Вучић: Непримерена сила на КиМ била за очекивати

БЕОГРАД: Непримерена примена силе од стране косовских специјалаца била је за очекивати, рекао је председник Србије Александар Вучић у краћем разговору са руским припадником УНМИК-а, повређеним у акцији косовске полиције на северу Косова и Метохије, којег је данас обишао на ВМА.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је приметио да је Рус ударен кундаком у лице и да су ударали све људе који су им се супростављали.
И руски припадник УНМИК-а каже да за њега није било неочекивано да су се тако брутално опходили косовски полицајци.

Вучић је током разговора приметио да Красношћеков без акцента говори српски, а Рус је објаснио да је већ 20 на Балкану и да је имао прилику да добро научио наш језик.
Вучић је додао да је добио информацију да су Красношчекова ударили кундаком, што је Рус и потврдио.
"Али, сте издржали све", рекао му је Вучић.

Сад ће, приметио је председник, на КиМ више да гоне оне који су им се супротставили у тој наводној акцији против корупције и криминала.
"За нас је веома важно да се овде осећате као код куће", рекао је Вучић Красношчекову.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић пренео је новинарима да је пацијент задобио тешке телесне повреде које су могле да се заврше теже него што јесу.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Указао је да је задобио прелом јагодичне кости, што је могло да се прошири на део коштаних и можданих структура, и око.
Све смо очитили и уклонили опасност од тежих последица", рекао је он.

Красношчекова је обишао и руски амбасадор Александар Чепурин, којем се захвалио за бригу и пажњу и што у оваквој ситуацији није сам.
Руски амбасадор је оценио да оно што се Красношчекову десило на КиМ може описати као зверство и варварство и додао да ће они који су одговорни за његове повреде такође одговарати.

Ако не буде рекације ЕУ за ЗСО, знамо шта нам је чинити

Вучић је истакао да је апсолутно шокиран чињеницом да ЕУ није реаговала на изјаву Хашима Тачија да Приштина неће спроводити у дело што је потписала у Бриселу, то јест формирање Заједнице српских општина.
Нада се, каже, да ћемо данас или сутра дочекати рекацију ЕУ и поручио да "знамо шта је и нама чинити" ако та реакција изостане.
Чекали смо 24 сата да ЕУ реагује. Апсолутно сам шокиран да нико није реч рекао за документ који је потписан У Бриселу, а чије провођење је гарантовала ЕУ. Ако не важе за Албанце ти документи, не знам шта мисле с ким у будућности да разговарају", рекао је он.

Вучић је истакао да то довољно говори о тежини ситуације у којој се налазимо.
Албанци, приметио је, имају само једну цркву у којој се моле, а то су САД, и све што кажу или ураде против Русије и Срба баш их брига.
Важно им је да их америчка мисија при ОЕБС похвали за антикорупцијску акцију, додао је он указујући да је то била антикоорупцијска акција колико су против корупције оријентисани Харадинај и Тачи.

"За мене је много важније и индикативније и то што ћуте Немци, Енглези и Французи и Брисел. У Бриселу су тај документ потписали Тачи и Дацицћ, али у присуству Кети Ештон. Није тамо био свети Петар, већ Кети Ештон као високи представник ЕУ. Ако ЕУ није у стнају да гарантује спораузм у чијем је стастављању сама учестовала нека нам то кажу, да знамо да ти споразуми немају више никакву правну снагу", поручио је Вучић.
Председник Србије истиче да ће се онда и друге ствари одвијати на другачији начин.

"Унеће то додатну несигурност и унеће много проблема свим странама, али је важно да нас ЕУ по том питању информиш уместо што нас информишу о разним глупостима које им неки политички тајкуни пишу. Било би добро да нас информишу о ономе на шта смо много времена и енергије утрошили, да бисмо ствари умиривали".

Вучић је закључио:
"Тако да, надам се да ћемо данас или сутра дочекати рекацију ЕУ по том питању, а ако је не буде, опет добро, онда знамо шта је и нама чинити".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести