Вучић: Ово је војска свих грађана Србије, способна да их брани

ПЕШТЕР: Војска Србије припада свим нашим грађанима, без обзира на веру и националност, спремна, способна и обучена да сачува и њих и нашу земљу, уколико би било ко помислио да изврши агресију на Србију, поручио је данас председник Александар Вучић након војне вежбе "Садејство 2020" на Пештеру.
t
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Снажимо своју војску да бисмо одвратили сваког агресора од напада на нас, а нама не пада на памет да водимо било какве агресивне сукобе", нагласио је Вучић.

Он је захвалио и честитао свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије на данашњој вежби, коју, како је истакао, у многим детаљима нисмо могли да имамо ни у време велике ЈНА.

"Хеликоптерски десант на малом простору... У два реда са тенковима који гађају бојевом муницијом једни преко других... То су неке од ствари које никад нисмо урадили", рекао је Вучић.

Додао је да је ово први пут да су сви ваздухоплови Војске Србије наоружани, ракетама ваздих-ваздух или ваздух - земља, топовима.

Војска није само српска, већ и свих мањина у Србији

Вучић је поручио да Војска Србије није само војска српског народа, већи и свих осталих народа који живе у Србији, те да је обучена да брани сваког становника, без обзира на веру и националност.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише реакције да се вежбом "Садејство 2020" на Пештеру шаљу "неке поруке" Бошњацима, који су већинско становништво у том крају.

"Моја порука њима је да је ово и њихова војска, ово је њихова земља и огњиште. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака, ово је бошњачко, колико је и наше и мађарско и сваког другог становника ове земље", поручио је председник.

Он је указао и да је Србија упутила позив свим члановима Председништва БиХ да присуствују војној вежби, којем се, иначе, одазвао само Милорад Додик.

Истакао је да држава, после много година, улаже много новца у изградњу путева, водовода и канализације у том крају, у који се, наводи, дуго није улагало.

Вучић указује да је у насељу Карајукића бунари изграђено 17,5 од укупно 22 километра пута и да су људи веома задовољни да се и у њихов крај улаже.


Вучићу макета МИГ-29, Вулину хеликоптера, Додику тенка

Вучић је данас, по завршетку војне вежбе "Садејство2020", добио на поклон макету модернизованог авиона МИГ-29, који су данас на Пештеру први пут запуцали након две деценије.

Поклон је председнику Србије предао је генерал мајор Душко Жарковић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловбне одбране Војске Србије.

Он је поновио да је данас имао први пут прилику да види како те летелице дејствују и да је то заиста импресивно.

"А, када сам постао министар одбране, нисмо имали ниједан", подсетио се Вучић.

Такође, министар одбране Александар Вулин добио је на поклон макету хеликоптера МИ-35, такоде од генерала Жарковића, док је српски члан Председништва БИХ Милорад Додик од начелника генералштаба ВС генерала Милана Мојсиловића, на поклон добио макету тенка М-84.


Најавио је да ће бити урађена и водоводна мрежа до Републике Српске, па све према Бољару, до црногорске границе.

Председник је казао и да ће држава у том крају помоћи мештанима субвенцијама за набавку стоке, јер већином живе од сточарства.

Рекао је да ће на Пештер доћи поново у марту следеће године, како би се уверио да ли су сви путеви који су планирани за тај крај изграђени.

Навео је да Србија гради пут Нови Пазар - Тутин од 22 километара, ради се пројекат Нови Пазар - Ибариће, као и Рашка - Нови Пазар.

Изградњом пута Пожега - Ивањица - Дуга пољана - Бољаре, то ће, каже Вучић, значити да им мештанима тог краја Београд на два сата и 10 минута.

"Мислим да се сваки Бошњак радује успеху своје земље", навео је Вучић.

Подсетио је и да је пре почетка војне вежбе посетио бошњачку породицу Шабанреџовић, којој је пожелео још много деце.

„Генерале, ово личи на озбиљну војску“

Генерале, ово личи на озбиљну војску, рекао је, у шали, не скривајући задовољство оним што је видео на Пештеру, председник и врховни командант Александар Вучић начелнику Генералштаба Војске Србије Милануу Мојсиловићу.

Вучић је по завршетку војне вежбе Садејство 2020. у више наврата честитао припадницима војске и њховим командантима на ономе што су показали, а није могао да сакрије ни одушевљење тренутном опремљеношћу Војске Србије.

Оно што је видео, истакао је у обраћању новинарима, је војска свих грађана Србије, која им је помагала када је било најтеже у ковиду, али и која ће да их чува и никада их неће угрозити.

„Ово данас што сте могли да видите је заслуга свих људи, свих грађана. Без обзира на националну и верску припадност, Војска Србије једнако припада и Србима, Бошњацима, Мађарима, Румунима, Словацима, Русинима, Хрватима, Ромима, и свима другима. Ово је њихова војска, која је помагала када је било најтезе, у ковиду, која ће да чува њхове куће, никада их неће угрозтити”, поручио је он.

Рекао је да се плашио током вежбе да ће неко да страда, јер је коришћена бојева муниција.

„Све је требало извести без промашаја, из тенкова, авиона. Чудесно је када Миг-ови туку ваздух-земља. Нисам имао прилике да видим да МИГ-ови лете када сам био министар, јер смо имали само један МИГ 21 који је могао да лети, а нисмо имали МИГ 29 као данас", додао је.

Честитао је војсци, рекавши да је срећан и поносан на нашу војску и војнике, који су извели компликовану операцију јер је много оружја и оруђа било на једном месту.

"Све бојева муниција. Министар одбране ми је рекао да смо имали генерације које нису испалили бојеву муницију“, рекао је председник Вучић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести