Вучић подноси противтужбу против Ђиласа

БЕОГРАД: Пуномоћник председника Србије Алексансдра Вучића, адвокат Драган Палибрк, најавио је данас да ће поднети противтужбу у име свог клијета, против председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, због низа увреда које изговара годинама на његов рачун.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Суђење по тужби коју је раније Ђилас поднео против Вучића због његових изјава у вези са Ђиласовим пословима и пљачкањем грађана Србије у време док је био на власти, одложено је данас у Трећем основном суду у Београду за 3. септембар.

До одлагања је дошло због изостанка Вучићевог пуномоћника, који је у изјави за Танјуг појаснио разлоге због којих је још почетком маја тражио одлагање суђења, а истовремено је најавио да ће поднети противтужбу у истом поступку.

"Противтужбу у овом поступку ћемо поднети, јер сматрамо да не може неко да тужи за повреду своје части и угледа ако грубо вређа туђу част и углед", рекао је Палибрк, указујући да је не само минулих дана и месеци, већ и годинама уназад, Ђилас јавно изрекао токолико грубих увреда на рачун Александра Вучића да је, како каже, "апсолутно нереално и непоштено да мој клијент у одбрани свог права и тај адут не узме у прилог".

Вучић се на подношење противтужбе одлучио по савету Палибрка, који указује да ће на овај начин покушати да одбрани част и углед клијента, јер сматра да суд треба у оваквим стварима мора да има исте аршине.

"Зато ћемо инсистирати да се ова противтужба, која ће бити поднета у истом предмету, расправља пред истом судијом, као и Ђиласова тужба", прецизирао је Палибрк, истичцухи да судска заштита права на част и углед припада и председнику Републике, а не само опозициниом лидерима који ово право користе у политичке сврхе.

Што се тиче одлагања данашњег суђења, Палибрк указује да је разлог његовог изостанка од раније заказано суђење пред Апелационим судом у Београду, где је данас образлагао жалбу на пресуду Специјалног суда.

"О томе сам обавестио суд пре скоро месец дана писаним путем, баш зато да би се ово суђење благовремено презаказало, али је суду очигледно било лакше да чека последњи дан и да морам да шаљем по мом заменичком пуномоћју неког из моје канцеларије, да би од суда добио нови термин за суђење", нагласио је адвокат.

Сматра да је потпуно неоправдано од стране "противног табора" у јавности изречено много неистина, попут тога да он и Вучић врше опструкцију овог суђења.

"То је само једна од неистина изречених у последње три године, колико траје овај поступак, јер та констатација не стоји", децидан је Вучићев пуномоћник.

"Као пуномоћник Александра Вучића сам се до претходног суђења, 26. фебруара, увек појављивао у суду, а било је много заказаних рочишта. Први пут се десило да сам тада изостао, јер сам имао притворски предмет у Лесковцу, а и тада сам, благовремено обавестио суд и тражио одлагање", указао је Палибрк.

Тада је, каже, у поднеску суду написао да не може пре јула да приступи на суђење због већ раније заказаних суђења, али је судија ипак суђење заказала за данас, 1. јун.

Такође, како је додао, његовом клијенту суд је правио двоструку грешку када је у питању слање позива.

Најпре је, према речима адвоката, Вучићу у неколико наврата суд позиве слао насловљено на орган који уопште не постоји, тако да позив није ни могао да му се уручи.

Када му је коначно позив уредно послат и уручен - уручен му је са десет дана закашњења. Позив му је уручен 6. марта, за суђење које је заказано за 26. фебруар, напоменуо је Палибрк истичући да нема говора о опструкцији суђења.

"Ми ћемо током овог суђења доказати да су наводи из Ђиласове тужбе неосновани и немамо разлог да било шта избегавамо или да се нечега плашимо. Овде се апсолутно ради о злоупотреби противног табора да одређене ситуације у процесу, они зарад политичких поена користе у својој политичкој борби", закључио је Вучићев адвокат.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести