Вучић: На КиМ у септембру или октобру

БЕОГРАД. Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се спрема да иде на Косово и Метохију у септембру или октобру.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Када ћу на Косово? У септембру или октобру, кад будемо могли да покажемо шта смо урадили из инвестиционог програма за Косово, а до тада ћемо успевати да снабдевамо људе, да попунимо рафове и обезбедимо им опстанак на огњиштима, рекаo је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета с основцима са севера КиМ.

Како је додао, волео би да та посета буде у септембру.

Али, биће септембар или октобар, рекао је он.

За дан, два биће још боље снабдевене продавнице на КиМ

Вучић je најавио да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ.

Како је рекао, то није увек лако и једноставно, али верује да ће Србија обезбедити, не само да наши људи не буду гладни и жедни, већ да имају нормалан и пристојан живот.


Разматрамо увођење контрамера Приштини

Вучић је изјавио да се разматра увођење контрамера Приштини због отежаног снабдевања животним намирницама на КиМ, а биће објављене, каже, након разговора са представницима српског народа са КиМ.

На питање да ли се размишља о контрамерама које су раније биле најављене, рекао је да се размишља о томе свакога дана, али да је прече било да се најпре обезбеди роба за Србе са севера КиМ.

За нас је од пресудног значаја било да обезбедимо више робе у продавницима и надам се сте могли да видите јуче и прекјуче више робе него претходних дана. Значи, негде је нешто “с неба дошло”, навео је Вучић.

Додаје да не жели да стиче политичке поене тако што ће Србија жестоко речима неког да напада, а тиме би се, истовремено, смањила шанса за опстанак Срба на КиМ.

Моја је брига народ на КиМ, нагласио је председник.


Посебно сам задовољан због чињенице да смо у прехтодних неколико дана успели, а надам се да ћемо у наредних дан или два додатно успети да снебдево робом широке потрошње продавнице широм КиМ, истакао је Вучић.

Борићу се да и једна мала земља има право на правду

Председник Србије истакао је да ће се борити за истину и правду упркос свему, за то да једна мала земља има право на правду, чињенице, да поставља питања.

Мала смо ми земља да бисмо по некима имали право на истину. Многи мисле да тако мале земље немају право, да морамо да будемо осуђени на њихову истину. Питам ко је убио 11 људи у „Ниш експресу"? То правосудно није потврђено, а сви знају ко је. Ко чува и зашто чува те људе? У чијим камповима су ти људи обучавани?, истакао је Вучић, одговарајући на питање шта је закључио из реакција на питања која је поставио у вези с убиством Оливера Ивановића. 

Неки „мали Вучић" из „мале Србије" очигледно не сме да тако нешто пита, приметио је.

Рекао је да некима можда нису важни ти људи, али њему јесу јер су жртве Срби.

Ко је побио те људе? Што нисте дозволили да се правда изведе до краја, да злочиначка организација која је то извела одговара?, додао је он истичући да је некоме то било потребно да тако буде да се Срби не врате на огњсиста, да буде најмања стопа повратка интерно расељених лица. 


Сопот нема море, али треба знати где је...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је захвалан деци са севера Косова и Метохије што воле свој Београд и да је много лепо када наша деца не обилазе само светске метрополе.

Вучић је, на конференцији за штампу после пријема ђака са Косова и Метохије, казао да им је захвалан што је чуо од њих да толико воле Београд, али и Требиње и Вишеград.

Много је лепо када видим да наша деца не обилазе само светске метрополе. Треба и њих да обиђу. Да се не спрдају са мном као са Сопотом. Нема Сопот море, али обиђи и Сопот, немој да не знаш где је, а живиш на 20-30 километара од њега, рекао је он, поводом његове раније примедбе страначким функционерима да не летују само у страним земљама.

Вучић је казао да је лепо када деца обиђу Требиње и Вишеград, па онда Париз и друге метрополе.

Захвалио се, с тим у вези Милораду Додику и РС, које су омогућиле деци да виде те градове.

Ми ћемо са још већом жељом да наставимо да помажемо нашем народу, закључио је Вучић.


Фото: Tanjug

О Ђоковићу:Тако се граде мостови за будућност

Председник Србије Александар Вучић честитао је српским кошаркашицама и тенисеру Новаку Ђоковићу на резултатима које постижу, али и поздравио начин на који Ђоковић, како истиче, гради мостове према Хрватима и другима.

Рећи ћу нешто што неће наићи на одобравање јавности, али добро је у видети у српском боксу или боксу Ђоковића и неке друге, а не само Марјана Вајду. Тако се праве мостови за будућност, рекао је Вучић, поводом информације да је Ђоковић ангажовао бившег хрватског тенисера Горана Иванишевића током Вимблдона.

Ђоковићу је пожелео да освоји што више гренд-слемова и честитао на свему што је до сада постигао, напоменувши, да се за њега увек каже да је Србин, али да је он заправо Србин са севера Косова.

Упитан како коментарише резултате кошакашица, он каже:

Ко сам ја да очекујем нешто од спортиста, кошаркашицама честитам на изванредној борби, биле су фантастичне синоћ.

Очекујемо увек највише, можда смо мало незахвални, али ваљда нас то гура напред. Они су понос и дика, рекао је Вучић, коментаришући утакмицу Србија-Шпанија коју је наша женска кошаркашка репрезнетација изгубила.


Хистерија у ПР и БГ говори да сам поставио права питања

Вучић је приметио да су питања које је пре неколико дана поставио у вези с убиством Оливера Ивановића изазвала хистерију и нервозну реакцију политичких представника у Приштини, али и неких у Београду, и да то, каже, говори да су та питања погодила "право у средину".

Навео је да ће наши надлежни органи наставити истрагу и да верује да ће та истрага дати резулатат у наредном периоду.

Вучић је, на прес конференцији, рекао да је поводом питања која је поставио уследила хистерична реакција политичких представника у Приштини и Београду, али није добио ниједан одговор, осим, каже, псовки. 

Додао је да су се поједини медији и политичари у Србији "упирали" да бране поједине Албанце за које је поставио питање - где су били? 

Изгледа да је то било много тешко питање, јер неки људи нису смели да буду тамо. Још нисам добио одговор шта су неки у Тирани радили и неки у Косовској Митровици. Ту одговор нећете да добијете. Што су већа нервоза и хистерија - то мени говори колико су питања погодила право у средину, рекао је Вучић.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)


Мали, пролазни неспоразум са Софијом

Председник Србије изразио је уверење да ће се Србија и Бугарска, након варница које су се појавиле, убрзо вратити на стазе одличних односа и сам ће се, истиче, побринути за то.

Вучић је упитан који је његов став на варнице које су се јавиле на линији Београд-Софија, односно Дачић - Борисов, подсетио да је Бугарска признала независност Косова и да су ту наше разлике, а за све остало сматра да имамо добре однсое, које ћемо, каже, и даље градити.

Сматрам ово малим пролазним неспоразумом, подвукао је он.

Следеће недеље, како је најавио, разговараће са бугарским председником и премијером, Пламеном Радевом и Бојком Борисовом.

Подсетио је да у Србији живи бугарска мањина, за коју жели да се осећа као свој на своме и да они не смеју да испаштају због таквих размимиолажења.

Лично ћу се постарати да у што скорије време, ако то прихвате бугарски председник и премијер, вратимо односе на стазе одличних веза, истакао је он.


Додао је да су готово истог дана "кренуле" најжешће отпужбе на рачун њега и његове породице, на које није одговарао.

Нисам никад никога убио, ни размишљао, нити бих то учинио. А, они који јесу би изгледа хтели да се никад не открије ко је убијао, рекао је Вучић.

Он је поручио да ће Београд наставити да ради свој посао на озбиљан и одговоран начин.

А, они нека ударају. Наш је посао да издржимо притиске споља, који нису мали, и да српски брод сигурном руком водимо ка сигурној луци. Тако ћемо да се понашамо, за нас ће истина и задовољење правде бити врховни принцип, подвукао је председник.

Овакви ме никада неће победити

Никада ме неће победити неспособни и корумпирани људи који воде Савез за Србију и склонићу се пре него што они дођу у позицију да ми се уопште и приближе, поручио је председник Србије Александар Вучић. 

Тако је одговорио на питање Н1 шта је мислио када је пре неколико дана на питање коју ће функцију имати Ана Брнабић ако приступи СНС рекао - не брините, обрадоваћу вас.
Вучић је одговорио:

"Склонићу се ја пре него што они дођу у позицију да ми се приближе уопште, а када ће то бити, да ли одмах после парламентарних избора или неки месец касније или ће то бити само са страначке функције... А, на други начин, добићете образложење од странке којој припадам и то у најскоријем могућем периоду, јер ћемо ускоро заказати скупштину странке".

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Каже да би се људи са Н1 обрадовали уколико би се спровело у дело оно што је најважнији закљуцак свих оних који су тражили одређене законске измене и погодбе са влашћу, а које се тичу његове политичке каријере.

”Ево, поново да вас обрадујем, пошто они не могу да ме победе и пошто неће моћи да ме победе још много година... Обавеставам вас по ко зна који пут, ја ћу бити тај који ће вам то саопштити. Дакле, неће ме они никада победити, нити могу тако неспособни и корупмирани људи попут оних који воде Савез за Србију. И не само да ме неће победити никада, неће бити ни близу. Јер, наш народ цени марљивост, родобљубље, одговорност, поштење и на крају способност да ресавате проблеме и доносите тешке одлуке".

Истиче да је важно да човек не треба довека да опстаје на одређеним функцијама већ да испуни одређене важне ствари за своју земљу и свој народ.

Мој мандат траје још две и по године као предаседника Србије и много важног треба да се уради за тих 2,5 година. За разлику од других храбро и сназно ћу се спрострављати онима који су мислили да земљу могу с лакоћом да врате у прошлост и да лажима могу Србију да унезвере и скрену са правог пута. Али, наишли су на једног који не зазире много од њихових удараца и кога баш брига што ће поједине телевизије нон стоп да воде кампању против њега, поручио је председник Србије.

Све насловне стране таблоида, како каже, нападају њега и чланове његове породице.

Сад ми је и син менаџер у нечему, али још нисам сазнао у чему је менаџер, додао је Вучић.

Такође, на питање Н1 да прокоментарише интервју који је бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловића дао за НИН и Крик, Вучић је рекао да данас не осећа потребу да говори о Миловићу, ал и да би има много тога да каже.

”Али, нисам сигуран да би то било добро за цео систем и за нашу државу. Миловић о мени ништа лоше није рекао, нити има шта лоше да каже. Сматрам да је веома важно да се систем сачува, била су то различита питања, али тиме ће да се бави министар МУП-а и нека друга лица".

Председник додаје да чланови владе "имају уста и језик" и могу да прокоментаришу шта је Миловић за њих рекао, као и да је Миловић о неким члановима владе имао веома позитивино мишљење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести