Вучић о блокади Ректората,  ректорки, уценама и уступцима

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић изјаво је да је Србија слободна земља у којој нико никада није нападао ректора Београдског универзитета, затварао га или му забрањивао улазак у Ректорат, као што је то био случај током недавне блокаде Ректората, што види као ужасан потички потез Савеза за Србију.
vucic
Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Србија је слободна земља, у Србији ректора нико никада није нападао, затварао и забрањивао улазак, осим њих 15 из Савеза за Србију. Таквој хистерији и бандитизму СзС ћу се супротстављати и борити док сам жив", рекао је Вучић на питање новинара како види дешавања на БУ и на констатацију да се ректорка Иванка Поповић ставила на страну партијских људи, а не на страну већине студента.

Председник је рекао да и владајућа коалиција може да уведе у Ректорат стварне студенте од 20, али да то није решење.

"И шта да радимо, да дође неки нови Ђура и малтретира ректорку да потпише нешто друго, као што је потписала договор са онима који су блокирали Ректорат", рекао је председник и додао да верује да пристојна и нормална Србија добро разуме ста се дешава, те да је захвалан људима који су разумни, рационални и воле своју земљу.

Вучић је указао да је ректорка сада потписала "све што су они написали још на почетку" и приметио:

"То си могла да урадис и први дан. То је зона сумрака. Ђура је дошао, мало те је тукао, ти си се онда захвалио Ђури што те мало тукао и онда си рекао "ја подржавам све оно што Ђура ради и наставићу са тим", рекао је председник парафразирајући сцене из филма Балкански шпијун.

"Онда су они рекли - "Ђура је тукао, ми сад не дамо тог што га је Ђура тукао...", додао је председндик и рекао да држава није хтела да се меша, нити да полиција интервенише.

Вучић демантује да је вређао ректорку:

"Јуче су ми рекли у УН "вређао си ректорку". . . Чиме, којом речју? Тиме што сам рекао да ми је драго што се Ђиласови, Јеремићеви, Орбадовићеви слажу или су у политчкој љубави са ректорком? Каква је то увреда, шта је проблем, који је контекст непристојан", запитао је Вучић,

Председник је иронично додао да му је драго што је постигнут договор:

"Драго нам је што сте се доворили, што ћете после 15 дана несто да радите, драго нам је што не дате ректорку, не дамо ректорку ни ми", констатовао је председник

"Ти (ректорка) си положила испит, а дипломски ће бити 4 новембра. Ако се неко дрзне да казе да Сниша Мали није плагирао, онда ти (ректорка) ниси положила дипломски. Па опет ћемо упасти у ректорат, да ти Ђура објасни да мораш да привхатиш оно што Ђура тражи", фигуративно је председник објаснио како види тај случај.

Додао је да је реч о "једном ужасном полтичком потезу СзС" и слању људи у Ректорат у циљу рушења аутономије универизтета:

"Свима треба да буде јасно да је реч о партијским функционерима јер су све време са њима Лутовац, Обрадовић, Миљуш, Трифуновић...Њима је дозовљно, а обичном народу, а ни самој ректорки, није било дозвољено да уђе у Ректорат".

Осврнуо се и на људе који оптужују Малог да је плагирао докторат.

"То је стручњак (Раша) Карапанџа, који оптужује Србе за злочине над Албанцима, да смо их убијали и сахрањивали у Батајници и да нико не сме то да заборави. Људи треба да знају ко су људи који воде кампању против Синише Малог", рекао је он и додао да је проблем то што он мора грађанима да објашњава, јер се други плаше.

На констатацију новинара да "Ђилас каже да није на снимку", на којем се чује да прети полицајцу, Вучић је одговорио да Ђилас није рекао да није на снимку, већ да неће да одговори на то питање, те да је "де факто" потвдио да јесте.

"Сви знамо да је снимак аутентичан, али вам то говори колика је то доза бахатости - чујете мој глас, знате да се то догодило, јер постоје званични записници, и ви даље не желите да коментаршете... јер је за вас нормално да неко изгуби посао зато што ваше величанство није задовољно његовом професионалном реакцијом", рекао је Вучић.

То је, примећује, исти случај попут оног са ректорком.

"То су остаци политички поражених снага, које су опљачкале и разориле Србију и поново би у томе да учествују, али верујем да људи у Србији то неће дозволити", рекао је Вучић.

На констатацију да СзС и даље тражи одлагање избора, Вучић је рекао да то показује да њима није ни до Устава, ни до демократије, већ само до доласка на власт на силу, јер, каже, знају да их народ неће.

"Од тог посла нема ништа. Избори ће бити на време, када Устав и закони Србије кажу и нико неће моћи да их омета. Ко буде ометао демократску вољу грађана, биће санкционисан у складу са законом", поручио је председник.

А, они имају право да не излазе на изборе, да их бојкотуку, и раде шта год хоће, приметио је Вучић.

Поновио је да ће Србија имати изборе кад им је време, јер не живимо ни у ратном ни у ванредном стању.

"Нормална опозиција тражи изборе раније, а ови наши би тражили да никада не буде избора, али ако могу у међувремену да владају без воље народа", рекао је Вучић.

Они би, каже, да уђу у владу "тако што ће да их постави неки Гонзалес, Мекалистер...", а не на основу резултата избора.

"Али, неће да их постави нико, јер мандатара морам да предложим ја, по Уставу. А техничког мандатара нећу док сам жив. Морају да ме убију да би се то догодило. Мој посао је да штитим Србију, а штитећи Србију нећу да дозволим насиље над институцијама и грађанима", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести