Вучић: Покушавају да ми забране да мислим, да говорим истину

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је изненађен хајком на њега због ауторског текста у „Политици“, којим је, каже, само поставио огледало испред оних који већ 30 година соле памет друштву и гађају каменом сваког ко покуша нешто да уради, а њега покушавају петицијом да ућуткају.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је, у емисији „Хит твит“ телевизије „Пинк“, објаснио да није имао никакав посебан повод за тај текст, изузев да прекине тродеценијско ћутање.

„Када сам најавио одржавање скупштине странке наредне године и када свакако нећу бити више председник партије коју водим, мени је лакнуло и говорим ствари о којима се ћути и које се прећуткују“, нагласио је он додајући да је одлучио да говори истину.

Казао је да је изабрао да на пристојан начин говори истину, те да у тексту није употребио ниједну ружну реч, сем када је цитирао оне који су себе прогласили надмоћнима у односу на „нас инфериорне“.

Указао је да је чуо од аналитичара да је тај текст био најчитанији у последњих 20 година, и додао да га је изненадила нада која се води већ пет дана против текста који је заузео само седмину насловне и једну трећину унутаршње стране „Политике“.

„Нисам видео у свом животу да се против некога води таква хајка због текста у којем сам покушао да заштитим обичне љдуе. Мислим на највећи број образованих у земљи, који заслузују свако поштовање, оне са дипломом и оне без, који тешким радом покушавају нешто да стекну, не зато што су себе прогласили важнијим и бољим од неког другог. Изабрао сам тежи пут и поставио огледало испред оних који 30 година соле памет друштву, гађају каменом оне који би нешто покушали да ураде, док је њихов резултат никакав“, нагласио је Вучић.

Истакао је да у тексту није навео ничија имена, да је поменуо само неколико опозиционих лидера, за које није никаква новост шта о њима мисли.

„Изненађен сам интензитетом харанге. Тај текст је дубински и слојевито много важниј него што сам првобитно мислио. У тексту све што је речено је апсолутна истина и зато боли. Невероватно како су се препознали сви они који је требало“, нагласио је он.

На све то реакција је била петиција против једног текста.

„Ви би да ми забраните да објавим две шлајфне текста, да забраните да мислим. Петиција говори о одређеним намерама. То се радило у 16.веку. Урадили су то Ðордану Бруну 1575.када је донета пресуда велике инквизиције. Ово је потпуно исто када се пише петиција против текста, а не жели да се суоче са аргументацијом и истоном“, казао је Вучић.

Указао је да се поноси што га подржавају „бабе и деде“, како они кажу, а када је реч о подршци наводно необразованих подсетио је да је позвао сву ту елиту да изађу са својим индексом и да се он појави са својим.

Навео је да се ради о једном друштвеном слоју, о људима који су, као у време социјализма, поред оних дивних људи који су се борили за напредак, паразитирали и живели на основу туђег рада, који су увек били добростојећи и себе прогласили елитом.

Указао је да су 1990-тих брже боље прешли у европски табор тврдећи да су увек испред свог времена, презирући друге, а нико им никада није смео рећи било шта, већ су им се додворавали.

„Ја сам одбио да се додворавам и то је мој највећи грех. Мислим да ће то људи једног дана да славе“, објаснио је он.

Истакао је да нико не може да му каже да је минус 3,1 одсто већи раст од плус 4,5 колико је било прошле године у нико не може да каже да је минимална плата већа од 16.000 и 27.200 динара, колико је данас.

„Можете да кажете да сам крезуб, али не постоји математика да ми кажете да је незапосленост од 11 одсто већа од 26 одсто“, казао је он.

Вучић је рекао да он није ни псеудо, ни стварна елита, већ обичан представник народа, којег је народ изабрао и који је добио највећу подршку, чак и више од Милошевића.

„Њихов проблем је што сам ја случајно рођен у Београд, и не мислим да само бољи од било ког у Нишу, Житорађи и било ком другом месту у Србији. Они мени да објашњвају шта је београдски асфалт не могу“, казао је он.

Вучић истиче да највећи број образованих људи управо подржава политику коју води, али да се то не види довољно због медија и невладиног сектроа који то приказује на другачији начин.

Зато што највећи број људи ћути и бави се својим послом, додаје је Вучић.

"Док се ови баве политиком све време", каже Вучић и пита да ли је професорка Љиљана Марковић елита, која је докторила у Токију и која подржава пристојну Србју или ови што хоће оружјем да упадају у телевизије.

Истиче да му псеудо елита поручује да хоће да га јури по улици, али да то могу да продају неком другом, много слабијем од њега.

"Али, не и мени, могу за кафанским столом то неком да продају. Кажем урадите, не мојте више да претите. Моја грешка је што немам право да кажем ви мене не занимате".

Председник каже да мора да разговара и са њима и да чује шта је стварно проблем, да ли то што немају више пара, власти или статус као пре.

Запитао је да ли је проблем то што имамо више музеја, аутопутева које градимо на све стране, што градимо стотине километара пруга и што имамо више фабрка него икада, што градимо клиничке центре.

Навео је да није случајно што ће се кошаркаш Огњен Кузмић, који је јутрос доживео тешку саобраћајну несрећу, лечити баш у Београду.

"Надам се да ће бити све уреду, јер је Београд најбоље место за лецење. Тако је и у свим областима боље".

Председник је најавио да ће просечне плате бити 500 евра пре краја године, да јесте то мало кашњење, али да је испунио раније дато обећање.

"Мене су прозивали, нећемо да диктатором да разговрате, али моја је обавеза. Је л хоћете да разговре, реците када хоћете примићу вас, али не можете са ултиматумима", поручио је Вучић.

Каже и да је веома срећан што је у неколико реченица успео да исплива истина на видело и што се по тој хистеричној реакцији видело колико је са мало речи описао ситуацију на субполитичкој сцени Србије и колико је био у праву.

"Надам се да ћу у будућности мање бити у праву и да ћемо и са тим једним малим делом наћи језик приближваања", додао је Вучић. 

Вучић је истакао да је његов посао да говори истину и да се бори за интерес земље и народа. 

Такође, додао је да се последњих 30 година може поделити у три различита периода - на Милошевићеву власт, период 2000-их година, и последњих неколико година у којем се земља подиже из амбиса, готово као феникс из пепела, што виде и признају и Ангела Меркел и све светске финансијске иснтитуције.

На питање како посматра различите врсте гледања на његов текст у "Политици", Вучић је подсетио на речи Шарла де Гола, који је, када су га питали како је владати Француском, одговорио - како да владате земљом у којој постоји 300 различитих врста сира.

Критичари су му, каже Вучић, замерили и питали какав је то председник који не зна да Француска има 700 врста сира.

"Шта год да урадите и направите нећете бити вољени", констатовао је Вучић, али и истакао да он то и не тражи, већ да му је важно да највећи број грађана разуме шта је потребно да се уради за земљу и да виде марљивост, труд, рад и поштење.

Вучић о Фолксвагену: Од почетка сам се плашио Турске

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, поводом инфомација да се Фолксваген определио за Турску да гради фабрику, да се од почетка "плашио" Турске јер је реч о великој земљи у којој су сви из аутомобилске индустрије отварали фабријке и да су многи лобирали управо за њих.

"То још није коначна одлука, али Турска има 90 милиона становника", рекао је он у емисији "Хит-твит" ТВ Пинк.

На питање новинара да прокоментарише то што је било оних у Србији који у се радовали томе и да ли је то мазохистички, он каже:

"Кад изгубимо у фудбалу у Украјине 5:0 крив је Вучић, кад освојимо медаљу у неком спорту, само Вучић није заслужан."

Вучић каже да је уложио много труда и енергије у то, али да се од почетка плашио Турске.

"То сам јавно рекао, јер Турска има 90 милиона становника, сви су отишли тамо да отварају фабрике. Много сам се надао, али знао сам да за њих лобира Зигмар Габријел и други ... а ми имамо само 6,5 милиона становника ", рекао је он.

Навео је да "Фијат" бележи велики пад производње и да бисмо, да немамо проблем са НИС-ом, који од почетка године има пад од 19 одсто, имали огроман раст, већ ове године око пет одсто.

"А за то нисмо криви ни дужни, срећом да смо довели неке друге велике фабрике, чекам још једну велику вест за још једну фабрику", рекао је он.

Најавио је да ће имати састанак са још једном великом светски познатном кинеском компанијом за вештачку интелигенцију која планира да у Србији отвори један центар.

"Дижемо ствари на више ниво, надам се да ћемо и даље успетвати да убрзавамо раст. Увек се радујем успеху Србије, а занте неки су се радовали поплавама... а онда кад у свидели какве су поплаве у Британији, САД, морали су да ућуте", каже он.

Али, неко мора тиме да се бави и после, као и Косовом.

"Можете један дан да ме оптужите да ам издајник али ја морам да с ебавим тиме да ли ће људи на КиИМ имати посао, хлеб млеко... а како то да се догоди не мог ни да вам причам и какве све пактове морате да правите дневно и од чега вас боли ... а морате да чувате мир за целу Србију", истиче Вучић.

Сребреница стравичан злочин,они неће пијетет, већ правну форму

Ми морамо да признамо оно што није популарно у нашој земљи и да кажемо да се у Сребреници догодио стравичан злочин, за који не постоји оправдање, рекао је вечерас председник Александар Вучић, али и указао да неки људи од Србије не очекују пијетет према жртвама у Сребреници, већ желе правну форму, која би имала значајне правно-политичке и моралне последице. 

"Не постоји то чиме можете такав страшан злочин да оправдате", навео је Вучић за Пинк телевизију.

"Неће они рећи ''извините за Братунац''. Неће ни неки други рећи ''извините за Јасеновац, и за Јадовно'', иако је у Јасеновцу страдало многоструко више људи него у Сребреници. Увек ће нам рећи ''враћате се у прошлос''т, али ми као највећи народ на Западном Балкану морамо да разумемо да је наша улога најзахтевнија и наша одговорност највећа", рекао еј Вучић.

За Сребреницу не постоји оправдање и не сме да се заборави, истиче, али и истиче да "неким људима није стало да Србија искаже пијетет према зртвама тог страшног злочина, већ желе правну формулацију којом би произвели политичке последице".

"Правна формулација која би ишла у три смера. Две би биле у правно-плитичком смислу, а једна у моралном. Једна је та да је РС створена на геноциду, настала на геноциду и да као таква нема права да постоји. Друга је та да би се после тога тражила ратна одштета, како од РС, тако и од Србије, позивајући се делимично на делимични део једне од појединачних пресуда изречених у ад хок Трибуналу у Хагу. И, трећа би била да Срби, шта год да се догоди било када, било где, више никада не би имали право на глас на било ста", објаснио је председник Србије.

Он је рекао да разумемо и да се пажљиво односимо да не повредимо осећања Бошњака, који су страдали убедљиво највише, а онда су ту и Срби. 

Најмање је, каже, страдало Хрвата.

"Бошњаци и Срби су страдали највише у том рату, Бошњака је страдало 51.000, а Срба 31.000.. Морамо да се миримо и да гледамо у будућност. Не смемо ни ми да заборавимо наше жртве и све оно што нам се догодило, тако ни Бошњаци не смеју да забораве злочине почињене над њима", рекао је Вучић.

Бошњаци, каже, неће да забораве Сребреницу, а ми нећемо, истиче, да заборавимо Олују, Јасеновац...Хрвати нама пребацују агресију, ми њима Јасеновац, Пребиловце, Хаг, Олују, Бљесак... 

Вучић се присетио догађаја када је био нападнут на комеморацији у Сребреници 2015. године и да су опет неки покушали да Србија испадне крива, а нису знали да је постојао уговор о сарадњи полиција Србије и Републике Српске о испомоћи за тај догађај. 

"Покушали су да кажу да је у цео инцидент умешана полиција из Србије. Мржњу тих људи могу да разумем после кампање која је вођена против Србје због седнице Савета безбедности и мог позива и Путину и другима да се не гласа за британску резолуцију".

Председник додаје да то како се преламала мржња преко тих брда никада није у животу доживео.

Каже да је стао да питам једног човека зашто га је гађао флашом, али да га је један други момак ударио ногом у раме и да је видео невероватну мржњу у њиховим очима.

"Тада сам разумео колико нам је мир потребан и важан. И зато сам рекао - ајде да решавамо шта год можемо и како можемо. На сваку њихову увреду у последњим недељана и месецима сам само оћутао, за све што стигне из Хрватске и ћути и на увреде од стране Зева како је руски човек. На сваку њихову увреду само оћутао. Али, то показуеј озбиљност и одговорност Србије пошто ми сносимо највећу одговорност. Колико год да смо мали већи смо од тих других о којима говоримо", навео је Вучић.

Србија ће за годину дана имати за 60 или 70 евра веће плате него у БиХ и врло брзо ће престићи Црну Гору по платама, за којом сада заостаје само 40 евра, док је та разлика раније била 130 евра, каже Вучић.

Истиче да је историјска улога да постанемо не одбојни већ да привлачимо људе у реигону.

"Питају, па што јачате војску? Па зато да нас нико не би нападао, а не зато што ми планирамо некога да нападамо. Мистрале које узимамо нам нису потребни да би неког нападали већ да би цуцвали наше небо, од онога што лети на висини од 50 до 5.000 или 6.000 метара високо. Гледамо да ојачамо позицију Србје, али ми морамо да ширимо поверење".

Као што ми тражимо да раузмеју српску муку, наводи, тако и ми морамо да разумемо муку Бошњака и Хрвата.

"Мој отац је обновио кућу свога оца кога су убили усташе и све куће Вучића су спаљене, осим куће Драге Вучића који је остао да живи тамо јер је оженио Хрватицу".

Председник истиче да не може нико од Републике Српске да тражи се самоукине и да говоре да је то геноцидна творевина.

"А, замислите да имате Бошњаке који ће да говоре ми волимо Републику СРпску, то је диван део БиХ и увек ће да буде ту где јесте. И шта би онда Срби могли да кажу, па ништа. Избили би им сву аргументацију из руке, али то нико не жели да каже са бошњачке стране, него ви сте геноциднда творевина", рекао је Вучић.

"Ми морамо да се приближавамо једни другима. У томе видим да је то једини начин. Знам да су сви они који су се залагали за ту причу приближавања, "Балкан Балканцима" главом пратили", закључује Вучић, а упитан за изјаву амбасадора Немачке да је Сребреница највећи геноцид у 20. веку, Вучић каже да је он један од људи који гледа да чува односе са свим земљама, па и са Немачком, јер је то његова обавеза. 

"Засметало ми је то, исто онолико колико ми је засметало да чујем и од неких других амбасадора. Није баш бирао моменат, ни место где ће то да изговори, али то је њихова политика и он само преноси политику своје владе", истиче и додаје:

"Само не знам да ли би са толиким самопоуздањем говорио о Крагујевцу, Краљеву, Шапцу и другим најтежим шрпским стратиштима, тамо где су Срби страдали од немачке руке. Али, може им се, они су велика сила и немам проблем да им одговорим, немам проблем да се запитам - размисле ли где и на које место одређене поруке шаљу", казао је Вучић.

Каже да смо ми мала земља која је много изгубила у последењих 30 година и да треба што мање да причцамо о ратовим и сукобима и да треба да се окренемо будућности, али да морамо да се сећамо тих дана.

Надам се да неће користити посету Макрона за инцидент на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да га брину наредне акције Приштине и, посебно, да се нада да неће искористити присуство председника Француске Емануела Макрона у Београду да направе на Косову и Метохији неки инцидент и проблеме.

Вучић је, у емисији „Хит твит“ на телевизији „Пинк“, рекао да брине за наредне дане, јер је Приштина, према обавештајним подацима, већ за сутра "оставила простор" за могуће деловање специјалних јединица и да брине да ће то да буде нека „од генијалних акција као прошли пут“.

Они мисле, приметио је том поводом, да само они имају обавештајну службу, а српска је увек добро обавештена о свим њиховим потезима.

Вучић је рекао да покушавају свима да докажу да су суверена држава и да могу да раде шта хоће.

„Њихова тактика је једноставна. Они имају проблем са севером Косова и желе да овладају тим простором. Право прати чињенице, и то је нешто што је њихова политика, коју ће наставити, а ми морамо томе да се супроставимо“, казао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести