Вучић: Нема безболног решења за Косово

БЕОГРАД: Решење проблема КиМ нам је неопходно и то што пре, из више разлога, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да Србија постизање решења не види као победу, већ као будућност. 
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је у обраћању јавности истакао да нам решење треба да би озбедили дуготрајан мир Срба и Албанаца, сигурности наших грађана, простор за даљи економски развој и поправљање демографске слике.

Председник је рекао да нема лаког, једноставног, нити безболног решења питања Косова и Метохије.

"Ја такво решење никада нисам обећао, нити таквог има, изузев за неозбиљне, неодговорне и површне људе", рекао је.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина није, односно није формирала Заједницу српских општина, због чега не можемо да уживамо права предвиђена Бриселским споразумом и имплементационим планом, а која произлазе из овлашћења ЗСО.

Два су, каже, могућа пута: да Срби сами то предузму, против чега иначе нема разумних аргумената, али је опасност једнострана реакција Приштине, што би многи у свету једва дочекали, јер би то био увод за коначни "обрачун" Приштине са севером КиМ и да мимо воље Срба, упркос споразуму с НАТО, уђу на север и пореузму контролу над виталним ресурсима.

Наставићемо зато да се боримо да добијемо највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо.

"Наш савет је да пажљиво пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак за потезе који ће нам гарантовати мир, стабилност и безбедност наших грађана", рекао је Вучић.


Народ ће морати да покаже одговорност, ја преузимам своју

Одговорност за решење косовског проблема, ако га буде, мораће да покажу сви грађани, а ја нећу бежати од сопствене одговорности ако не добијемо подршку грађана, изјавио је Вучић. 

Вучић каже да неће да поставља питање на референдуму - да ли сте за улазак у ЕУ, а "успут и за споразум са Приштином", него ће народ имати могућност да се врло јасно, прецизно изјасни о споразуму до кога би могло да се дође, ако га буде. 

"Јасно је да уколико за нешто, за шта мислим да је од кључног значаја за будућност Србије, њен опстанак и напредак, не добијемо подршку грађана, платићу политичку цену и сносићу политичке консквенце, али народ ће донети коначну одлуку, ако до некаквог решења будемо могли да дођемо", рекао је Вучић на конференцији за новинаре. 


Зато ћемо, каже, наставити рад са Српском листом и нашим народом и знати како да дођемо до оставрења својих права. 

Најавио је да ћемо као држава инсистирати на односу према СПЦ и формирању заштићених зона, а по плану било раније предвиђено 44 

Бавићемо се и питањем имовине: приватне и личне имовине Срба на КиМ, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих изван КиМ, те државне и друстсвене имовине на територији Косова и Метохије.

Питањем МСП заболи нож у срце свом народу

Вучић је истакао да је обраћањем питањем Међународном суду правде (МСП) ранија власт забила нож у срце свом народу.

Он је, обраћајући се грађаним, указао да Резолуција 1244 садржи и неповољне ствари по нас, које нисмо никада хтели да читамо нашем народу.

Вучић је подсетио да се у Резолуцији не помиње Србија, већ СРЈ, коју смо изгубили 2006. „мудром“ политиком државног руководства Србије.

„Како смо успели, не разумем ни данас“, додао је он.

Што се лоши ствари у Резолуцији 1244 тиче указао је на Члан 3 у којем се потврђује одговорност СРЈ за кризу, позива да прекине насиље на КиМ, поверљиво започне повлачење снага.

„Највећи проблем по нас у 1244., а Албанци срећом нису знали да на прави начин то искористе, је Члан 11, у којем се оставља могућност да се грађани Косова изјасне о статусу на референдуму. Девет година од Рамбујеа Албанци без правно валидног референдума донели су одлуку позивајући се на одлуку из 1999., која је била противправна у сваком погледу“, објаснио је он. 

Вучић је указао да смо се после ми појавили и забили себи и сопственом народу нож у срце захтевом МСП, обраћајући се неодговорним питањем судијама које постављају земље које су у већини признале независност Косова.

„Да неко буде тако неодговоран, као да је намерно хтео да забије нож у срце, не могу да схватим. Мислите да се не плаћа цена за погрешне потезе из прошлости? Да ли мислите да могу да кажем да је то била нека друга Србија, мислите да сам могао да кажем пустите све дугове ранијих власти, ми морамо да их враћамо, а плаћаћемо из много година, као и ово око Косова“, рекао је он.

Рекао је да се ми, у вези са Резолуцијом 1244 позивамо на контитуитет Србије у односу на СРЈ, али нико то неће да слуша, колико год ми понављали.

„За разлику од њих који су ишли да се додворавају по центрима моћи, ја сам о резолуцији 1244 говорио и Пенсу, Меркеловој и Макрону. Све то има у службеним белешкама. Они ни да помену нису смели“, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести