Вучић: НАТО агресија била тежак злочин против Србије

БЕОГРАД: НАТО агресија је била тежак злочин против мале суверене земље, али је српски народ и 20 година после тога непокорен, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на отварању Четвртог Београдског стратешког дијалога.
1
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Србија и српски народ су без обзира на то и данас непокорени. Данас смо у процесу свеобухватне наци оналнеи државне консолидације и уверен сам у сигурну и успешу будућност", нагласио је Вучић а пренео Танјуг

Србија је као мала и независна земљла, како је рекао, на удару многих, јер нико не воли непослушне, а Србија сама доноси одлуке.

Вучић је поновио да Србија не жели у НАТО, да Србија нема две различите приче и да пред свима и пред сваким говоримо исто.

Како каже, Србија ће остати на том путу ма колико покушали да је скрену.

Указао је да се данас не поштује резолуција СБ УН 1244 и да она на терену не важи зато што су поједине земље признале независност Косова и поручио да ако више не важи - да пробају да је укину у УН.

Захвалио је Русији на подршци српском народу, на подршци пре 20 година, као и сада и истакао да су Срби одани свима који су нам у тешким тренуцима помогли.

Истакао је да не треба да се стидимо да осудимо НАТО агресију као други раније у Србији који су бринули само о својим фотељама.За мене је истина приоритет, додао је Вучић.

Србија је војно неутрална земља, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да Србија жели добре односе са Алијансом, али не и чланство у њој.

"Србија је неутрална земља. А, сигуран сам и верујем да би НАТО, који увек каже да је то избор Србије, можда и више волео Србију, него неке друге земље из региона које су трчале у сусрет Алијанси", рекао је Вучић у обраћају на отварању конференције "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку".

Председник је поручио да Србија увек говори и не крије да не жели у НАТО, али да жели добре и пристојне односе са Алијансом.

"Србија жели да чува слободну, независност, своје небо и земљу својом, српском војском. Верујемо у снагу српске армије", поручио је Вучић.

Подсетио је да је Србија пре 20 година преживела много тога тешког да би то могла да заборави.


Парада да буде 9. маја

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Србија у Нишу 24. марта обележити 20. годишњицу НАТО агресије, али је сугерисао да војна парада, која је планирана за тај дан, буде одржана на Дан победе, 9. маја.

"Замолио сам Министарство одбране, и полицију да парада на којој ћемо приказати све што имамо не буде 24. марта већ 9. маја на Дан победе над фажишмом и да тада покажемо шта имамо и колико је српска војска ојачала сопственим новцем", рекао је Вучић на конференцији "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку", која се одржава у Београду.

Како је рекао, 24. марта треба да се сетимо свих који су страдали и погинули, али исто тако да гледамо у будућност, у којој "неће бити места за нашу освету никоме, већ да чувамо и градимо мир и да се захвалимо онима који су помагали тада Србији и који и данас разумеју позицију Србије".одржава се данас у Београду


"Наша је обавеза да опроситмо, али да заборавимо не можемо никада", подвукао је председник Србије.

Приметио је да ни Србија тада није била безгрешна и да је српска политика много тога не увек најпаметнијег направила и урадила, али да свакако ничим није заслужила НАТО агресију.

Подвукао је да је та агресија била противправни акт, уперен против међународног поретка, без одлуке СБ УН.

"Када о тако нечему говоримо, јасно је зашто и данас постоји толика бол код Срба и зашто не разумеју зашто је то урађено", рекао је Вучић.

Председник је указао да је Србија тада изгубила много људи, цивила, полицајаца, деце, мостиова, прига, путева, које до данас није све обновила, иако се убрзано развија.

"Наш најважнији циљ је убразни економски развој, али иако смањујемо јавни дуг, незапосленост, и даље то све није довољно да се опоравимо од последица из 78 грозних и тешких дана", подувкао је Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести