Вучић обишао радове на изградњи пруге Београд - Будимпешта

СТАРА ПАЗОВА:  Председник Србије Александар Вучић обишао је данас пре подне радове на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, која се гради по европским стандардима и биће наша најсавременија пруга.
 Radovi na izgradnji pruge Beograd – Budimpešta  Foto: Tanjug/video
Фото: Радови на изградњи пруге Београд – Будимпешта Фото: Танјуг/видео

Вучић је пругу обишао са министарком грађевинарства Зораном Михајловић, покрајинским премијером Игором Мировићем, амбасадорком Кине Чен Бо и извођачима радова.

Деоница Београд Центар - Стара Пазова је дуга 34,5 километара.

Пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехницке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар - Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

То је прва деоница пруге брзе Београд - Будимпешта, која ће делом имати четири колосека, што ће бити прва таква пруга у Србији.

На два колосека возови ће ићи брзином од 200 километара у путничком саобраћају, а на друга два брзином од 120 километара у теретном саобраћају.

Радове на тој деоници изводе кинеске компаније "China Railways International" и "China Communications Construction Company" , а вредност уговора је 350,1 милиона долара, што је обезбеђено из кредита Ексим банке Кине.

Радови су почели крајем новембра 2017. године.

Укупна вредност изградње пруге Београд - Будимпешта кроз Србију је око две милијарде долара, а пруга са наше стране биће дуга око 184 километара.

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен између Србије, Кине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Кине "Појас и пут".

На деоници Београд Центар - Стара Пазова у току су радови на реконструкцији и модернизацији левог колосека.

Два постојећа колосека измеду Београд Центра и Батајнице биће реконструисана, док ће између Батајнице и Старе Пазове бити направљена два нова колосека.

У оквиру пруге биће изграђена три надвожњака: Камендин, Нова Пазова и Стара Пазова и подвожњак Земун поље, а биће уређене и железничке станице Нови Београд, Батајница, Стара Пазова и Нова Пазова.

Предвиђена је изградња и нове станичне зграде у Земуну, а стајалиште Тошин бунар биће измештено на другу локацију.

Такође, биће направљена нова стајалишта Алтина и Камендин.

Брза пруга се неће нигде укрштати са путном инфраструктуром.

Иначе, кинеске фирме биће ангажоване и на деоници од Новог Сада до границе са Мађарском, док деоницу Стара Пазова - Нови Сад гради компанија руских железница "РЖД Интернешенел".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести