Вучић: Ми смо своју слободу освојили, а не добили од великих сила

КРУШЕВАЦ: Две највеће вредности, независност и слобода Србије и њених грађана, морамо да бранимо и чувамо, јер смо ми своју слободу освојили, а не добили од великих сила, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
krusevac vucic2, tanjug rade prelic
Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Председник је на обележавању 628. година од битке на Косову пољу рекао да због неслоге, Србију ни пораз, ни победа у Косовском боју 1389. нису могли да спасу од надирућих Турака.

Како је истакао, у Србији сукоб се догодио много пре Косовске битке, где су се великаши поделили и почели да гложе.

Због те неслоге, како је рекао, Србија није могла да се брани, била је распарчана и разједињена и у наредних 50 година пала је у руке Турака.

"И то је основна лекција коју нам сваки Видовдан саопштава, а ми је не памтимо", рекао је српски председник и додао:

"Зато никада више не смемо да се делимо, јер једну Србију имамо и морамо да је чувамо целу и целовиту, да будемо заједно, сложни и јединствени у томе", нагласио је Вучић.

Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Он је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи, ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

"Ми Срби имали смо много кључних Видовдадна, и сваки је говорио о нама, и добро и лоше. На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније, и на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип пуцњима и личним страдањем показао разлику између великих, али не по броју, већ по љубави према слободи, и оних других који за слободу не маре", истакао је Вучић.

Он је рекао да треба да бринемо о нашој будућности, али не на небу, већ на земљи.

"Када то урадимо, знаћемо да је Лазар био храбар државних, свестан надируће турске опасности, који погинуо не зато што се борио за небеско царство, већ за своју лепу Србију", рекао је Вучић.

Касно смо и почели да славимо Видовдан рекао је Вучић, али и погрешно да га тумачимо, као да смо небески народ, без потребе да се мењамо...

Он је рекао да смо се тада покренули, да одбранимо државу, част и славу, показали вољу, храброст и способност...

"Тога треба да се сећамо, томе да посветимо пажњу и учимо", рекао је Вучић и навео да тај непобедиви српски дух није остао незапажен и код припадника других народа који су се дивили томе како српски народ брани и чува своју независност и отаџбину.

Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Према његовим речима, морамо да наставимо да негујемо нашу традицију, памтимо жртве и славне подвиге који су путоказ како се треба борити за земљу.

Никада Србија неће моћи да подигне споменика колико је имала јунака, али ће наставити да им исказује поштовање и да памти њихова дела.

Никада нећемо одустати од борбе за српску част, историју, истиче Вучић, али и да из те историје треба да видимо будућност.

"Умећемо да сачувамо наш народ где год да се налази" поручио је председник Републике и навео да нам је намера да растемо, развијамо се, будемо бројнији, економски јачци и обезбедимо мир за будућност деце.

"Историја не сме да нам буде изговор, већ подстрек и снага, храброст за велика дела" додао је.

Убеђен је, каже, да је у избору између Србије небеске и митске, без резултата и постојане и земаљске са јасним планом и циљем и свети Кнез Лазар био за ово друго.

Како је рекао, митове можемо и треба да сачувамо, они су део наше историје, али не смемо само њих да живимо.

"Оно што не смемо да заборавимо то су слобода и независност као темељи српске државе", поручио је Вучић и додао да је борба за слободу трајала вековима, али је и освојена.

"Намерно кажем ''освојили смо је'', за разлику од неких који су своју добили од великих сила", указао је председник Србије.

"Нека је вечна слава косовским јунацима - свим страдалим Србима у борби за слободу. Живела Србија" тим речима председник Републике завршио је своје обраћање грађанима Крушевца и Србије.

Влада "под утицајем" грађана, не Русије, не запада..

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је мандатар Ана Брнабић предложила данас владу која је формирана "под утицајем" грађана, а не Русије, не запада..

Он је новинарима у Крушевцу рекао да је поносан што води независну, суверену земљу у којој други не доносе одлуке, као и да је поносан на војну неутралност.

„Влада Србије је једино под утицајем грађана. Нико други не може било кога да доведе на власт, у Србији бирају грађани“, поручио је Вучић на питање како коментарише изјаве да је Србија под руским утицајем.

Рекао је да је јуче чуо примедне неких да смо слуге запада, и других да смо постали руске слуге.

„Они вероватно полазе од себе, желе да буду слуге, један дан руске, а други дан западне. Ми нисмо слуге“, подвукао је Вучић.

„Немојте да покушавате да нам одлучујујете хоћемо ли да имамо и с којим поносом славимо српску тробојку“, нагласио је он.

По питању изјаве амбасадора САД о "малигном утицају" Русије у Србији, рекао је да не зна шта је он тачно рекао, али и да не види ничији малигни утицај на Србију.

Србија, поновио је, има пријатеље и на истоку и западу, иде ка ЕУ, али ће чувати добре односе са руским пријатељима.

Са Кајлом Скатом има коректне односе, рекао је и додао да не морају увек да буду сагласни у свему.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести