Вучић: Нећемо допустити отимање северног дела Косовске Митровице

НИКОЗИЈА: Постоје неке ствари које просто не можемо да допустимо по питању Косова и Метохије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вучић каже да је за њега главна вест то што неки хоће да нам отму северни део Минитрице и да се сви притом праве да не разумеју о чему се ради, али и изјава Кадрија Весељија да ће косовску војску да направе до половине децембра.

"То нас полако, али сигурно води ка потпуној катастрофи", рекао је председник Вучић и додао:

"Молимо људе у Европи и свету да разумеју, иако знам да имају своје проблеме, какви ће проблеми да настану ако се неко не позабави тиме. Ово говорим нераположен и забринут, али не уплашен", казао је Вучић.

Поводом најава албанске стране да ће заузети северну Митровицу и направити војску Косова до краја године, као и да ће таксе остати док не признамо Косово, Вучић каже да је нерасположен и забринут, али да треба да знају да ни мало није уплашен.

"Сада видим зашто претње неких људи да ће да сруше власт у Београду за месец дана, а остало им је још двадесетак и неки дан, нису биле само празна пушка", рекао је Вучић.

"Најважније је да сачувамо мир, али и да сачувамо наш народ на КиМ, постоје неке ствари које просто не можемо да допустимо", рекао је Вучић новинарима у Никозији.

На питање шта очекује од сусрет са Јоханесом Ханом, који би требало да дође у понедељак у Приштину, Вучић је кратко рекао да очекује да га види.

"Не знам ни шта бих вам рекао, могу да кажем хвала Јоханесу, дожвољавам га као искреног пријатеља Србије и свих нас на Западном Балкану. Ово су за нас ужасно тешки дани".

Додао је да је расположен, са друге стране, када је реч о незапослености која је у трећем кварталу пала на рекордно низак ниво од 11,3 одсто што је најмање од деведесетих година прошлог века, као и зато што ћемо имати привредни раст ове године од 4,5 одсто.

Вучић о Орићу: Очигледно да за нас Србе неће бити правде

То што неко није осуђен из политичких разлога, не значи да није починио злочине, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом ослобађајуће пресуде за Насера Орића и приметио да је очигледно да за нас, Србе, неће бити правде. 

"Очигледно да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство", рекао је Вучић новинарима у Никозији.

И поред живих сведока који, подсетио је Вучић, потврдујују да је Орић починио злочин, неки се праве да то не чују и не виде.

"Имамо против што се слави неправда и они који су чинили злочине. То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочин. А за мене је чудо да неко није осуђен, а постоје живи људу који могу да посведоче", рекао је Вучић.

Зато треба да се још више боримо за напредак народа, за бољи економски раст и незаборав наших жртава.

"Кад их други не виде, да ми то радимо, да све те жртве не буду заборављене, као и неки који припадају другом роду, а наши сународници су их погубили", рекао је Вучић.

Додао је и да се знао унапред исход, јер је реч о политичкој а не правној одлуци.

"А сваку пресуду по питању сваког српског официра коментарисали су и пре него што се догодила, и првостепена, а не правоснажна...То морамо да прегрмимо, да пређемо преко тога, да будемо снажни, јаки, храбри", рекао је Вучић.

Како каже, његова порука свима који би да унизе и униште Србију је јасна:

"Ми никоме не претимо, ни од кога ништа нећемо, ништа туђе нам не треба. Хоћемо да будемо своји на своме, да будемо на нашим огњиштима, да радимо, живимо, а својим радом ћемо се трудити да будемо успешнији. То право нико не може да нам одузме."

Али, то што видите нашу бригу и забринутост, немојте случајно да помислисте да сте видели страх и да можете да прегазите и понизите Србију, истакао је он.

"Никада вам нећемо дозволити, Србија и наш народ на крају побеђују", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести