Вучић и Макрон сат времена тет а тет

ПАРИЗ: Предесдник Србије Александар Вучић завршио је касно вечерас у Паризу састанак "тет-а-тет" с француским председником Емануелом Макроном.
makron i vucic, Predsedništvo Srbije
Фото: Председништво Србије

Био је то веома добар једносатни разговор, како је забележно на Инстаграм профилу председника Србије budućnostsrbijeav, уз "Армањак из 1914. године"

Састанак Вучића и Макрона био је први после свечане вечере француског председника за учеснике сутрашње конференције "Париски фотрум".

Резултати састанка за сада нису познати.

На вечери с Макроном и учесницима Париског форума

Председник Србије Александар Вучић вечерас у Паризу присуствује вечери коју је председник Француске Емануел Макрон приредио за шефове држава, влада и представнике међународних организација, објављено је на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav".

Уз то објављене су и фотографије председника Вуцицћа са Макроном коме је захвалио на срдачној добродошлици.

Макрон је домаћин Другог Париског форума о миру.

Председник Вучић борави у тродневној посети Паризу, где ће сутра имати билатералне разговоре са Макроном.

Он ће, такође, учествовати у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу "Мишљења младих о мултилатерализму", током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска, председник Вучић ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Макрон ће подржати мини Шенген - утеха за политику проширења?

Дипломата Владислав Јовановић очекује да ће француски председник Емануел Макрон на сутрашњем састанку са српским председником Александром Вучићем дати подршку иницијативи "мини Шенгена", тим пре што би, како казе, регионално повезивање смањило разочарење земљама које нису добиле датум за почињање преговора са ЕУ.

Јовановић је за Танјуг оценио да француски председник нема превише интереса да све то прати са већом пажњом, али да му иницијатива не смета, и да се подршком "мини Шенгену" препоручује као пријатељ земаљама на Западном Балкану, тим пре што са других страна из ЕУ не долазе речи подршке.

Он додаје да је Вучићева посета Паризу свакако добра за Србију, јер учесћем на значајном међународном скупу (Други Париски форум о миру) Србија на неки начин представља земаља Западног Балкана, говори у њихово име, и тако јача свој значај у међубалканским односима.

Говорећи о политици проширења ЕУ и новим предлозима Макрона, Јовановић оцењује да је ЕУ далек циљ који све више бледи, јер од почетка није био довољно реалан, будући да нисмо никада од 2000. године јасно дефинисали да ли желимо да уђемо у ЕУ под истим условима као и други или прихватамо оштрије услове.

Он не очекује да ће у разговору са Макроном доћи до неког конкретног одговора у ком правцу ће се даље кретати решавање косовског проблема, које, како оцењује, Америка тренутно држи у својим рукама.

Али, како каже, САД неће моћи саме да реше тај проблем и оне ће у тренутку када приближе ставове двеју страна морати да добију подршку и покриће и других и то не само у ЕУ, већ и Русије и Кине као сталних чланова СБ УН.

Када је реч о Француској и евентуалној улози Емануела Макрона у покретању дијалога, Јовановић каже да Француска сада користи излазак Велике Британије из ЕУ да се на неки начин наметне као први глас Уније, јер остаје једина земља у Унији која има јако нуклеарно наоружање и на тај начин више него компензује релативне економске слабости у односу на Немачку.

Са друге стране, сматра Јовановић, Макрон воли да повлачи и потезе на светској шаховској табли и мисли да му догађаји иду на руку, па као енергичан, млад, амбициозан политичар хоће да што више "своју корпу напуни позитивним поенима".

Фото: Председништво Србије

"Ми смо му ближи после његове посете Београду, мислим да се и емоционално приближио нама за разлику од других Француза који су се одаљили и да ће имати интереса и да Србију задржи у некој врсти своје политичке орбите", каже Јовановић.

Према његовим речима, у Паризу на Другом Париском форуму о миру, морамо очекивати светски деби домаћина - Макрона, као новог актуелног лидера који ће хтети више да се препоручи светској јавности са своја четири главна потеза које је повукао претходних недеља.

Један од тих потеза је "проглашавање НАТО-а практично клинички мртвим", каже Јовановић и додаје да други представља Макронов позив ЕУ да се уразуми или никада неће постати супер сила и значајан фактор.

Остали потези које ће Макрон промовисати су, како је испричао Јовановић, његово заузимање за стратешко партнерство са Русијом, односно позив ЕУ "да окрене леђа санкцијама" и његов пут у Кину који, додаје, отвара Француској перспективу веће војне и економске сарадње, а истовремено будућој реформисаној ЕУ да игра значајну улогу такмаца у геополитичкој игри великих сила.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести