Вучић: Отворен простор за дијалог, чекам шта ће бити предложено

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић каже да укидањем мера отворен простор за дијалог са Косовом и да очекује долазак специјалног представника Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака у Београд и Приштину после избора у Србији 21. јуна.
vucic
Фото: Танјуг (Видео)

У интервјуу за Радио Слободна Европа Вучић је поручио да је одустао од великих иницијатива за решавање питања Косова и да чека шта ће бити предложено.

"Укидањем мера отвара се могућност да почнемо да разговарамо, уколико та мера остане и опстане дуже од неколико дана и верујем да то није питање прегањања и надгорњавања између две стране, већ је питање суштине, питање слободног протока роба, услуга, људи и капитала", казао је Вучић.

Каже и да сматра да је ту реч о једној од најважнијих слобода савременог света, те да је уверен да ће то добро да утице на економију и Београда и Приштине, на људе.

"Дакле, не само Србе, већ и Албанце, да ће то да створи неку врсту оквира да наше бизнис заједнице могу да сарађују неупоредиво боље. Наравно, то ће отворити могућност за политички дијалог између нас", поручио је.

Упитан када конкретно очекује почетак дијалога, наводи да би то могло битри по окончању српских избора крајем јуна, када очекује долаза Лајчака у Београд и у Приштину.

Вучић, међутим, није коментарисао изјаву косовског председника Хашима Тачија да неће ићи у Брисел, наводећи да су то "њихове унутрашње ствари".

"Неко жели да каже да хоће да чује или слуша само Американце, а не Европљане, а са друге стране имаћемо оне који ће да кажу да су отворени за Европљане, тако да ће свако своју причу да прича", каже Вучић те додаје да не треба заборавити да су "они чедо и америчко и немачко и свих оних који су стварали независност Косова", те да ће шта год да ураде увек имати "попуст и добру вољу" оних који су створили или стварали независност Косова.

Ми, напротив, како примећује, нисмо у тој ситуацији и не можемо да избегавамо разговор.

Упитан како увиди улогу Америке, а како ЕУ у дијалогу каже да није у реду да о томе јавно говори, те напомиње: Ми смо на европском путу, а са друге стране Америка је највећа светска сила и сада ви очекујете од мене да се замерим једнима или другима".

"Сувише смо ми мали да бисмо то могли да урадимо и да бих имао право да Србију доведем у тежу позицију. То ми не пада на памет. Ми разговарамо са свима. Новинари, не ви, већ многи новинари који су са нама разговарали увек разговарају о техничким питањима - када ће доћи датум, када ћете да разговарате, али нико не прича о суштини", примећује Вучић.

Подсећа да он све време пита: ако ви будете повукли своју жељу за учлањењем у међународне организације на 60 дана, нема проблема, ево ми ћемо под тим условом да прекинемо кампању одпризнавања на 60 дана.

У том контексту каже да то и није проблем, већ техника, а да је његово питање суштина, а то је питање шта је дијалог, о чему разговарамо и шта је оно што би требало да дође на крају дијалога.

"Јер, ако је то само - хајде Срби признајте независност Косова, да завршимо са том прицом, то на такав начин свакако неће ићи", поручује.

На молбу да коментарише свој став који је више пута наводио, а то је да ће Косову покушати да Србија добије највише могуће, а да изгуби најмање могуће, Вучић прецизира: "Најмање што мора".

Шта види као решење, на то питање Радија Слободна Европа, српски председник одговара:

"Не видим. Када сам видео онда су сви рекли да све што видим лоше видим, да сви они који су ван Балкана и који немају везе са Србима и Албанцима боље да они решавају тај проблем него они који су директно умешани у проблем, они о чијој се кући ради, а то су Срби и Албанци. А то је иначе понашање великих сила већ више од 150 година на овом простору".

"Дакле, они имају свој интерес и своје одлуке, они мисле да је важно да њихови циљеви буду поштовани, испуњени, а не секирају се шта о томе стварно мисле Срби и Албанци. И зато сам ја и у Уједињеним нацијама када сам говорио - пустите балканске народе да сами уредују своје односе и у прошлости би било много мање крви и много мање проблема. Али ја сам довољно свестан да смо сви ми заједно мали и да це наравно увек бити оних на Балкану који ће гледати да се додворе тим великима, много више него да са својим пријатељима или комшијама направе боље односе", наводи Вучић.

Због тога је, каже, одустао од неких великих иницијатива и чека да види шта ће нам бити предложено.

"И ако ме питате, зато сам то рекао, шта је то конкретно шта очекујем. Не очекујем ништа. Не знам шта ће. Када кажем нешто ће бити, али не знам шта бих очекивао. Ништа конкретно", каже Вучић.

Каже и да не постоје никакви рокови, да ће Србија да разговара у доброј вери и са жељом да обезбедимо мир и стабилност у наредним деценијама, јер, како наводи, Срби и Албанци су два највећа народа на Западном Балкану и то ће бити случај и за сто година и за 200 година.

"Да ли ћемо успети да обезбедимо ту врсту стабилности, да ли ћемо имати довољно разумевања за оне друге, да ли ћемо имати довољно памети да потражимо компромис, а не само да тражимо начин како да окривимо другу страну, то је већ друго питање", напомиње српски председник.

Упитан шта су по њему црвене линије кад је у питању Косово, објашњава:

"Када год говорите о црвеним линијама, ви нисте спремни за разговор. Што не значи да оне не постоје. Али када почнете да говорите о томе као што говори албанска страна која каже - а не, не, цело Косово је наше, па ћемо још мало да узмемо Прешево, Бујановац и Медвеђу, чекам само да кажу када ће да узму и Крагујевац и Краљево. Искрено, насмејете се и наставите даље. Када улазите у разговор улазите у разговор у доброј вери и да будете спремни за компромисе. Да ли ће то бити могуће, то ћемо да видимо", поручио је Вучић.

На опаску да Устав Србије каже да је Косово саставни део Србије, те на питање шта је у том случају план, Вучић каже да је у Уставу Србија јединствена територија укључујући и Аутономну Покрајину Косово и Метохију, док Устав Косова говори о независној држави.

Подсећа да су 22 земље Европске уније признале, а да пет није признало независност Косова.

"Шта сада да радимо? Која је то територија? И зато сам рекао да је важно да разговарамо и да разумемо позиције једни других", закључио је председник Србије.

Србија не одустаје од европског пута

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија опредељена за чланство у ЕУ и да од тога не одустаје, као и да ће Србија постепено да усаглашава своју политику са политиком ЕУ а да ће истоврмено да штити своје националне и државне интересе.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа подсетио да Србија са ЕУ има највећу трговинску размену, између 66 и 67 одсто, али да има и има специфичну ситуацију по питању Косова и Метохије.

Говорећи о томе да ли ће бити могуће да Србија води балансирану политику сарадње са Русијом и Кином, а са друге стране да претендује да буде чланица ЕУ, Вучић каже да многе чланице ЕУ добро сарађују и са Русијом и Кином, а да Србија има готово 1.000 пута мању трговинску размену са Кином, него само две земље ЕУ.

"Не знам на који тачно део је неко мислио, сем што постоји наравно она латинска што приличи Јупитеру, или како смо ми то превели јер нам се боље римује - што приличи богу нек'' приличи волу. Неки на то имају право, неки на то немају право и ја то разумем. Неки су велики, неки су мали, али не значи да је то баш увек правично", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише да ли је у његовим изјавама током кризе изазване пандемијом било евроскептицизма Вучић каже да је веома срећан када на изузетно пристојан начин извучете све оно што желите да добијете и да је у разговорима са ЕУ важно да они могу да кажу све што мисле, али и да "ми њима можемо да кажемо све што мислим".

Према његовим речима, правило "Да чујемо и другу страну" је једно од основа демократије и разлог због кога се Србија налази на европском путу - да не може да нам буде забрањено да изразимо свој став и своје мишљење.

"Али као што рекох, када то они кажу онда је то логично, нормално и ОК, када то каже неки мали Вучић онда је то недозвољено и ко си ти да имаш право на такав став и такво мишљење. Тако да не мислим да сам рекао било шта страшно. Мислим да су сви видели одређене слабости (ЕУ), брзо су превазиђене, што је добро, што је одлично за ЕУ и ја се данас надам да ће ЕУ брзо изаћи из економске кризе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао за себе да је прагматичан и рационалан, да има разумевања да саслуша, чује.

"Дакле, моји ставови су увек веома рационални и у неким тренуцима неки ме оптужују за не само еврофилију већ и за еврофанатизам и ту говорим о људима са десног спектра политичке сцене у Србији и онима који су испред ове зграде протестовали небројено пута, а са друге стране имате оне који ме стално оптужују за евроскептицизам. Ја мислим да је то еврореализам или еврорационализам и да сам ствари постављао увек на пристојан и праведан начин", рекао је Вучић.

Додао је да као што у Европи постоји евроскептицизам према процесу проширења, тако и код нас мора да се разуме да постоје два разлога зашто није одушевљење на оном нивоу на којем би неко у Европи желео да то види, а то су притисци да се проблем КиМ реши на штету Србије и то што процес проширења предуго траје.

Када се ради о истраживању у којем је исказано да грађани Србије виде Кину као највећег донатора Вучић напомиње да је оно рађено највероватније током епидемије и истиче да је ЕУ убедљиво највећи инвеститор и убедљиво највећи донатор у Србију.

Када се ради о Русији, Вучић истиче да је она током епидемије помогла колико је могла, јер је и сама суочена са кризом, због чега јој је захвалан.

Упитан колико су односи Србије и Русије нарушени афером са руским дипломатом, Вучић каже да не сме да се дозволи да такве ствари уништавају односе између пријатељских држава и да му се чини да је Србија реаговала на озбиљан и одговоран начин у том тренутку.

"Русија је за нас пријатељска земља, трудимо се да тај однос очувамо, трудимо се да разумеју и наш европски пут, а мислим да је и њима јасно колико је тешка позиција Србије и хвала им на том разумевању, као што се заједно са њима боримо за то да не дође до ревизије историјских чињеница из Другог светског рата, што је (важно) за Србију и за српски народ", рекао је председник Србије.

Вучић је објаснио и да је када су Председништво Србије окружиле присталице опозиције један представник Русије дошао и предложио да се формира техничка влада с представницима опозиције, што је он одбио, али и да су му касније из званичне руске администрације рекли да то није званични представник иако је реч о некоме ко није непознат ни руској, а ни српској јавности.

Треба са Ђукановићем да разговарам о односима две земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је с црногорским председником Милом Ђукановићем у Јерусалиму почетком године "цивилизовано разговарао", али да нису били сагласни по питању положаја Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, као и да треба да разговарају о односима две земље које би по свему морале да буду најближе.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа истакао да има много простора за унапређење односа Србије и Црне Горе.

Упитан да ли је разговор могућ ако Црна Гора сматра да је то мешање у унутрашње ствари те државе, Вучић је рекао да се он бори за положај српског народа у Црној Гори који чини скоро 30 одсто укупног броја становништва и да је нормално да Црна Гора пита какво је стање припадника њихове мањине у Ловћенцу или Малом Иђошу.

"Не видим ништа лоше у томе и ништа што би на било који начин угрозило независност Црне Горе, нити то радим. Уз осмех пропратим те приче: ''Ми имамо механизме. Пријавићемо НАТО-у''. Ви се на то насмејете и кажете ''ОК'' и само гурај даље", рекао је Вучић.

Према његовим речима, српска мањина у Црној Гори нема регулисан статус ни као мањина, ни као народ, ни као конститутиван народ и додао да Албанци у Северној Мкедонији, којих је процентуално мање него Срба у Црној Гориу, имају неупоредиво већа права.

Упитан шта саветује представнике Срба, Вучић је рекао да гледа како Србија може да помогне опстанак српских институција, дакле Матице српске у Црној Гори.

"Ми немамо тај проблем када неко други жели, рецимо да БиХ хоће да оснује конзулат у Новом Пазару и сви су нешто спречавали и не знам шта, ја сам рекао нема проблема. Турска, изволите људи. Уложићете неки динар, донећете нешто, направићете нешто, никакав проблем са тим немам. Хоћете ви да уложите у права Црногораца у Србији, само изволите", рекао је Вучић.

Као пример, Вучић наводи мађарског премијера Виктора Орбана који је уложио милионе евра у мађарску заједницу у Војводини истакавши да Србија са тим није имала проблема већ је то и подржала.

"То је, чини ми се, нешто што је европски приступ, европски стандард, али не само то. То је питање жеље да имамо најбоље односе са људима који припадају различитим нацијама и верама", рекао је он.

Говорећи о односима с Мађарском, Вучић каже да су захваљујући Орбану односи Срба и Мађара апсолутно најбољи у нашој савременој историји.

"И немојте да заборавите, да ми у Војводини имамо убедљиво најмањи број инцидената у последњих шест година у нашој историји у последњих, дакле, од Првог светског рата, од Тријанонског споразума до данас. Дакле, од 1918. године до данас, последњих шест година су убедљиво најбољи (период) у односима између Срба и Мађара", рекао је Вучић.

Он додаје да је са Орбаном имао различит став по питању мигрантске кризе, али да су поштовали договоре што он веома поштује.

"Помогли су нам и током епидемије корона вируса, помогли и саветима и како да дођемо до опреме, помогли и у опреми и морам да кажем да су свуда и на сваком месту помогли и подржавају Србију. А то да ли ће неко да искористи прилику да негде некога нападне, мене то не занима. Нисам ја ту да бих подилазио било коме у свету. Мој је посао да урадим најбоље за грађане Србије и то се трудим да учиним", закључио је Вучић.

Био бих оштрији у примедбама на стање демократије

Председник Србије Алексанадр Вучић изјавио је данас да би био још оштрији у примедбама на стање демократије у Србији од међународних организација и као пример навео реформу правосуђа 2009. године за коју каже да није донела ни ефикасност ни рационалност у судским процесима.

У интервјуу за радио Слободна Европа, Вучић је рекао да треба још много тога урадити када се ради о медијима и додао да, с друге стране, постоји политички приступ у којем увек једну страну желите да видите на бољи начин, а другу страну на неупоредиво лошији начин.

"Али смо увек спремни да разговарамо о свему и трудио сам се, посебно у последњих чини ми се већ три месеца, да ни политичке противнике посебно не нападам, да свакога саслушам и да одговорим на свако питање не бисмо ли ту атмосферу, колико је могуће, променили", рекао је Вучић.

Он је рекао да они који кукају на слободу медија свакога дана воде кампању и против њега и против државе на сваки могући начин, и да их нико не омета у томе.

"А неки други се не жале уопште на то, али ваљда њима говоре да су они кретени или много мање паметни од њих, па не разумеју какви смо ми злочинци и какве смо ми будале, ал'' ће им то они објаснити. Тако да не знам шта бих вам више на то рекао", рекао је Вучић.

Упитан у којој мери види одговорност СНС-а када је реч о стању и о свему што се критикује у извештајима, Вучић каже да је СНС најзаслужнија за то што је многе ствари променила, између осталог и "парадигму земље неуспеха у земљу која је економски убедљиво најуспешнија у последњим годинама не само у региону, већ у првом кварталу ове године у целој Европи".

Према његовим речима, СНС је од земље која је очекивала само медаље од кошаркаша, ватерполиста и одбојкаша, направио земљу која најбрже расте у Европи, економски.

"И ја знам да то нико не жели да прихвати и да је тешко то различитим режимима и у региону да прихвате, а у Европи поготово, али на крају крајева то су чињенице. И Ангела Меркел ми је и последњи и претпоследњи и сваки пут када се видимо увек посебно честитала на економским резултатима", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у Србији спроведене најтеже реформе и као пример наводи да је Србија, од земаља Западног Балкана и четири земље ЕУ са којима се Србија граничи, по стопи просечне плате четврта док је пре осам година била осма.

"Што се тиче недостатака, недостатака увек имате много. Сам сам грешио безброј пута, свакога дана. Али човек који ради и људи који се боре наравно да греше и увек ћу да прихватим да онај ко је на власти не може да сноси апсолутну одговорност, али увек сноси већу одговорност од свих других и за атмосферу у друштву и за све друго", рекао је Вучић и додао да је Србија успела да сачува стабилност и мир у веома тешком периоду.

Када се ради о извештају Фридом хауса о нивоу демократије у Србији, Вучић каже да није прочитао свих 28 страна, али да је видео неке примедбе које не стоје и неке које стоје, али да би волео да има више објективности и истиче да прихвата да постоји део ствари који је заиста истинит и који би требало да се мења.

Говорећи о извештају Европске комисије Вучић је рекао да је са добрим делом ствари у тим извештајима сагласан.

"И слушајте само једну ствар - сви причају отприлике шта недостаје овде или шта недостаје у некој другој земљи. У свакој земљи недостаје, не постоји ниједна земља која је идеална. Нема је. Аршини су различити по различитим темама, али немам проблем да разумем да смо грешили и да постоје ствари које морамо да исправимо", рекао је Вучић.

Скупштина је кључно место за разговор

Скупштина Србије је кључно место за разговор и за испољавање било каквих међупартијских тензија, а важно је да у Скупштини више не идемо са хитним процедурама, што је био случај у сваком од претходних периода, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је оценио да нема ниједног закона из периода Демократске странке, Драгана Ђиласа, Вука Јеремића да је донет, а да није по хитној процедури и додао да се буџет више неће изгласавати као једна од 50 тачака, већ као посебна тачка са дупло већим временом него што је предвиђено пословником.

Вучић је у интервјуу за Радио Слободна европа оценио да постоји огромна медијска доминација политичара - тајкуна из ранијих периода који држе под својом контролом велики број медија и стално то намећу као своју истину.

"Избори су изузетна прилика и биће шарен парламент и биће прилика да се свачија позиција чује. Много је важно да после избора парламент буде место где ће се различити ставови, различити погледи исказивати на један демократски начин, нека буде и више страсти, нека буде понекад и тежих речи које неће прелазити границе доброг укуса дакле, али то је идеално место и то је место за прави правцати дијалог", рекао је председник Србије.

Он је казао да је нудио дијалог безброј пута, али да је то опозиција одбијала уз образложење да је "свако ко се појави у разговору са Вучићем издајник, бедник, да је продао интересе опозиције".

Вучић се сложио са констатацијом новинара да у претходном скупштинском сазиву опозиција није имала прилику да прича пошто су се користили амандман и додао да је то била велика грешка која је исправљена пре девет или десет месеци.

"Пословник је био неизмењен или готово неизмењен, што је било лоше. Сада је та пракса другачија и опозиција има сва права да подноси амандмана колико жели, колико хоће и да по тим амандманима између осталог говори", рекао је Вучић.

Када се ради о изборној кампањи, Вучић каже да је најважније да се људима обраћате на одговоран и на озбиљан начин, да им говорите шта је могуће, као и да СНС људима говори да ће бити много проблема, да ће бити тешко, али да ће се борити за своју земљу.

"Оно што је важно, то је да обезбедимо економски процват Србије, даљи напредак по свим питањима, запошљавање људи, додатно запошљавање људи да дођемо до европског просека, до европског нивоа. Ја верујем да ми можемо да држимо једноцифрени проценат незапослености 9,5; 9,7 одсто и да покушамо да спустимо на европски ниво у наредних три, четири године до 8 одсто", рекао је Вучић.

Он је оценио и да је Србија са најснажнијим мерама у југоисточној Европи ушла у борбу против вируса Ковид-19, а да је у плану јачање здравствене инфраструктуре, даље јачање нашег образовања, посебно дуалног образовања где је било много проблема.

"И чини ми се да прихватање тог швајцарско-немачко-аустријског модела доноси Србији велике користи у самој економији. Даљи развој ИТ сектора, јер ИТ сектор са 5,3 одсто укупном учешћу БДП-а полако пристиже пољопривреду која нам је некад била на 12, 11, данас на 9,5 одсто. То су важне ствари за Србију", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести