Вучић позвао на заштиту манастира и цркава СПЦ на КиМ

АСТАНА: Председник Србије Александар Вучић позвао је данас верске лидере на заштиту манастира и цркава Српске православне цркве на Косову и Метохији, које су под сталном претњом оних који не верују у цивилизацију и културно наслеђе.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Dnevnik.rs

Вучић је у Астани, на 4. конгресу лидера света и традиционалних религија, указао да је Балкан, регион у којем се налази Србија, раскршће на којем се сусрећу многе вере.

Председник Србије је истакао да су мир и безбедност најважније заједничке вредности свих народа у свету и да поруке мира треба да буду основа међународног поретка.Нагласио је да се вера често злоупотребљава за неке друге циљеве, да се некада користи и као изговор за геополитичке циљеве.

Према његовим речима, вера се залаже за мир и поштовање, те је предложио да у порукама скупа буде речено да мир треба да буде основа међународног поретка.Учешћем на овом скупу Вучић је завршио дводневну посету Казахстану.

Вучић:Кажу мењају се ствари у свету, где је ту Качаник

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Астани, поводом истраживања ЦЕСИД да је 44 одсто грађана Србије против разграничења, да треба имати у виду шта промене у свету реално мењају на терену.

"Обично не коментаришем истраживања. Шта то значи 44 одсто људи је против разграничења? Јел то значи да је 44 одсто за независно КиМ у целини, таквих свакако има 8-12 одсто грађана, или сви мисле да је Качаник српски, или су сви стрпани у исти кош“, упитао је Вучић.Он је новинарима рекао да верује да је већи број против, а то види и у својој странци.

"Највећи део људи у мојој странци мисли да не треба да се договарамо, да ће време да дође, да ћемо да дочекамо нешто што ће да нам се деси као божја помоћ. Не знамо шта, али нешто ће да се деси", рекао је он.Вучић је истакао да, када питате људе шта ће да се деси, они кажу мењају се ствари у свету.

"Питао бих шта те промене реално мењају на терену. Кажу напредују наши Руси и Кинези. Имамо дивне односе са Русијом, Кином, али какве то везе има са Качаником, шта ћемо да радимо када нападну наш народ на северу Косова. Да 500 пута зовем Јенса Столтенберга, јер ако бисмо ушли на север, НАТО би то протумачио нападом и имали би сукоб са том војном алијансом", подвукао је председник Србије.

Вучић је казао да опозиција подстиче такве теме јер морају да пронађу нешто чиме би добили гласове, а имају сви заједно много мање гласова.

"Ја сам одлично разумео вољу грађана, да смо и када не разумемо нешто, увек против. Схватио сам да су људи против, али сам мислио да је проценат много већи, 75 одсто", рекао је Вучић, додајући да су против нечег за шта ни не знају шта је.

Навео је да је његово да поштује вољу грађана.

Вучић: Избора ће бити 2020, силом неће моћи на власт

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће избори у Србији бити одржани 2020. и да се нада да нико не мисли да ће насиљем моћи да узме власт.

Вучић, који борави у посети Казахстану, рекао је новинарима, поводом интервјуа Синише Ковачевића, који је изјавио да очекује скору промену власти у Србији, да је он у праву што је рекао да се народ никада није радовао јарму и тамници и зато су они који су га прво опљачкали, ојадили и тамничили, у дубокој опозицији.

"Избори су 2020. Надам се да нико не мисли да ће насиљем да узме власт. Имаће локалне изборе, па прво тамо нека победе убедљиво као у Мајданпеку, а онда 2020. на изборима. Ти који су тамничили народ никога неће победити. Мало је Ковачевић побркао лончиће, и није схватио ко је стављао јарам око врата народу“, истакао је Вучић.Упитао је за шта би да се изборе, да раст не буде 4,5 до 5 одсто, да немамо смањење јавног дуга, да се боре за затворене музеје.

"За шта да се боре, за дугове РТБ, затваратање жележаре, нула фабрика у Нишу. Да излазе на улице да неког бију. Да би неко могао поново да нам врати ''Великог брата'', да зарађује паре, а остави нашој шприцеве и пацове у Пионирском парку. Пет месеци, нервозни што су убедљиво изгубили изборе, свакога дана од 100 до 8.500, када је био максимум, а што је било представљено као 100.000 до 800.000 људи, изводили су на улице. У то време када су претили сваког дана, и са РТС који држали протесте против диктатуре, а диктатура је била у томе што смо ћутали и пустили их да се сами склоне, понашају како хоће. Нисам подлегао притисцима из сопствене странке и иностранства", навео је Вучић.

Он је подвукао да не подлеже претњама и насиљу.

"Никога тада нисам хтео да примим на разговоре, јер зашто би их примио да ми објашњавају да треба да постављам Сашу Јанковића за премијера, Јеремића, светског путника који нам соли памет сваког дана, али никако да одговор одакле и зашто 200.000 евра из једне стране амбасаде, одакле још пет милиона евра од похапшених у светском скандалу на рачуну. Чекам да се још мало расплачу ови са РТС и да оду на неку заједницкцу конференцију за штампу", рекао је он.

Вучић је казао да Србија иде напред и гура своје.

Вучић:Нека закључују шта хоће,ми да штитимо своје интересе

Председник Србије Александар Вучић, поводом помињања у Европском парламенту могућности решења за Косово разграничењем, поручио је данас да они могу да закључују шта желе, а да је наше да штитимо наш интерес.

"Не знам какве то везе има са њима, али добро. Има везе са свима у свету, најмање са Србима и Албанцима. Њих нико не треба да пита. То нема везе са реалношћу. Погледајте шта се збива у Приштини, у свету. Тежак период очекује многе светске силе, због унутрашњих проблема", рекао је Вучић новинарима.

Указао је да је пропао референдум у Македонији, да избори у РС нису донели од њих жељене резултате."Ми ћемо да се трудимо да градимо добре односе, а они имају не малу главобољу. Они нека закључују шта хоће, а наше је да штитимо своје интересе", рекао је он.

Вучић је казао да је њему важно да остане запамћено да је у једном тренутку, пре 6-8 месеци, говорио шта је нада и шанса за компромис и шта су Срби могли да добију. "Остаће записано да грађани то нису желели, па ћемо видети шта ћемо имати за 20-30 година, да видимо ко је био у праву. Моје је да поштујем вољу народа“, нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести