Вучић: Ознаку тајности скинуо сам зарад истине и правде

ЧОРТАНОВЦИ: Председник Србије Александар Вучић каже да је одлуку о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената о његовом прислушкивању донео у складу са законом и како би јавност сазнала истину о томе како га је бивша власт прислушкивала.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Додаје да је опозиција сада нервозна, јер се неки плаше са чега би још могао да скине ознаку државна тајна или поверљиво.

"Не треба да брину, ово сам скидао због себе, да покажем ко су били стварни тирани и диктатори, они који су мислили да могу да контролишу животе својих политичких противника и који могу да раде шта хоће", рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи вијадукта "Чортановци".

"Скинуо сам ознаку тајности у складу са законом због истине, због тога што људи у Србији треба да знају истину и сазнали су истину. Руководио сам се истином, правдом, правом и у складу са тим сам донео одлуку. Доносићу је и убудуће, уколико за то буде било потребе", нагласио је.

Он је додао да се на тај корак одлучио јер сваки дан слуша о томе како "неко свој нерад, неспособност и лењост правда тобожњим нападима власти на опозицију", како говоре о диктатури, аутократији и ауторитарном режиму, као и да га оптужују да он неког прислушкује.


„Не видим проблем у додели пасоша Шинаватри“

Вучић је рекао, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да пасош није нека светиња:

"Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили", рекао је Вучић.

Истакао је да не може да говори о свим конректим случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Пре свега бих волео да то видим на примеру држављана неких других земаља из региона, али и свих других", рекао је Вучић.

Влада Србије је на седници 27. јуна ове године донела решење о пријему у држављанство Републике Србије бивше премијерке Тајланда Јинглук Шинаватре, која је у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције.


Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Сматрам да је интерес јавности да види шта је истина. Седам година те податке нисам износио у јавност и седам година нисам скидао ознаку поверљиво и ознаку државна тајна", навео је председник.

Како каже, скинуо је ознаку тајности у складу са законом због истине.

Подсећа на време претходне власти када је убијен Ранко Панић, јер тадашњој опозицији нису дозволили да се прошета до РТС-а.

"Ранка Панића је убио режим Ђиласа, Јеремића, Тадића само зато што нам нису дозволили слободну шетнују. За то још нису одговарали, што је срамота надлежних државних органа", навео је Вучић.

Он је нагласио да је данас опозицији дозвољено да шета где хоће, а да су у време бивше власти опозицију тукли јер им се није свидела идеја да прошетају до РТС-а.

Откривен идентитет особе која је пратила супругу Малог

Вучић је изјавио да је утврђен идентитет особе која је пратила невенчану супругу Предрага Малог, брата министра финансија Синише Малог, те да је у том случају привођено више особа.

Упитан о саслушању једне особе у вези са тим случајем, Вучић је рекао да има информације да је више особа привођено, као и да је утврђен идентитет особе која је пратила супругу Предрага Малог.

"Чекам да ме надлежни органи обавесте, ако ме буду обавестили, али сам сигуран да ће бити веома интересантно и држављанство те особе и шта ће она да каже. Од других особа сам чуо врло чудна објашњења", рекао је Вучић.

Он је навео да су појединци на друштвеним мрежама лагали да је СНС ангажовао некога у Енглеској да прати супругу Малог.

"Да видимо тог Енглеза из СНС... Јесте, ми смо ишли у Енглеску и ангажовали Енглеза да прати супругу Предрага Малог. То је била светска завера, па ће народ бити одушевљен када чује такве податке", рекао је Вучић новинарима у Чортановцима, где је обишао радове на изградњи вијадукта "Чортановци" на железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести