Вучић: Мир и заједнички рад су будућност

БАЊАЛУКА: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да је будућност у заједничком раду и миру, те да је најважније да се за бољи живот грађана, развијају економски односи, уз очување мира и стабилности.
д
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Имали смо седницу Савета за сарадњу, пажљиво сам саслусасо све што мисле о политичкој ситуацији у РС и БиХ. За нас је важно да покушамо да чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност", рекао је Вучић.

Важно је, каже, да људи у Српској и Србији могу да виде да ће имати посао, да ће њихова деца моћи да опстану на огњшитима, да ће имати будућност, а да не буду опхрвани бригама од пре 25-30 година.

"Већ да знамо да је мир будућност и да је заједнички рад будућност", поручио је председник Србије на заједничкој прес конференцији са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Он је додао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској рамени укупно партнер број седам - уз Немачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и Румунију.

"БиХ је веома важан партнер жа нас и верујем да трговинска размена у 2021. може да буде значајно већа него у 2020, када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра", рекао је Вучић.

Вучић: Не размишљамо о ратовима, изјаве у БиХ неодговорне

Србија жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, и у Србији нико не размишља о сукобима и ратовима, поручио је данас у Бањалуцу председник Србије Александар Вучић и додао да све изјаве у БиХ које иду у смеру сукоба сматра неодговорним.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментаришето изјаву Бакира Изетбеговића да не може да каже да рата неће бити и да би пре умро него што би дозволио да "геоноцидаши" завладају делом БиХ.

"Што се Србије тиче она жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, не само са србма, што је подразумевајуће. Не пада нам напамет ни да размишљамо о сукобима и ратовима. И не сматрам изјаве које иду у том смеру на било који начин одговорним, као и увреде на рачун других народа", поручио је кратко председник Србије.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Додик: Захваљујући Србији и Вучићу ово је најбољи период РС

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Република Српска данас има најзначију посету икада из Србије, коју чини државни врх предвођен председником Александром Вучићем.

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре подсетио да се сарадња Републике Српске и Србије одвија у оквиру Споразума о специјаним везама, што је утврђеном и Дејтонским мировним споразумом и истакао да је "ово је најбољи период Републике Српске у којем захваљући осећају Вучића и његовог тима Српска може да се похвали многим веома важним планирним пројектима.

Рекао је и да ни овог пута није пропустио прилику да Вучића упозна са ситуацијом у Републици Српској и БиХ.

"Можда се то понекад чини заморним, али је ситуација у РС и БиХ заморнија и напорнија од наше приче", рекао је, између осталог, Додик.

Он је рекао да је сарађивао и са претходним властима у Београду, али да Србија и Александар Вучић најбоље води рачуна о Републици Српској.

У Бањалуци билборди добродошлице

У знак добродошлице председнику Србије Александру Вучићу, у Бањалуци, која данас обележава Дан града, постављени су билборди на којима пише: "Добро дошао предсједниче. Хвала.".

Вучић у Републици Српској предводи делегацију у којој су премијерка Ана Брнабић и председник парламента Ивица Дачић

На свечаној академији, поводом обележавања Дана града, Вучићу ће бити уручен Кључ града, са Повељом почасног грађанина Бањалуке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести