Вучић: Од решења косовског проблема зависи будућност

БЕОГРАД:Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је данас председник Србије Александар Вучић обраћајући се Скупштини.
2
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Вучић, подносећи извештај о КиМ, рекао је да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у сладу са реалношћу која нас окружују.

Захвалио се свима који су свесни важности питања КиМ за Србију и наш народ у целини.

Реч је о питању која је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље сустинског, идентитетског, економског, и сваког другох питања“, објаснио је он.


Курти пет пута питао-када, мој одговор увек – никада

Вучић је пренео посланицима у парламенту детаље с последњој рунди дијалога у бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претнодне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Косова.

Пренео је да га је Аљбин Курти пет пута у Бриселу прошле недеље питао када ће Србија то учинити, а да је његов једини одговор увек - никада, што је у сали пропраћено аплаузом.

Вучић је посланицима рекао да је позиција Србије таква да је ђалог једини могући оквир за решење питања са Приштином.


Вучић је казао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо решити то питање, морам казати проблем нисмо решили.

„Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледном у будућност и свести о томе како желимо земљу да оставимо потомцима“, рекао је он.

Вучић је истако да је то дуг према сваком припаднику нашег народу у земљи и расејању.

Компромис једино решење

 Компромисно решење на КиМ је једино могуће решење и ако ме питате шта је компромис - то не знам да вам кажем, али знам да сви заједно до компромиса морамо да дођемо, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је нагласио да ако не дођемо до компромисног решења да ћемо проблем КиМ оставити будућим генерацијама.

"Када чујем политицаре када кажу - понудићемо Албанцима широку аутономију.. Па ниједан Албанац то неће да чује, немојте себе да завравамо и лажемо, јер не постоји ниједан Албанац који то хоће да прихвати. Чујем онда како ми то можемо да им дамо... Мали смо ми да можемо нешто да одређујемо Француској, Немачкој и другим земљама, али смо доволно велики да можемо да себе штитимо од понижења", истакао је Вучић.

Каже да то велики нису разумели, као ни Приштина и Аљбин Курти који му је рекао у Бриселу 10 пута како је Бајден рекао да мора да дође до међусобног признања.

Председник Србије нагласио је да је издржао притисак када је био у Белој кући и имао храбрости да одбије када су му то тада тражили и да сада Курти мисли да може на то да га натера.

Не треба нам замрзнути конфликт

Вучић је поручио да нама није потребан замрзнути конфликт на КиМ , јер ако не дође до компромисног решења можемо да дођемо у ситауцију да неко одмрзне тај конфликт.

Вучић је представљајући посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ рекао да је да људи у Београду који седе по кафићима лако причају о томе како нам је потребан замрзнути конфлит, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на КиМ и поготово у српским енклавама.

"Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у бућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситауцију да неко одмрзне тај конфликт", навео је Вучић.

Председнк истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнуји већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију децу враћа у мртвачким сандуцима сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избегне.

Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању КиМ пошто ћемо ми бити све јачи Косово све слабије.

Како каже, економски је то тачно, а питање да ли је тачно и политички.

Вучић напомиње да западне слиле свој суд неће променити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену.

Вучић Камберију:Нисам чуо од вас да су Албанци чинили злочине

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је поносан на Србију која не крије злочинце и казао да за српске жртве очигледно нема правде.

Одговарајући на излагање посланика Шаипа Камберија који је у свом обраћању највише пажње посветио оптужбама да је Србије чинила злочине над албанским становништвом на КиМ одговорио да је у свим својим излагањима наводио да Срби нису увек били ни свеци ни анђели.

"Од вас албанских представника никада нисам чуо да сте чинили злочине. А зар нисте? Јесу ли ваше руке чисте, а само српске крваве? Тешко да поверујем, а чињенице ме у то уверевају“, нагласио је Вучић..

Указао је да је Камбери поменуо пример Саранда Богујевци,чији долазак је најављен на у оквиру предстојећи дијалог Београда и приштине у Бриселу, додајући да она може доћи на састанак у оквиру дијалог, а да је то одука албанске стране.

„Саранда Богујевци је жена која је прошла кроз пакао живота. Морате знати она је примљена у Београду 2013.године, слободно је дошла у Београд, и говорила о тешком злочину који је почињен над њеном породицом“, подсетио је он.

Вучић је указао и да је Београд тражио од албанских власти да се ископавање изврши на десет локација, а да је то учињено само на локацији бункер код Ђаковице.

„Срећом да је Богујевци жива, па може да прича о тешком злочину што су лоши и зли људи починили. А ко ће да прича о злочину над породицом Шутаковић, где су троје деце убијени злочиначки и заједно са својим оцем и мајком покопани тако да не буду пронађени“, рекао је он.

Казао је да нема ко из те породице да дође у Приштину и говори о тешком злочину који је почињен, јер нико од њих није преживео.

„Тога се нисте сетили. Разлика је у томе што се ја сетим Саранде и породице Шутаковић. Поносан сам на Србију која неће да крије злочинце, људе који носе српска презима. Не могу да разумем вас који држите придике нама а сакрили би сте злочине које су починили Албанци“, подвукао је он.

Вучић је рекао да нам свакога дана придике држе и суђују за геноцид, а кажу да не мисле на народ, државу, већ појединце, али никада нису рекли који су то појединци.

„Људи који су нанели велико зло породици Саранде, сви су осуђени пред српским судовима. Питање Канберију и Куртију - где су данас убице породице Шутаковић јесу ли осуђени, оптужени, где су?“, казао је он.

Вучић је констатовао да наравано нема правде за српске жртве нити ће је бити.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести