Вучић: Огромна захвалност ЕУ за развој истока Србије

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас да су исток Србије и Поморавље "бисери" наше земље и истакао да Србија без помоћи Европске уније не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије.
Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић

Вучић је навео да се у Србији често нађе разлог за критику ЕУ, али да у овом случају ЕУ иде огромна захвалност за све што су учинили.

"Другачије ће изгледати исток Србије када сви ови пројекти буду имплементирани", рекао је Вучић, обраћајући се на представљању почетка пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам", у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 евра за пројекте на истоку Србије.

Реализацијом тих пројеката, истакао је, развиће се и друге гране, а не само туризам.

"Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац... Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте", рекао је Вучић на представљању пројекта у оквиру Београдског сајма туризма.

Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић

Он је оценио да ЕУ на паметан начин улаже новац у стратешки развој и туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно, како би Србија могла да привуче различите категорије људи да дођу на исток наше земље.

"Исток Србије и Подунавље су бисери Србије, које до данас нисмо искористили", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је уз помоћ ЕУ обновљена Голубачка тврђава и истакао да ће, када буду завршени пројекти, и Кладово, Неготин, Зајечар и други делови источне Србије, потпуно другачије изгледати.

"Ово што ради ЕУ откриће нам лепоте наше земље, да ми можемо да видимо колико нам је лепа Србија и шта можемо да урадимо за нашу земљу", рекао је Вучић, истичући да много грађана Србије није никада било на истоку земље.

Он је указао да ће захваљујући овим улагањима доћи до процвата угоститељства у источној Србији, а да ће грађани тог дела земље видети да имају шансу да остану у својој земљи и да не иду у свет да тамо зараде хлеб.

"Молим људе да добро чују шта је све што хоћемо са овим новцем да урадимо. Нама остаје после да урадимо још, да привучемо људе из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, али и из целог света", рекао је Вучић.

Он је приметио да Немци, Аустријанци и Холанђани имају невероватну љубав према Дунаву, те да ће долазити све више код нас, овде ће оставити новац, а на нама је да им покажемо шта имамо.

"Ово је изванредна прилика да им понудимо нешто боље и више. Потрудићемо се да на овај новац додамо и сами још средстава, како бисмо поправили комуникациону инфраструктуру ка источној Србији, брзу саобраћајницу ка том делу земље", рекао је Вучић.

Председник је поновио да је бескрајно захвалан ЕУ на помоћи, те приметио да можда многи неће овој теми посветити много пажње сутра у медијима, јер ће бити нешто атрактивније, али да је ово велика ствар за исток Србије.

"Ово је велики новац за нас, за исток Србије, који ће другачије изгледати после ових пројеката. Ми ћемо да додамо још и то је јавни позив да се људи из тог дела Србије, који су отишли у свет, врате, да омогуће себи и свом народу да остане на својим огњуштима, али и да доводимо госте из иностранства", рекао је Вучић.

Поновио је да без ЕУ, како год то некоме непопуларно звучало, не бисмо могли овако нешто да урадимо, те изразио наду да ће европски партнери наставити да улажу у исток, али и у друге делове Србије, јер су, каже, прелепе и западна Србија, цело Подриње, југ земље...

Председник је захвалио министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић на ангажману, наводећи да се неретко њен посао и контакт који има са ЕУ институцијама и званичницима, потцењује.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести