Вучић: Одлучни смо да истрајемо на историјској одлуци за привреду региона

ОХРИД: Одлучни смо да истрајемо на историјској одлуци која ће решити проблеме привредника и грађана региона, поручио је председник Србије Александар Вучић са састанка лидера Западног Балкана у Охриду.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Он је на свом Инстаграм налогу испод фотографије са састанка с лидерима региона оценио да ће смањење трошкова и убрзавање протока робе повећати пословну атрактивност држава региона.

"Нисмо се бавили политиком, већ решавањем проблема обичних градана и привредника. То ће довести до драматицног смањења оперативних трошкова и убрзавања протока робе. То су ствари које су страховито важне, на тај начин повећавамо атрактивност наших земаља. Ова идеја це бити записана као историјска у уџбеницима и одлучни смо да истрајемо", написао је председник Србије.

Председник Вучић борави у Северној Македонији где учествује на састанку лидера Западног Балкана на коме се разговара о идеји успостављања "малог Шенгена" у региону.


С личном картом и радном дозволом у С. Македонију, Албанију и Србију

"Мали Шенген", који су лидери Србије, Северне Македоније и Албаније осмислили синоћ у Охриду, подразумева више конкретних мера, које ће унутар постора три земље региона обезбедити пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, што је једна од темељних вредности Европске уније.

То су:

- путовање грађана Србије, Северне Македоније и Албаније унутар простора три земље само уз личну карту, у Србију и Албанију можда већ од краја године;

- својеврстан "мини Шенген", односно могућност за странце да земље чланице иницијативе путу без додатних виза једном када уђу у неку од њих, што ће повећати број страних туриста и омогућити форирање заједничких туристичких понуда и рута;

 

- заједничке радне дозволе и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, што би обезбедило могућност кретања радне снаге, што ће подићи доступност радне снаге, а тиме и атрактивност целог региона за стране инвеститоре;

 

- размена студената;

 

- заједнички пројекти за истраживање и развој;

 

- увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што ће скратити време чекања камиона с робом, а слободан проток робе имаће вишеструке ефекте и подићи конкурентност целог региона са око 12 милиона становника;

 

- јединствен "пакет" документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање "папира", који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја;

 

- измене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у све три земље, у циљу стварања услова за несметан проток капитала;

 

- даље јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма, кроз сарадњу у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама;

 

- дефинисање сопствених правила у многим областима, у циљу унапређења атрактивности три земље и сарадње, те ова иницијатива тиме може постати најважнија политичка иницијатива у 21. веку.

 

Ово је део мера који ће бити дефинисан прецизно у Аклционом плану, до наредног састанка иницијативе у Драчу, Албанија, крајем децембра.

Иницијатива је отворена за све земље у региону.


„Нема овде никакве Југославије, већ само бољег живота“

Уради смо велику, огромну ствар, рекао је Вучић после састанка у Охриду, посвећеног иницијативи за успостављање "малог шенгена", и истакао да је изузетно важно да се у региону направи амбијент нормалности, а не амбијент сукоба и мржње.

"Нема ту никаквих ''Југославија'', већ само бољег живота за све наше грађане, да се лакше крећу, лакше зиве, и да имамо амбијент нормалности, а не сукоба и мржње", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу након састанка лидера Западног Балкана у Охриду.

Вучић је истакао да је за Србију ово веома важна иницијатива, те пренео, како је истакао - с поносом, да је за кратко време постигнут договор око веома важних ствари од интереса за грађане три земље.

„На прост језик ћу превести шта је договорено, јер знам да ће Зоран Заев и Еди Рама говорити о усаглашености инцијиативе са свим европским и другим процесима. Ја ћу о конкретним стварима", рекао је он и преимућства договора илустровао на примеру неких од мера.

Када буду уведене фитосанитарне и ветеринарске инспекције на прелазима и када се омогући брже кретање камиона, уштеда ће, истиче, према ономе што су представници Светске банке рекли на састанцима у Охриду, бити 120 милиона вера - само од те мере.

„Само на том примеру уштедеће грађани Албаније, Северне Македоније И Србије, а надамо се у будућности и некид други", додао је он.

Казао је да ће неупоредиво лакше за произвођача парадајза са југа Албаније, на пример, бити да своју робу која је лако кварљива извезе у Србију, заради новац и планира нову производњу.

Указао је да је важно и да инвеститори добију могућност да размењују раднике, јер ће се тим мерама драстично увећати привлачност све три земље за стране инвестиције.

„За мање од две године моћи ћете да видите значајан процентуални раст инвестиција у све три земље, јер ћемо заједнички креирати нови амбијент“, казао је он.

Вучић је казао да очекује да ће до краја године бити омогућено путовање уз личну карту за грађане Србије у Албанију и обратно.

Иницијатива, како је додао, садржи И организовање заједничке туристичке понуде.

Рекао је да се ради на договору и око онога што се погрешно назива « мини Шенгеном“.

„То значи, када слетите на еродром Београд, имате дозволу српских власти, мозете да летите, на пример, у Тирану а нико вас више неће питати за документа, као и када дођете из Северне Македоније код нас, неће се гелдати документа јер верујемо нашим колегама да раде на најбољи начин свој посао. То ће значити да више нећемо контролама гњавити странце и тако ћемо драстично повећати број туриста, који ће трошити новац у наше три земље“, казао је он.

"Ово су огромне промене које нису нарочито популарне у мојој земљи али ја се не секирам. Разлика у роководствима је у њиховим резултатима", закључио је он.

„Либија има пет пута више нафте него Емирати. А, где бисте пре живели - у Абудабију или у Либији ? Разлика је у онима који раде у у интересу грађана, који су размишљали о будућности“, указао је он.

Вучић је поновио да је урађена огромна ствар, коју људи можда тренутно не разумеју у потпуности.

Каже да види да је због овога Рама под притиском, те подсетио да је и сам током прошле предизборне кампање био изложен нападима због аутопута до Приштине, када су му пребацивали да прави аутопут за Велику Албанију, а ти, који су говорили о томе на изборима освојили су 11 одсто мање гласова од њега.

„На крају крајева није битно ко вас за шта напада, јер су грађани паметнији. Поносан сам на договори који смо направили овде. Можда нама ово неко унистси, пропадне, али ће ово свакао бити будућност“, подвукао је он.

Заев: Сви да пригрле ову иницијативу, бићемо јачи пред ЕУ

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да је иницијатива о слободном кретању робе, услуге, људи и капитала, иза које стоје Србија, Северна Македонија и Албанија, прва самостално покренута иницијатива на Западном Балкану, те да она представља додатну вредност на оно што су до сада радила институције ЕУ са земљама региона у смеру побољшања живота и перспективе региона.

“Покренули смо иницијативу или, како ја волим да кажем, акциони план који Балкан чини другачијим. Србија, Албанија и мултиетницка Северна Македоонија покренули су иницијативу са којом позивају и друге партнере на Западном Балкану и са којом мењамо регион, да би постао боље место за живот и био битнији фактор на целом европском континенту”, рекао је Заев на заједничкој конференцији за медије.

Како је рекао, ова иницијатива саље поруку међународним институцијама и међународним представницима да и даље раде са земљама региона.

Он је подсетио да су на пленарном делу данашњег састанка учествовали и представници Европске комисије, Регионалног савета за сарадњу, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, као и Светске банке.

“Данас смо са делом лидера на Западном Балкану причали о нечему што је наш сан о модерном и успешном региону, како да унапредимо сарадњу, мотивишемо младе да остану овде и искористимо потенцијале за удруживање, који ће бити примамљиви и за стране инвеститоре, али и да привучемо пажњу европским партнерима”, нагласио је Заев.

Акциони план предвиђа 24/7 целодневни рад на наших границама, кретање са лицном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније, омогучавање услова који значе брзе траке за камионе на граничним прелазима, мере за међусобно признавање свих докумената за храну и ветерину, у циљу мобилности робе, људи, капитала услуга и све оно сто значе четири основне европске слободе. “Разрадили смо конкретан план како да признамо дипломе између Србије, Северне Македоније и Албеније, тако да ће домаћи и страни инвеституре имати комплетну слику о образовним кадровима у региону. То ће отворити нове перспективе и ново поглавље за регион. Мислим да ће сви пригрлити ову иницијатив,у јер управо она нас чини већим фактором пред европским земљама”, закључио је Заев.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести