Вучић: Односи најбољи у савременој историји, Орбан: Србија све јача

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, у свим сферама друштвеног живота, и у политици и економији.
vucic orban
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Председник је изразио захвалост Мађарској на подршци коју константо пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са вретрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље данас имају изузеутно добре односе, рекао је Вучић.

Истакао је да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 млрд евра, а да је у провм кварталу пве године, и поред кризе, забележн раст од 8,37 одсто.

Додао је да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ, и приближава се другом месту.

Вучић је рекао да је посебно задовољан што ће мадајрске инвестиције "доћи" и у Ариље, на пример, односно њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.

Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње, па и такве вести могу да дођу, рекао је Вучић.


Обавестио сам Орбана шта се збива у региону, на КиМ...

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да је мађарског премијера Виктора Орбана обавестио о свему што се збива у региону, укључујући и ситуацију на Косову и Метохији.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Разматрали смо и о ситуацији у региону. Премијера Орбана сам обавестио о свему што се збива у региону, говорио сам и о ситуацији на КиМ, о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању. Замолио сам за разумевање Мађарске, рекао је Вучић.

Он је истакао да је изузетно захвалан Орбану и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, јер су се трудили, без озбзира што је Мађарска признала Косово, што разумеју српске ставове и да у разним важним питањима помогну и буду с нама.

Нико тако добро није разумео Србију као наши мађарски пријатељи по многим кључним и важним питањима и и онима од националног значаја, објаснио је Вучић.


Председник је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.

Захвални смо и комесару Верхеију, који је мађарски избор у ЕК и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију, рекао је Вучић.

Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је у Београд јутрос око 10.30 часова. 

Орбан: Србија све јача, присутна у европској политици

Србија је стекла велики углед, све је јача и присутна у европској политици, поручио је данас у Београду премијер Мађарске Виктор Орбан и изразио уверење да ће наша земља бити у стању да допринесе развоју и напретку целог региона.

Орбан је навео да Мађарска пружа подршку европским интеграцијама Србије, те да очекује да европске институције отворе шест поглавља, која је Србија већ спремила за отварање.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ми данас у Мађарској желимо да имамо суседну земљу која ће бити здрава, јака и која се добро развија, а то је Србија, истакао је Орбан у обраћању после састанка с председником Србије.

Орбан је рекао да је у Београд дошао јер Мађари, генерално, воле овај град, као и да би се две земље међусобно охрабриле и бодриле, не само речима већ и делима.

Наше државе су победиле и добиле прву битку са корона вирусом, успели смо да обуздамо епидемију. Сад почиње друга битка, а то је покретање економије и о томе ћемо данас наставити да разговарамо, рекао је Орбан.

Он је рекао да се однос две земље и два званичника заснива на уверењу да се треба бавити будућношћу.

Ми у Мађарској то називамо политиком наде, јер верујемо да то може резултирати тиме да свима буде боље него што је било раније, и Србима и Мађарима. Свако питање посматрамо са тог апсекта, рекао је Орбан.

Подсетио је да су Србија и Мађарска имале рекордан раст прошле године и да је захвалан Вучићу што је омогућио да се за време епидемије несметано функционише транспорт робе, као и да грађани који живе поред границе могу да прелазе због посла.

Он је подсетио и да Мађарска прихвата инвестиције које долазе у Србији, наводећи да већ постоји инвестиција коју је та држава подржала.

То ће се наставити. Сматрам да ако ми Мађари улажемо у Србију и из Србије долазе инвестиције у Мађарску, бићемо задовољни јер нам то даје основу за бољу будућност, рекао је Орбан и подсетио да је Ексим банка отворила и кредитну линију од 100 милиона евра која је намењена подршци српским компанијама у Мађарској.

Рекао је и да се изградња брзе пруге Београд-Будимпешта одвија све бржим темпом, да сарадња са Кином много значи, те подсетио и да се ради на изградњи гасовода.

Евидентан је раст српске приведе и мораћемо да се потрудимо ако хоћемо да идемо у корак са тим, рекао је мађарски премијер.

Он је захвалио Вучићу јер је омогућио да се често консултују током епидемије и да редовно размењују мишљења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести