Вучић: Норвешка искрен пријатељ Србије, хвала за помоћ

АЛЕКСИНАЦ: Председник Србије Александар Вучић обратио се данас учесницима скупа на којем учествују челници 91 локалне самоуправе укључене у пројекат "Норвешка за вас - Србија" и поручио им да се кроз такве пројекте учи како се транспарентно и одговорно обавља посао у локалним самоуправама.
Vucic i ambasador Norveske Bjornstad/FonetTV
Фото: FoNet

"Норвешка искрен пријатељ Србије. Хвала што нас учите да радимо, што нас учите процедурама, што ће значити више уштеђеног новца и више боље потрошеног новца у будућности", рекао је Вучић и захвалио за помоћ Норвешке која траје од 2000. године и која износи 250 милиона евра кроз различите донације.

Како је рекао, важно је што је на данашњем скупу велики број председника општина, не само пројекта и новца који ће бити издвојен за њих у износу од 4.200.000 евра, већ и због тога што ће кроз пројекте научити како се транспарентно и одговорно обавља посао у локалним самоуправама.

"Воле наши председници општина кад добију новац са стране а посебно ненаменске паре од владе па да троше како хоће, али нама је важно да добијају преко вас и УНОПС-а да знамо како се троши", рекао је Вучић.

Он је као пример навео да постоји велики број вредних жена, које имају своје радионице и које су спремне да раде и по 12 сати, али да неко мора да помогне да ти њихови призводи изађу на тржиште и да се те жене додатно запосле.

Вучић каже да је Србија захвална Норвешкој јер њихова подршка иде у различитим правцима - од борбе против насиља над женама, преко владавине права, демократије и до подршке у најтежим тренуцима као што је то било у Обреновцу.

"Посебно сам срећан јер се сада улаже у Алексинцу у негу старијих особа али и због Новог Пазара и школе ''Стефан Немања'' ", додао је он.

Вучић се захвалио норвешком амбасадору Арне Санес Бјорнстаду. "Хвала вам, ја вас молим да размотрите молбу да дате још мало пара", рекао је Вучић кроз осмех и додао да верује да га амбасадор неће одбити.

"Хвала на свакој врсти подршке и помоћи, изузетно то ценимо и желимо још много тога да научимо од вас и да људи у Србији виде и осете део живота, начин на који живите у Норвешкој и у једном делу развијеног света", рекао је Вучић.

Скупом се обележава дугогодишње успешно партнерство Норвешке и Србије и представљајупримери релевантних пројеката спроведених уз подршку норвешких донација, као и текућих пројеката и програма који се у нашој земљи реализују уз помоћ Норвешке.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести