Вучић: Нећемо 10 милијарди да бацимо у бунар

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је данас да инвестициони циклус вредности до 10 милијарди евра има за циљ убрзани економски раст, који би довео до повећања примања и подизања животног стандарда грађана, али да је важно да тај новац буде плански улаган.
Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić

Вучић је рекао да је 10 милијарди евра огроман новац, који држава жели да уложи плански, да се тачно зна на шта се троши, тако да се подиже стандард и плате и пензије, али не тако нам скочи јавни дуг.

"Нећемо тих 10 милијарди да бацимо у бунар, хоћемо да улажемо у значајне пројекте као што су метро у Београду, путеви и пруге, канализације и водовод", објаснио је он.

Додао је да су планиране посебно инвестиције ван Београда, где мора да се помогне кроз свеобухватну инвестициону мрежу да људи осете бољи животни стандард.

Вучић је указао да је планирано да инвестициони циклус буде између пет и 10 милијарди евра, а да ће покушати да се иде на 10 милијарди.

"Ако привредни раст буде 5 одсто, то значи 2,3 милијарди евра на годишњем нивоу. Толико новца можете да потрошите да не оптерећујете јавни дуг. Ако пет година имамо тај раст то је тих 10 милијарди евра”, навео је Вучић.

Истакао је да ће тим огромним новцем бити драстично увећан економски раст Србије, И да би то створило услове за благостање грађана.

То ће, како каже, бити нешто најозбиљније што је рађено.

“Зашто пре нисмо изашли с тим ? Није било могуће јер смо извлачили земљу из банкротства. Имали смо питање хоћемо ли проћи програм ММФ. Данас нам не треба новац ММФ-а, нити било чији користимо. Имамо свој новац који смо успели да зарадимо И можемо да размишљамо о инвестицијама”, казао је он.

Вучић је нагласио да ће то родити много посла, да ће уследити нова запошљавања, што ће подићи животни стандард грађана.

Каже даље да га нападају они што нису могли ништа да ураде.

"Ја сам се насмејао када су рекли да у Београду нема довољно инвестиција. Београд се гради на сваком кораку. Волео бих да се тако граде и други градови, али такав је тренд, па чак и у Немачкој највећи део новца одлази у Берлин. Волео бих да више новца иде у Врање, Крагујевац, Ниш, али велики број приватних инвеститора види своју рачуницу у Београду", објаснио је он.

С тим у вези је указао колико је инвестиција било у туристичку инфраструктуру, наводећи да је број категорисаних хотела двоструко већи него пре пет година, а да не треба причати о другим ставрима, као што су ресторани и други платиоци ПДВ-а.

Што се тиче државних инвестиција, према његовим речима, довољно је погледати на пројекат Беогард на води, који се као Феникс из пепела подуже из мочварне јаруге.

"Погледајте зграду Геозавода. Брине ме зграда бивше Беобанке. Верујем да ће да од ње направе зелену оазу“, додао је он.

Вучић је указао да туристе нико не може да слаже и да најбоље о напретку Београда говори њихов број.

„Можемо да се свађамо између себе да ли је боље или не, али број туриста, који је 25 пута већи сада о свему говори најбоље. Не можете натерати туристу да дође или не дође. Бољи параметар од тога не постоји“, рекао је он.

Каже да они који га критикују не знају више шта причају и да лажу сваки дан.

"Када смо имали већу просечну плату у Србији у последње три деценије. И даље они не знају да су пензије данас више него што су биле, а неће да питају пензионере", подвукао је он.

Вучић је казао да и док је био студент није желео да се осврће на друге, већ да је марљиво радио.

"Сукобљавао сам се са некима због тога. Полагао сам уставно право код Златије Ђурић, када други нису хтели. Ја сам рекао да хоћу да полажем. Учио сам целу ноћ и не могу да одлажем још један дан. Морали су због тога да нађу два сведока из друге године. Супроставио сам се целој групи која је тог дана одлучила да не полаже. Али рачунао сам да мој рад, труд и марљивост нико не сме да подоштава“, подвукао је даље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести