Вучић: Нема алтернативе преговорима

БЕОГРАД: Боље је 1.000 дана преговарати, него један дан ратовати, изјавио је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић у одговор на питања посланика који је смисао преговора, те запитао да ли уопште имамо алтернативу преговорима.
Vučić u Skupštini Srbije Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Моје питање је - шта је алтернатива, ако немамо преговоре, шта радимо онда? Па је'' л мислите да је неко желео да се повуче", поручио је Вучић.Како је рекао, са било ким да се ратује, ствари морају да се заврше преговорима и разговорима.Председник је нагласио да је преговарање суштина посла представника државе, а све како не би дошло до сукоба.

"Многи који су се заклињали у то да је Косово срце Србије допринели су томе да Косово у добром свом делу и де факто не буде под контролом Србије", навео је Вучић.Апеловао је на обичне људе да разумеју, пошто смо у изборној години, да је политика вештина могућег, а не немогућег и поновио да неће обећавати грађанима ствари које су немогуће.

"Пребацује нам се да желимо да предамо Косово. Па, то се десило за време њихове власти, 2008. године и када смо поражени 1999. од велике НАТО силе. Зар мислите да може после тога да се не плати цена, а евидентно је било да смо изгубили у том сукобу? Како мислите да је могуће да све остане исто и да се ништа није променило?", запитао је Вучић.

Подсећа да је он први увео обележавање годишњице НАТО агресије и називање тога агресијом уместо НАТО бомбардовањем и НАТО кампањом."Молим вас за мало више реланости. Неће престати ни на Србију нити на Републику Српску. Избор је само да ли да се боримо или да одустанемо од свега", рекао је Вучић на шта му је лидер радикала Војислав Шешељ добацио да треба да изаберемо одустајање од ЕУ.

Вучић је на то запитао, ако причамо без емоција, да ли стварно неко мисли да је одустајање Србије од ЕУ могуће и да ли неко мисли да би имали као земља 3,5 милијарди евра страних инвестиција годишње да нисмо на европском путу.Додао је да му нису увек пријатни разговори са представницима ЕУ због њиховог лицемерја по питању КиМ, али да је за Србију важан европски пут ако хоћемо да имамо јачу економију.

Казао је да два велика њихова инвеститора 2017. нису намерно хтела учествују у куповини наших обавезница и да смо једва избегли кризу, само захваљујући стабилности српских финансија.Председник је истакао да морамо да будемо рационални и да грађани треба да разумеју да Србија иде по танкој жици и да је то можда једини начин да опстане као земља.

Милошевић имао најбољу позицију,ДОС још могао да се "игра"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да неће одустати од борбе за КиМ, али да људи морају да схвате да немамо превелику моћ у сопственим рукама и да су нам позиције различите у односу на претходне периоде. 

"Милошевић је имао најбољу позицију, ДОС нешто лошију, али је још могао да се ''игра'', а ми смо данас у ужасно тешкој позицији, а при томе нисам дефетиста, већ сам само опрезан", рекао је Вучић, приметивши да је то много бољи приступ у политици него онај по систему "лако ћемо" јер је неодговаран. 

Ипак, каже он, борићемо се снажно, свом енергијом, са много ентузијазма, иако имамо много мање простора.Упоредио је то са борбом у рингу са противником који је три ранга изнад нас а нама још везана рука."Ми то констатујемо али неће да одустанемо од борбе, па чак и од победе", рекао је Вучић.

Подсетио је на писмо убијеног премијера Зорана Ђинђића Савету безбедности у којем, између осталог , каже да је Србија спремна да врати одређени број својих полицајаца и војника на КиМ, али и на тадашње саопштење ДС С да тај позив премијера предствља двоструки промашај - прво јер је упућен ненадлежном лицу, а затим јер предстваља трик за прикупљање полтичких поена.

"Од тада је прошло 16 година, а ми смо доживели погром, за 50 одсто је мање Срба на КиМ, 2008. је проглашена независност, 2009. изместили смо то питање у ЕУ, 2010. смо имали пресуду МСП, 2011. поставили границу на Јарињу и Брњаку. И при свему томе очекујете од мене да 16 година касније, у строструко лошијим условима, да реагујем онако како ваша партија није ни пре 16 година. И ја вам кажем: не брините, реаговаћемо снажно", рекао је Вуцицћ одговарајући посланику Милану Лапчевићу, раније члану ДС С.

Додао је и да то што је данас завршена драма на КиМ није крај, имаћемо 7 "добрих дана" и опет ће се поновити.

"Али, наша реакција не сме да буде иста, позивање да нас саслушају, помогну и да нам не туку народ. Наша реакција ће бити одговорна, увек ћемо се трудити да чувамо 

мир, али и да сачувамо одређене резерве у сопстевном понашању и у сопственој реакцији и различите врсте изненађења за оне који мисле да могу да малтретирају српски народ", каже он.

"Ако то није довољно, ако то није фер, онда ја не знам шта је фер".

Такође је рекао да Албанци на Косову не желе пуну аутономију иако су је нудили и Коштуница, и Тадић, Милошевић.

"Они то нису хтели ни 90-их година, а камоли данас кад их цео цивилизован и модеран свет, како они сматрају, признаје. Немојте да обмањујемо свој народ да је могуће да неко од њих то да прихвати. Они су, по њима, стекли независност, а ми см ти који их ометамо у спровођењу ефеката пуне независности. И зато се боре против нас", додао је Вучић.

У нашим рукама није превелика моћ, али оним што јесте управљамо боље него пре, каже он."Само нећи да лажемо народ да говоримо да је у нашим рукама превелика моћ", рекао је Вучић ддодајући да само говори каква је реална ситуација.

"Ако мислите да се Србија развија, хоћете ли да одустанемо од немачких, италијанских фабрика? Ја то не могу као председник јер ћете сутра да питате колике су нам плате. Морамо да гурамо земљу да иде брже од осталих а да политички опстајемо", казао је он.

Од посланика је затражио да се понекад поставе у његову позицију."Па ћете видети да бисте се много пута чесхе сложили са мном него што сте то данас учинили", каже он.Када је говорио катастрофи за српски народ, објаснио је данас, мислио је у дугорочном смислу.

"Нисам говорио о дану Д, да ће све да пропадне у једном преподневу, већ да суштински губимо шансе за економски напредак и мислим да ту нисам ништа погрешио", рекао је он.

Додао је и да је на формирање косовске војске такође веома оштро реаговао, да је звао и генералног секретара НАТО, кој је то осудио, али да то није вредело.

"Рекли смо да Албанци крше и свој сопствени устав али то никога није интересовало јер су земље Квинте без изузетка то подржале, а онда то подражавју и друге западне земље. А на који други начин смо то могли да спречимо, шта да направимо", упитао је Вучић.

Вучић: Рамбује 2 би нас довео у немогућу ситуацију

Председник Александар Вучић рекао је данас да је скептичан према идеји организовања "Рамбујеа 2" или неке велике мировне конференције на којој би се решавало косовско питање, јер би такав скуп Србију довео у немогућу позицију.

"Плашим се да би нам на том скупу иза затворених врата било понуђено веома мало и недовољно, као и да нећемо моћи ни на који начин да кажемо да не испуњава најниже захтеве српске стране", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је додао да говори из искуства разговора са представницима ЕУ и других западних земаља. 

Вучић је рекао да би такав скуп окупио више различитих западних сила те истакао да њих, сем независности Косова, највише интересује како да се осигура интегритет БиХ, те да им је зато важно да се, али и на који начин, заврши ситуација око КиМ. 

"Зато неће да дају готово ништа, а размишљају о томе шта Србија може да ''прогута''. Од немачке канцеларке Ангеле Меркел сам у Давосу, пред 20 људи, када сам молио, добио одговор да разуме шта говорим, али да не може да прихвати оно што тражим, јер нема шта као алтернативу да понуди. То су речи најмоћније жене у Европи", пренео је он. 

Председник је нагласио да су преговори са Албанцима у ћорсокаку, јер приштинска администрација ниједног секунда није желела ниједан компромис. 

Додаје да је Приштини једини циљ да се призна Косово на целој тероторији и да нису спремни на суштински компромис.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести