Вучић: Не знамо ништа о "завршном споразуму"; Смањили смо ефекат кризе

БЕОГРАД: Политика Србије је очување мира и стабилности за своје грађане и цео регион и зато смо прихватили да суштински учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, о нашим односима са Приштином, како би се решили вишевековни проблеми, у најбољем интересу Срба и Албанаца, поручио је данас председник Александар Вучић.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

"Зато је наша делегација коју предводи Марко Ђурић апсолутно припремљена за разговор о свим економским питањима, интерно расељеним и несталим особама", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је истакао да ће Београд бити спреман да предузме кораке на отварању наших архива, али ће тражити да и тзв ОВК сама отвори своје архиве, јер је важно да породице несталих добију задовољење и правду.

Важно је и да се врате расељени, истакао је Вучић и указао да је повратак интерно расељених са КиМ најнижи на свету, свега 1,9 одсто.

Додао је да је Београд по питању економије апсолутно заинтересован за разговор, како би се нашао начин за потпуно слободан проток роба услуга, капитала и људи.

"То је нешто што чини напретка у 21. веку и верујем да уз њихову вољу и европских представника", рекао је Вучић.

Успели смо да смањимо негативни ефекат корона кризе

Вучић је истакао да ће Влада Србије усвојити нове мере помоћи привреди како би се смањио утицај корона кризе.

Он је навео да нови пакет мера подразумева мораторијум на плаћање кредита код банака још два месеца, одлагање плаћања пореза и доприноса што је око 30 милијарди динара нових трошкова за републички буџет.

У пакету су и директна давања исплата у вредност око 37 милијарди динара, то су 60 одсто минималне зараде за два месеца и 50 одсто минималне зараде за велика предузећа.

"Плус имаћемо једнократно 120 одсто минималне зараде за новооснована предузећа која до сада нису користила мере. То је укупно око 560 милиона евра. Са свим мерама које смо до сада предузели које су нас коштале 3.072.000.000 евра, јер су само гарантне шеме 1.023.000.000 евра", рекао је председник.

Од је подсетио да је помоћ пољопривреди била око 100 милиона евра, у култури 25 милијарди динара за 2.353 слободна уметника и у туризму 2,8 милијарди динара.

"Успели смо да смањимо ефекат корона кризе мерама помоћи привреди и уз добру монетарну политику Народне банке. Нама је међугодишња инфлација у јуну била 1,6 одсто што је боље и у границама прописаног од највећег броја европских земаља", нагласио је он.

Напомиње да су рејтинг агенције огромном броју земаља смањивале, углавном на негативно, а да је Србија по том питању убедљиво најбоља у региону, када се пореди са Албанијом, Црном Гором, БиХ, Албанијом, Северном Македонијом, Грчком.

Председник је рекао да је за Србију важно што је стање у пољопривреди добро, да пољопривреда учествује у БДП-у 9,8 одсто, а да се ове године очекујемо и 10 одсто.

"Ово је изванредна година за ратарске културе - пшењицу, кукуруз, соју, сунцокрет. Очекујемо највеће приносе и најбоље резултате последњих неколико деценија. Имаћемо пшенице, кукуруза и много тога за извоз", навео је он.

Напомиње да је било проблема са ценом вишње која је прешла у другу класу, али да ће замолити Владу Србије да помогну вишњарима.

"Пољопривреда је на изванредном нивоу. Мораћемо да помажемо говедарима који су погођени дампинг ценама које је Турска предузела", нагласио је он.

За Србију је важно, како је рекао, да држи стопу јавног дуга око 60 одсто и да се неће дозволити да се врати на 79 одсто.

"Мерама фискалне консолидације успели смо да вратимо Србију у нормалу, да би данас у тешким условима могли да помогнемо привреду", закључио је он.

Србија ће бити мета али радимо темељно

„Били смо и бићемо суочени са бројним притисцима и то није новост, јер је Србија на раскршћу путева, не само географски, већ на месту на којем се сударају различити политички интереси великих сила, али и земаља из региона, указао је данас председник Александар Вучић.

Нису сви увек радосни ако је Србија успешна, подвукао је Вучић и додао да ће управо зато бројни притисци бити усмерени ка Србији.

"Србија ће бити мета оштрих критика и напада, јер је важно водити ту врсту борбе против наше земље. Али, важно је да грађани знају да ми радимо у складу са плановима, озбиљно и темељно и да ћемо да чувамо мир и тако што ћемо бити све јачи и снажнији економски, што ће нам омогућити јачање и у сваком другом смислу", рекао је Вучић.

Када сте јачи, и политички и војно, свако ко размишља о евентуалној претњи војном агресијом на Србију, добро ће размислити пре него што нешто предузме, нагласио је председник.

Додао је да је задовољан предузетим мерама, економским напретком, растом индустријске производње, иако, каже, никада не може да буде срећан будући да се суочавамо са тешком кризом изазваном заразном инфекцијом.

"Али, боримо се, предаја није опција. Победићемо и уверен сам да ће сви бројеви, од понедељка бити бољи, и то не само они видљиви на први поглед, већ и они које добијамо од лекара, о броју пацијената који отпуштају и примају у болнице... Није време за опуштање, морамо да поштујемо мере и, ако тако буде, знаћемо да је талас прошао", рекао је Вучић.

Одлука о ауто-путу "Вожд Карађорђе"

Данас се доноси одлука о изради пројекта за аутопут "Вожд Карађорђе", најавио је председник Вучић.

"То ће бити једна од магистрала која ће центар Шумадије спојити са истоком Србије", рекао је Вучић.

Додао је да се сад у Србији граде три аутопута, а да ће до децембра бити показане хиљаде регионалних и локалних путева, у које ће бити уложен огроман новац.

"То је оно што прави другачији животни стандард, као и домови здраваља, болнице...", рекао је Вучић.

Буџет Србије здрав, припремљен за мере

Вучић је рекао да је буџет Србије здрав, као и комплетан фискални и монетарни систем, и да је у потпуности припремљен да издржи мере помоћи привреди, али и инвестиционе планове.

"Да ли ми данас имамо тежу ситуацију у ПИО фонду и РФЗО? Наравно да имамо - корона је. Не постоји ниједна земља у Европи која се није драстично задужила, а ми то држимо под контролом", рекао је Вучић.

Он је навео да је стопа јавног дуга скочила у свим земљама, да је Белгија на 120 одсто јавног дуга у односу на БДП, а да је "неуспешна Србија" на 57 одсто БДП-а.

"Све мере помоћи привреди и све што је планирано да урадимо, када то урадимо, бићемо на 60 одсто јавног дуга", закључио је он.

Бићемо међу првих 20 који ће да плате вакцину

Вучић је истакао да је Србија у разговору са представницима две земље, то јест две компаније, које раде на вакцини, те да ћемо бити међу првих 20 земаља које ће вакцину да плате.

„Покушаћемо бесплатно да дамо становништву вакцину. Неки најављују велике цене, и надам се да ће бити ниже. Замислите да морамо да потрошимо 500 милиона за вакцине. Али свакако то је јефтиније него што смо потрошили до сада“, објаснио је он.

Казао је да ће Србија дати све од себе да не буде последња у том кругу, што, како константује, говори о посвећености српских власти.

Не подржавам одлазак спрских представника у Книн

Председник Вучић је рекао да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави "Олује" у Книну, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

"То за нас није трауматично искуство, већ тежак злочин етничког чишћења", рекао је Вучић и додао да се Србија залаже за боље односе са Хрватском, али да они не смеју да буду понижавање Срба и српског народа.

"Не знам какву одлуку ће донети, али наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо", рекао је Вучић поводом позива српским представницима од стране хрватских званичника.

"Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз поштовање свих жртава", поручио је.

Вучић је напоменуо да смо и Црногорцима и другима замерали што су то раније чинили, али је истакао и да ако Срби и донесу такву одлуку да учествују неће их називати издајницима.

Каже да је разговарао и са Милорадом Пуповцем, и подсећа да су Срби из окружења постигли договор да никад не иду једни против других.

"Можемо да се разликујемо, али да будемо заједно и будемо јединствени и чувамо заједништво нашег народа, ма где да живи", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се може ставити цвет где су била страдања и Хрвата или српских цивила у Олуји, али да је ово нешто другачије и да би дало би неку врсту легалитета таквом етничком чишћењу.

Додао је да они ипак живе тамо и да ће имати подрску Србије.

Цивилни сектор мора да буде јак, али и закони да важе за све

Председник Вучић је истакао је да је важно да цивилни сектор буде јак у Србији и да се води рачуна о томе, али је, како је навео, исто толико важно да закони важе једнако за све.

На питање како види бурне реакције невладиног сектора због контроле новца, као и реаговање амбасаде Сједињених Држава да "делује да је реч о селективној акцији" Управе за прање новца, Вучић каже да је код нас увек све политика.

Указао је да не може бити разлика кад је реч о примени закона.

У том контексту каже да га је јутрос назвао један од министара и питао зашто је и он на списку Управе за спречавање прања новца.

Примећује и да је увек потребно да се "дигне дрека" како би се добило више новца од донатора.

"Кад год су наводно угрожени, стигне им мало више пара", казао је Вучић, коментаришући реаговања невладиног сектора.

Како је казао, он до сада није то коментарисао, али чекао је да поново буде проглашен кривим за нешто што се догађа у Србији.

Коментаришући како се у свему види његова кривица, уз бесмислене аргументе, позвао се на примедбу Милана Антонијевића из Фондације за отворено друштво да ће споменик Стефану Немањи имати "окренуту позадину сату на железничкој станици".

"Замислите, окренућете позадину...Па шта да радимо за Књазом Михајлом, чији је споменик окренуо позадину Народном музеју? Шта да радимо са спомеником Победника, коме је окренута позадина целом Београду? И они који су били против фонтане на Славији - да их је питао неко шта фали фонтани, нико не би знао да каже, иако је претходни кружни ток био ружан", објашњава Вучић и додаје да морате да се навикнете да увек будете криви.

БГ не зна ништа о "завршном споразуму", ЕУ не демантује Хотија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је био изненађен изјавом премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија да је у Бриселу почело писање завршног споразума, наводећи да Београд не зна ништа о томе.

"Био сам изненађен том изјавом, што нико није демантовао из Брисела, демантовали су само писање наших новина, које су само могле да пренесу изјаву Авдулаха Хотија", рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву Србије.

Вучић каже да Београд жели да преговара о темама које су стављене на сто и да ће тражити да се разговара и о неиспуњавању онога што је договорено и потписано у априлу 2013. године, а то је Заједница српских општина.

"Одмах да кажем, не занима нас шта је у складу са косовским уставом, пошто онда не треба ни да разговарамо, ако све мора да буде усклађено са косовским уставом онда би могли да примењују само та права, али онда немојте да разговарате са нама о било чему другом", рекао је Вучић.

Каже да је Београд у доброј вери присутан у Бриселу и да жели озбиљне, конкретне разговоре.

"Али, ако неко мисли да ће Србија бити џак за ударање којем ће сваког боговетног дана да понављају како само треба да признамо независно Косово, а добићемо ништа, онда мислим да је то врло погрешан пут и да нас нигде неће одвести", рекао је Вучић.

Он је казао да, што се тиче КиМ, предстоје тешки дани, да је Србија спремна за компромис, али да јој не пада на памет да прихвати било шта што није компромис.

Индустријски раст у јуну 2,6 одсто виши него прошлог јуна

Председник Србије Александар Вучић каже да ће привредни раст Србије за други квартал 2020. године бити један од најбољих, не само на европском нивоу, већ и на светској равни.

"У јуну 2020. индустрија је повећана за 2,6 одсто у односу исти период прошле године што је мало чудо и невероватан резултат", нагласио је Вучић.

Како је казао, очекивања због корона вируса и последица пандемије су да Србија неће имати двоцифрени пад раста у тренутку када ће 90 одсто европских земаља имати пад од минус 12 или минус 14 одсто.

"Наше процене су да ћемо имати минус 9,9 одсто, али ја данас могу да вам кажем да ће бити и од тога боље и до краја године очекујем раст, када у децембру буде вакцина на располагању", нагласио је председник.

Истакао је да је убеђен да ће Србија бити најбоља у Европи са растом око нуле.

"Многе земље у нашем окружењу и ЕУ ићи ће на минус 10 и 12 и то ће нам дати огромну предности и замајац за године који долазе", рекао је Вучић.

Додао је да ће морати додатно да се позабави са сектором рударства и електричне енергије, те да се види шта може на том пољу да се уради у наредном периоду, како би се остварили такође значајни резултати као у другим привредним областима.

Поручио је да прати бројеве везане за пандемију корона вируса и нагласио да се види да се постижу резултати када су грађани дисциплиновани, а захваљујући напорном раду, како је казао, фантастичних лекара и сестара.

"Моја је молба људима да увек провере колико се тестирају у другим земљама, па тако да упоређују податке. Јер, ако тестирате 100 људи нећете имати више од 20 заражених, али, ако тестирате 10.000 јасно да ће те имати већи број", објашњава он.

Наглашава да је циљ да се излече људи.

"Свега четири земље тестирају више од Србије. Ми тестирамо највише да бисмо покушали да сачувамо нечије животе", каже он и подсећа да се догађаји на геополитичком плану као што су структуралне и економске промене данас одвијају брже него након Другог светског рата.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести