, указује Вучић и додаје да је и то део резолуције.

Истиче и да се у члану 2 говори искључиво о насиљу и репресији снага СРЈ, а нигде о репресији или злочинима ОВК, што значи, како објашњава, да смо ми криви за сукоб на КИМ.

У тачкама 10 и 11 успоставља се међународно присуство Унмик администрације плус привремени приштински органи власти, чиме се дерогира присуство српских, не само полицијских и војних снага, већ и цивилних, а на почетку се каже да морају да се повуку с КИМ, истиче председник.

На свему овоме је инстирала албанска страна, а ми смо читали само ове две реценице, а никада ове друге, примећује он и додаје да су те две тачке увршћене у документ само да би се задовољио руски интерес у том тренутку, да не би могло да се каже да је потпуна српска капитулација и прихваћено отцепљење Косова од Србије, а суштински је стављено много елемената који ће касније омогућити Ахтисарију и другима са својим плановима да излазе и довести до погрома 2004, а затим до самопроклановане независности 2008.

Уместо да се мудро супротставимо свему томе, ми смо правили страшне грешке, указује Вучић, закључно с МСП.

Оцењује да и даље имамо тешку ситуацију, јер је на КИМ 93 одсто Албанаца.

И у тим условима добро се боримо и морамо да се дрзимо тих делова резолиуције о насем интегритету, али нико од њих није глуп, они су учествовали у припреми, додаје председник.

Он напомиње да је ово морао да каже, јер не можемо забијати главу у песак.

Не могу да спавам због КиМ, борићу се заједно са свима другима, снажније него што сам се борио претходно, поручио је Вучић.

Упитан да коментарише став Мирослава Лајчака, оцењује да Лајчак није мислио да се дијалог покрене од нуле.

Мој осећај је да је он мислио, а није то рекао, на комплетну примену Бриселског споразума, ''са плус плус'' и да се тако заврси цела прича. Албанци ни на то нису спремни, они мисле да је то само питање форме како Србија да их призна, закључује Вучић.


Председник каже да Немачка, која је најснажнији фактор у Европи кад је реч о решавању косовског питања, неће променити свој став по том питању, који је супротан ставу Београда, али да то не значи да он не цени дело и личност немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Он је навео да не може да говори о томе да ли је Немачка подржавала приштинске таксе на робу из централне Србије, али је додао да је потпуно јасно да "све што ми мислимо о Косову, у Немачкој мисле супротно".

Ја сам поносан на чињеницу да своје ставове нисам крио пред канцеларком, а она ми је чак рекла и да не би ни слушала да јој то неко други прича, рекао је Вучић.

Он је рекао да цени Ангелу Меркел и да, иако зна да ће за неколико месеци о њој многи говорити све најгоре, он то неће чинити, јер зна с којом је снагом чувала стабилност у овом делу Европе.

Подсетио је да је Ангел Меркел 2015. године отворено поџала Србију у спору са Хрватском, када је та земља увела санкције Србији па су камиони чекали у километарским колонама на граници.

Да није било њене отворене подршке, ко зна колико би та криза трајала и како би се завршила. Ја јој то памтим и 2020, рекао је Вучић.

Он је истакао и да су немачке инвестиције у Србији фантастичне и подсетио да Србија има највећу трговинску размену с Немачком.

С Немачком имамо највећу трговинску размену, 13 одсто укупне трговинске размене имамо с Немачком, рекао је Вучић.

Иза ње су, како каже, Италија, БиХ, Русија, Кина...

Вучић је рекао и да је Србија у претходних седам, осам година успела да подигне углед у свету, подсетивши да су у нашу земљу долазили јапански премијер, кинески председник, председник Израела, потпредседник Индије, руски председник, немачка канцеларка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести