Вучић: Позваћемо ОДИХР да провери изборне услове

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће премијерка Ана Брнабић ускоро позвати Канцеларију за демократске институције и људска права (ОДИХР) ОЕБС-а да дође у Србију и провери изборне услове.
vucic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Ми ћемо да позовемо ОДИХР, који се бави изборима, да дођу, па нека се пет, шест месеци пре избора баве провером како наводно мртви гласају, живи не гласају. Нека провере бирачки списак да кажу да ли ми нешто петљамо и крадемо, истакао је Вучић у Националном дневнику ТВ Пинк.

Уверен је, међутим, да ће и после тога неки бити незадовољни, па ће рећи како им се не свиђају правила међународне заједнице, све оно што је свет прихватио као принципе. 

Вучић је рекао да ће његова странка на изборима представити шта је урађено, које је кораке од седам миља правила Србија, а да ће сваку вољу народа прихватити и признати.

Указао је да ће на изборима бити остварена још већа разлика.

Кажете да је 42 одсто Зеленског у Украјини велика победа, а овде ће да буде 50 одсто, а они неће имати ни 13 одсто, колико су имале проруске партије, уверен је он.

Рекао је за опозицију да има свој свет у којем је затворена, да малтретирају све оне који би да изађу на изборе.

Сетио се део ДС да може нешто да добије, а може, а онда га преко Ђиласових и Шолакових медија обележе као издајника, као што су и Сергеја Трифуновића. Када Вучић каже нешто пристојно о некоме од њих, онда га прогласе да је ''црв који би да нас разједе“, казао је он.

О Харадинају у Хагу: Очекујем само фарсу и представу

Председник Србије истакао је да од позива и појављивања Рамуша Харадинаја пред Специјалним судом у Хагу не очекује ништа, осим фарсе и представе.

Не очекујем ништа, само једну фарсу и представу да је ОВК штитила људе од ''српског агресора'' и да су били веома успешни, казао је он.

Упитан да ли је датум за одлазак Харадинаја у Хаг баш на 20. годишњицу некажњеног злочина у Старом Грацку намерно изабран, Вучић је казао да мисли да Харадинај није повезан само са тим злочином, већ и са многим другим.

То треба да установе неки други, који раније за то нису имали политичке воље и храбрости да се с тим ухвате у коштац, указао је он и додао да је Хашки трибунал, пред којим је Харадинај раније био ослобођен, био политички суд, а да је сада реч о неком другом суду, који је направљен на другачијим правним основама.

Истиче да нема никакву илузију да ће Харадинај веома брзо бити пуштен кући и то можда за дан два, а да ће онда бити већи херој, јер ће рећи како је штитио интересе Албанаца и Косова.

Нико не прати и не прислушкује опозицију

Јасно је да лидере опозиције нико не прати и не прислушкује, рекао је вечерас Вучић, и истакао да се та "теорија" појавила како би се "препокрио" случај ухођења братанице Синише Малог и њене мајке, у оквиру наводног истраживачког пројекта портала Крик.

На нападе на себе је, каже, навикао, не боји их се, као и на своје најближе сараднике, али је недопустиво да се у то уплићу породице и деца.

А, што се тиче навода лидера опозиције да их наводно прате и прислушкују, тврди да то није тачно, али да су њега и Томислава Николића, док су били у опозицији, прислушкивали све време, исти ти сада опозиционари, а у то доба власт, те истиче да ће тражити од надлежних органа да предоче доказе о томе.

Случај праћења супруге брата Синише Малог и њене бебе се сада истражује, каже, јер су из опозиције почели да говоре да то има везе са намештеним стварима, и да је то радио СНС. 

Каже и да не зна да ли је то радио новинар Крика или не, како се тумачи снимак са сигурносних камера, али сигурно да није МУП.

Пошто су рекли да је умешан СНС, очекујем да наделжни органи обавесте јавност. Ако неко мисли да ће се сакрити ако има пребавилиште у неком другом делу бивше Југославије - неће се сакрити, рекао је Вучић.

Наводи да је у текст Крика уплетена чак и његова породица, "да је његов брат сео са тим човеком једном у поменути аутомобил", мислећи на брата Синише Малог.

Па, они су другови, какав је то проблем. Замислите, страшни криминалци! Да станете да се насмејете....мада ту има чудних детаља. Како су долазили до података о аутомобилу?, рекао је и истакао:

Али, ово са бебом није ни за смех, ни за шалу и то ћемо да видимо, рекао је Вучић.

На опаску новинара да је полиција демантовала данас да било ко прислушкује и прати лидере опозиције, Вучић каже да не разуме зашто су уопште реаговали, јер им тако само придају на значају.

Како каже, они се понашају у стилу "много нам је тешко, ми смо непријатељи режима".

Као да сам вас ја бирао, извлачио из фиоке да ми будете противници, рекао је Вучић и навео да под тим мисли на чињеницу да ситраживања показују низак рејтинг његоивих политичких противника.

ДС има 3,2 одсто, Ђиласова странка 3,1, Двери 2,7 и Вукова Народна странка један одсто - сви заједно нешто мање од збира ових процената и то је велики проблем и одатле приче о бојкоту, рекао је. 

Још једном хвала Кини за спас Железаре

Председник Србије, који сутра у Смедереву присуствује церемонији полагања камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније ХБИС Гроуп Србија, још једном се захвалио Кини и њеном председнику на спасавању Железаре.

Хвала Кинезима, нашој браћи. Они прате шта ми овде говоримо и желим да пренесу поздраве председнику Си Ђинпингу. Да му кажу да га чекам овде или крајем године или почетком следеће, рекао је он за ТВ Пинк и додао да ће га неки "оптужити" да то ради због избора.

Вучић је навео и да је Железара наша најзначајнија фабрика, која је "прешла" Фијат, и доноси Србији на стотине милиона евра прихода годишње.

Нова инвестиција је изузетно важна за нас, подвукао је Вучић.

Он је рекао да је увек срећан када иде у Железару, или само пролази поред ње, јер је то фабрика која значи живот за Србију.

Хвала нашем брату и пријатељу, Си Ђинпингу што је то урадио. Да није било његовог ангажмана и компаније ХБИС, никада Железару не бисмо покренули, истакао је председник.

Како је рекао, сигуран је да је Србија на веома добром путу и да грађани не треба да брину за будућност.
Ускоро прелазимо магичних 500 евра просечну плату, за који месец. И, онда можемо да кажемо да смо нешто направили, истакао је Вучић.

И, онда ћу да пустим моје колеге из опозиције, које су ми у скупштини говориле да ће, када плата буде 500 евра, позвати све да гласају за СНС. Па ћу то да ставим у спот за изборе, да и они позивају народ да гласају за СНС, рекао је Вучић.

Најавио је и да ће у октобру ићи на крунисање јапанског цара, што ће бити још једна прилика да се сретне с јапанским премијером Шинзом Абеом.

Верујем да још можемо доста да урадимо на економској сарадњи с Јапаном, казао је он и најавио долазак комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана у Београд у четвртак и петак.

Биће још званичника. Тек ће бити добрих вести инових фабрика и потписивања уговора. У питању су дани, можда недеља или две и поново ће Банат да се радује, најавио је Вучић нове инвестиције.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести