Вучић: Осигурали пола века за Бор, плате иду на 470 евра

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да значај кинеских инвестиција свакако најбоље разумеју запослени у смедеревској Железари, као и у Бору и Мајданпеку.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

Истакао је да је кинеском инвестицијом у РТБ Бор осигурано наредних 50 година за источну Србију, њен раст и развој.

Током посете делегације Србије Кини потписано је 11 споразума вредних три милијарде долара.

"Обичном човеку не значи ништа ни три милиона, 300 милиона, ни три милијарде, ни 300 милијарди... То су тамо неке цифре, јер их не види директно. Али, ако питате запослене у смедеревској Железари, они то итекако разумеју, јер радник Железаре, уместо да нема плату, седи кући и тражи посао, сада има посао и већу плату него да смо м ми понудили", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

То, како је рекао, разуме и Бор, јер ће сада Бор и Мајданпек имати и већу рудну ренту, па ће боље живети и грађани који радеу јавном сектору, али и они који раде у РТБ-у, имаће осигурану будућност.

"Пре неколико година, они који нас данас критикују, званично су нудили људима у РТБ Бор, тражили од њих да престану да се баве производњом бакра. Говорили су им да праве столице од прућа, да саде кикирики... Данас причамо о наредних 50 година осигураних за источну Србију", нагласио је.

То ће, каже, значити да од рудне ренте и Мајданпек и Бор и цео Борски округ, али и део Браничевског округа имају боље путеве, што води убрзаном развоју.

Како је додао, смејали су му се када је говорио о просечној плати од 500 евра.

"Тада је шеф ДС (Драган) Шутановац рекао - када то буде у Србији, сви ћемо да гласамо за СНС. Сада сачекајте повећање плата, децембарске или јануарске плате ићи ће на 470 евра просечно", рекао је председник.


Беспилотне летелице - на томе раде тимови две земље

Вучић је изјавио да је о набавци беспилотних летелица од Кине разговарао са председником Кине Си Ђинпингом, те да грађани могу да буду убеђени да Србија полако, али сигурно постаје снажнија. 

Вучић је рекао да је председник Кине Си отворено говорио о нашој војнотехничкој сарадњи, али и да су ту тимови две земље, који ће на томе даље радити. 

"Грађани Србије могу да буду убеђени да Србија полако, али сигурно постаје снажнија", рекао је Вучић и додао да је Војска разарана протеклих 10, 12 година, да су и пре тога настали губици "у супстанци", у ратовима, а да је сада обнављамо. 


Навео је и да је свако укључивање Србије у кинеске пројекте важна вест за нас. 

Вучић је рекао да је раније, говорећи о иновативним идејама и прототипима "летећих аутомобила" које Кинези у својој земљи планирају да реализују, то била једна од тема о којој се разговарало.

"Шта год да они нама препоруче, не можемо ми то да носимо, немамо ми ни тај новац. Праве прототипе, у било шта ако можемо да уђемо, то је велика срећа за нас. То је добијање нечега што више нису ни капиталне инвестиције, веће је то нешто више од тога, то је задржавање младости и обезбеђивање будућности за нашу земљу", назначио је.


Навијаћу за Звезду...

Вучић је пожелео Црвеној звезди успех на вечерашњој утакмици са Наполијем у Београду у Лиги шампиона.

Он је рекао да не зна да ли ће стићи да прати утакмицу, због временске разлике, јер рано ујутру путује у Тјенђин на економски форум.

"Ако будем издржао, од срца ћу навијати за Звезду пошто је (Александар) Антић цео дан радио да се некако успостави веза, да можемо да гледамо у мојој соби, али, да ли ћемо успети, то не знам. Свакако желим срећу Звезди и победу, добру утакмицу и радост насим навијачима", рекао је Вучић. 

Није желео да даје процене и додаје: "Ја сам навијач и надам се победи. Било да победи или изгуби остаћу исти навијач. Желим им успех". 

Успех наших спортских клубова добро утиче и на економију рекао је председник, шаљиво додајући да се и Јоргованка Табаковић обрадовала због победе Звезде и рекла да је морала да купује додатне евре да не би динар сувише ојачао.


Председник је рекао да је у разговорима са Кинезима, наша делегација радила на неколико фронтова.

Један фронт су, прецизира, преференцијални кредити, које Србија може да издржи захваљујући, каже, великом расту и доброј финансијској ситуацији и добром стању у нашем буџету.

Такође разговарало се о развоју српске инфраструктуре са додатним кинеским инвестицијама.

Све то, истакао је, резултираће драматичним растом српске економије у временима која су пред нама.


Имамо подршку Пекинга по питању КиМ

Председник Вучић изјавио је да Србија има пуну подршку Кине по питању Косова и Метохије.

"Ми подржавамо политику једне Кине. За нас постоји једна Кина и ништа друго, као и за њих јединствена Србија и ништа друго", рекао је Вучић за ТВ Пинк. 


Вучић је рекао да као народ нећемо моћи да останемо и опстанемо уколико не пригрлимо савремену технологију.

"Не морам ја ништа да знам о томе, само знам да без тога не може. Морамо да створимо све најбоље могуће услове за улагање у софтверску индустрију, најбоље услове за плаћање научника и инжењера, да нам они не иду ван земље, чак неке да покушамо да вратимо назад", рекао је Вучић.

О томе како да се део стручњака врати и у Србију, као што је то пракса у Естонији, каже, разговарао и са председницом те земље.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести