Вучић: Нема разумевања за земље које нису изабрале једну страну

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Давосу да је у међународној заједници атмосфера таква да ту нико не жели било кога другог да чује или саслуша када је реч о Украјини и да нема разумевања за земље које нису искључиво за једну страну .
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је тако одговорио на питање да ли ипостоји разумевања за оне државе попут Србије које у руско-украјинском рату нису заузеле искључиво једну страну и да ли су му упућене неке примедбе због позиције Србије од неког лидера са којим се састао данас у Давосу.

"Не постоји та врста разумевања, дали смо јасан политички став и осудили напад на Украјину, али живите у свету у којем доминира хистерија и нема рационалних разговора. То ми чак није сметало 10 или 15 дана, али и даље не можете да пренесете ниједну рационалну поруку и зато не мислим да постоји расположење да било ко некога жели да чује и саслуша, а посебно по том питану", рекао је Вучић.

Сматра да ће се таква атмосфера на чудан и острашћен начин наставити.

Вучић додаје да су све новине објавиле као скандал да неко - кинеска делегација није аплаудирала неком - Зеленском.

У коју фазу лудила смо ушли, запитао је Вучић.

"Да ли треба да чупамо за уши оне који нису аплаудирали или да им наредимо да аплаудирају", истакао је председник Србије.

Каже да не може да замисли да би неко на том окупљању могао да гледа коме ће он или неће да тапше или ће да се намршти.

Вучић је истакао да у нашој земљи свако сме да каже шта мисли и има слободу да ли ће неком да аплаудира или звижди.

Ово није нешто што бих волео да се пресели нашу земљу, додао је Вучић и нагласио да је у Србији то потпуно нормално.

На питање новинара шта ће бити сутра на панелу са лидерима са Западног Балкана у оквиру Светског економског форума у Давосу, Вучић је рекао да ће вероватно опет Аљбин Курти изговарати ружне речи о Србији и њему, како је руски и Путинов патуљак који хоће да води ратове на Балкану и да ће му он, Вучић, опет жестоко одговорити.

Вучић је истакао да је разговарао са много људи у Давосу, са лидерима из ЕУ и много економшких стручњака и светских лидера, на пример са премијерима Луксембурга и Лихтештајна, затим Шпаније и других земаља, као и са шефицом ММФ-а Кристалином Георгијевом, као и лидерима афричких и азијских земаља.

"То је наш посао... и сви делују забринуто шта ће се збивати у свету и сви гледају да купе више хране и угља, зелена агенда је мало пала у страну. Сви то раде да би могли сви да презиве у нарендом периоду и гледају како да реше питање нафте и гаса.. Украјинци су заузели овде Руску кућу и сада ту представљају руске злочине, а и другу су закупили. Ове године је Давос обележен украјинским бојама, што је сасвим логично и очекивано", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести