Вучић: Војводина република – тај филм нећете гледати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није случајно то што се коалициони партнери, Саше Јанковића, који су га подржали на председничким изборима залажу за стварање „Војводине републике„.
Dodik i Vučić, pres konferencija  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

„Честитам им на томе и само им кажем - све је у реду, Србија је демократска земља, али тај филм нећете гледати никада. Тако нешто нећете имати у Србији не само зато што то не да Вучић, већ зато што то неће грађани Србије, неће грађани Војводине, казао је председник одговарајући на питања новинара, подсећајући: ”Не заборавите да су грађани Војводине на председничким изборима са 55 посто подржали мене, а мислим да у готово свим општинама у Војводини, сем у једној, апсолутну већину има странка коју данас водим„.

Предочио је да су политике различитих представника опозиције по питању Косова и Метохије потпуно идентичне, иако, на пример, Саша Јанковић каже да Косово више није српско, а Вук Јеремић да Србија ни по коју цену не треба да се одрекне Косова.

„Иако се чини да су њихове политике дијаметрално различите, оне су суштински исте.“

„Јанковић вам свакога дана говори да је Косово независно и да никад неће бити српско, а Јеремић  да се ни за живу главу не треба одрећи Косова. Јасно је да је то утопија најгоре врсте“, предочио је.


Неће НАТО на Мањачу

Председник РС Милорад Додик поручио је да војне вежбе са НАТО на Мањачи неће бити, јер јој се грађани Српске противе, а и не верују НАТО пакту.

„Ми у РС и Србији одлично знамо шта је осиромашени уранијом, јер су га користили против нас. Наша јавност се супроставила коришћењу осиромашеног уранијума, а ми власт у РС, као и ја као председник“, додао је он.

„Не можемо да верујемо обећањима да неће користити осиромашени уранијум, јер сви знамо да када слете борбени авиони НАТО на неку територију локалне власти немају могућност контроле. Нека вежбају на неком другом месту. Зашто код нас. Ми немамо поверења у НАТО јер нас је бомбардовао“, нагласио је Додик, наводећи и да РС жели да сарађује са НАТО само на транспарентан начин. Понавља да РС неће дозволити интеграцију БиХ у било које војне савезе у којима није Србија.


На заједничкој конференцији за новинаре са председником републике Српске Милорадом Додиком, Вучић је рекао да када је о Косову и Метохији реч, постоји нешто што је свим грађанима јасно. Знају грађани, казао је, све шта је било 1999, 2004, 2008, 2010, и 2011. Оценио је да иако тобоже Јанковић и Јеремић излазе са различитим ставовима, њихови ставови су суштински исти -  Косово је  независно, а Срби и Србија неће добити ништа.

„Они су потпуно сагласни да сарађују на најлепши могући начин и никавих проблема ту нема, иако би неко рекао да су им политике супротне. Што би рекао Додик, они би хтели  да то урадим ја, а не они, па  да сав терет света падне на моја леђа. Нарочито се у томе истичу они који су државу довели до банкротства, до независности Косова признатог од стране западних сила и они који су допринели одвајању Црне Горе од Србије унутар СРЈ“, навео је Вучић.

Како каже, радује се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан ЕУ у Софији, али не очекује претерано добре вести за нашу земљу.

„Ми смо у великом проблему. Много смо грешака направили, многе околности нам  не иду на руку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо„, навео је, додајући да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака. Како је најавио, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла, а разговараће се и о КиМ.

„Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КИМ, али интереси западних сила су другачији“, констатовао је Вучић, признајући да је за нас посебно тешко, је што албанска страна нема уопште жељу за компромисом. Како је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог тома да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.


Од СрбијеСрпској

Састанку поред Вучића и Додика, присуствовале су премијерке Србије и РС Ана Брнабић и Жељка Цвијановић. Председник је најавио да ће Србија помоћи општине у Републици Српској са  пет милиона евра.

„Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Пријељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње. Затим у оквиру Федерације БиХ помоћ од 500.000 евра за обнову и изградњу православних храмова“, објаснио је Вучић.

Додао је да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа. Пренео је да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко –Фоча, деоница Тјентиште – Брод на Дрини у вредности до десет милиона евра. Вучић је казао да је Србија показала искрену жељу да помогне у условима када обезбеђујемо високи суфицит у буџету Србије, када имамо раст до четири одсто на кварталном нивоу, када имамо огроман број пројеката које очекујемо да буду остварени у кратком периоду.


Вучић је поручио српским привредницима да иду на Сајам привреде у Приштини, те да имају његову подршку да „ побеђујемо, економијом и нашом привредом”. Казао је да је трговинска размена са Приштином око 500 милиона евра, а да може да буде и милијарду, због чега и сматра да је потребно да што више компанија буде на тој сајму. Рекао је да је имао разговоре са представницима Привредне коморе и компанија и да их је, иако зна да ће многи то да критикују и да му „јунаци соле памет због тога”, охрабрио да иду у Приштину и представе своје компаније и могућности.

На конференцији за новинаре Вучић је захвалио Милораду Додику на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Република Српска ће, категоричан је Додик, по питању Косова и Метохије искључиво следити политику Београда и Србије, учиниће оно шта та политика одлучи и тај став неће променити.

„Имамо притиске по том питању да мењамо политику према Косову. То је за нас суштинско питање и ми то нећемо учинити”, открио је Додик.

Каже да је Вучићу пренео какав је општи интерес грађана и институција Српске везано за разговоре које Београд води са Приштином, поручујући да РС, без обзира на неке покушаје, неће ућуткакти да говори о томе. То питање, каже, Српска доживљава не само емотивно, него има и право да каже свој став. Подсетио је на одлуку донету после проглашења независноти Косова, да би евентуални пут и признање Косова у УН, подразумевало активирање процеса независности Српске. Истако је да се Српска придржава тих одлука без обзира што „неки покушавају да је ућуткају”.

„Данас је јасно да без става Србије не може питање КиМ бити решено, без обзира на тежину тенутка са становишта мешања међународног фактора“, примећује Додик. Према његовим речима, позиција међународне заједнице је јасна.

„Потпуно сам уверен да суштинску власт на Косову има међународни фактор, а извршиоци су наводе косовске институције”, закључио је председник Републике Српске.

Најновији пакет помоћи општинама у РС за Додика је најконкретнији пример односа и веза Србије и Српске и нови сегемет у помоћи која је раније била само на начелном политичком нивоу. Каже да је то иницирао председник Србије Александар Вучић и истакао да верује да ће интеграција Србије и Српске бити још израженија по многим питањима.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести