Вучић позвао Назарбајева да посети Србију

АСТАНА:  Председник Србије Александар Вучић предложио је данас председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву да та држава у Београду отвори трговинско представништво. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev Foto: Tanjug
Фото: Председник Србије Александар Вучић и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев Фото: Танјуг

Вучић је такође, на заједничкој прес конференцији, позвао председника Казахстана да посети Србију."Наставићемо да развијамо односе, много тога очекујемо од пословног форума данас и од сарадње наших влада", рекао је Вучић после састанка са Назарбајевим и додао да се нада ближој сарадњи у многим областима.

"Верујем да је много тога пред нама", рекао је Вучић.Он је захвалио Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Назарбајев: Казахстан ће наставити да подржава Србију

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев рекао је данас да је двадесети век био тежак за Србију, која настоји да "залечи ране" из тог периода, те поручио да ће његова земља бити уз нас у савладавању свих тешкоћа. 

Фото: Фото: Танјуг

"Двадесети век није био лак за Србију, био је тежак, ми то знамо. И данас није зарасла та рана. Земља покушава да залечи ту рану. Ми смо сигурни да ће Србија савладати тешкоће. Бићемо уз вас и желимо вам успех", рекао је Назарбајев у заједницком обраћању са Вучићем.

Он је навео да је са српским председником размотрио и међународну ситуацију у Европи и у региону Казахсатана и да су разменили мишљења.Назарбајев је истакао да је сигуран да ће посета српске делегације дати нови подстрек односима две земље и јачању пријатељства. 

Фото: Фото: Танјуг

Председнику Србије уручен орден Казахстана

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев данас је председнику Србије Александру Вучићу, након разговора у Председничкој палати у Астани, доделио је Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан.Он је том приликом указао на пријатељство две земље и допринос председника Србије јачању веза две земље.

Вучић и Назарбајев на месту изградње БК Тесла парка

Председник Србије Александар Вучић и премијер Казахастана Бакитџан Сагинтајев положили су данас у Астани капсулу за пројекат изградње стамбеног комплекса БК Тесла парк. 

Председник Србије и премијер Казахстана обишли су место на којем ће се изградити модеран стамбени комплекс, који ће носити име једног од најзнаменитијих Срба. На основу слика објашњено је како треба да изгледа нови стамбени комплекс у Астани, граду који се последњих 20 година изградио у велику модерну метрополу. 

Оцењено је да ће овај пројекат мултифункционалног стамбеног објекта допринети даљем јачању веза две земље, али и јачању односа два народа. Астана је у јуну прославила 20 година постојања, а пре 1998. била је мало место под другим именом - Целина град. 

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев имао је визију да од овог града направи главни град, у којем су изграђена модерна здања. Пре 1997. на простору Астане живело је око 200.000 људи, а сада има око милион становника и непрестано расте. 

Вучић почасни професор Универзитета у Астани

Председнику Србије Александру Вучићу данас је, на Евроазијском универзитету Гумиљов, додељена титула почасног професора, након што се обратио студентима у амфитеатру ове модерне образовне установе у Астани, истакавши да може да гарантује да ће Србија уложити све напоре у очувању мира. 

Фото: Фото: Танјуг

„Спровели смо тешке реформе, фискалну консолидацију. Данас могу рећи да је Србија на добром путу. Успели смо да створимо суфицит у буџету трећу годину заредом, а немамо гас ни нафту. Шампиони смо у привлачењу диркетних страних инвестиција. Мислим да смо у овој години трећа земља у Европи по привредном расту“, пренео је он студентима. 

Рекао је да је оно што нас оптерећује ситуација у региону, те навео да имамо проблема са Приштином, то јест око питања Косова и Метохије. „То је један од разлога што смо захвални Казахстану, јер је то земља која у потпуности поштује теритријални интегритет и суверенитет Србије, која сматра да треба све спорове решавати у УН“, нагласио је Вучић. 

Казао је да Србија настоји да тај проблем реши кроз дијалог, покушавајући да разуме потребе друге стране, да види да ли ће бити могуће да се нађе компромисно решење. „Међутим, за танго је потребно двоје...Ипак, увек је боље преговарати десет година са неким, него ратовати“, подвукао је Вучић. 

„Могу да вам гарантујем да ћемо уложити све напоре да сачувамо мир. То је једини начин да осигурамо развој у региону“, нагласио је он. Вучић је казао да долази из највеће земље Западног Балкана, мада мала по територији у поређењу са Казахстаном. 

„Мислим да смо важна земља, неки би рекли одлично позиционирана, а неки да нисмо аш срећни због тог географског положаја", рекао је и додао да је због тога наша земља учествовала у многим ратовима, да се увек борила за своју слободу и платила велику цену за то. 

Вучић је истакао да је импресиониран Казахстаном како води суверену и независну политику, што и он чини, указујући и да је то један од разлога што ценимо Казахстан толико и што имамо толико постовање од председника Нурсултана Назарбајева. 

Фото: Вучић почасни професор Универзитета у Астани Фото: Танјуг

„Јутрос сам имао прилику да разговарам о важним питањима са председником Казахстана и научио сам много о његовим виђењима политике, као и ситуације у свету. Ситуација у свету је комплекснија и компликованија него икада. Имамо мултиполарни свет, у којем постоји стотине интереса, који су у сукобу једни с другима. Тешко је предсказати, као што је јуче рекао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, шта ће будућност донети“, подвукао је он. 

Вучић је рекао да нико од међународних експерата не би могао да предскаже нешто са сигурношћу, јер је свет подељен. „Ја покушавам да оцувам најбоље односе са свима, а једна од тих земаља је и Казахстан“, додао је он. Србија је, како је истакао, на путу ка ЕУ. 

„Желели би да будемо чланица Уније, али смо једина земља у Европи која никада није увела санкције против Русије. То је био један од наших начина да покажемо колико смо независни и одговорни. И даље смо у истој позицији чувања традиционалних пријатељстава са Русијом, Кином и другима на истоку, а уједно тежимо ка што бржем чланству у ЕУ. То није лако, и можете сигурно претпоставити колико притисака смо изложени“, нагласио је Вучић. 

Рекао је да је чињеница да смо били дов љно снажни и храбри у одбрани наших позиција, нестсо што нас повезује са Казахстаном.
Указао је на Астану, град у којем, сваки пут када дође, види нешто ново. 

„Ваш председник је изградио нови град у пустињи, где ничега није било. Кажем то јер се радило о сувернеој одлуци вашег руководства које је спроведено на одличан начин. На исти начин желимо и ми да изградимо нашу земљу у модерну земљу, која поштује сва права, у којој влада владавина права, а истовремено се надамо, поштујући друге народе да можемо да очувамо мир, стабилност у региону“, рекао је он. 

Говорећи о ЕУ указао је да предстоје избори за Европски парламент, који ће водити ка стању у којем ће бити потребна шира коалиција, што значи и много интереса, што ће слабити ЕУ. Подсетио је и на актуелне односе САД и Русије, као и на сукобљавање регионалних сила. 

„Све то нас води ка одређеним нестабилностима у свеу. Зато ће улога малих земаља бити све вазнија. На крају ће морати рационалност да победи, јер ће људи схватити колико нам је важан мир“, додао је он и изразио наду да ће то разумети и велике силе.

У холу Универзитета, након предавања, откривена је табла са именом Александра Вучића као почасног професора, на зиду на којем се налазе имена многих важних светских личности, такође са звањима професора тог универзитета. 

Фото: Вучић са премијером Казахстана Бакитџаном Сагинтајевим Фото: Тањуг

Вучић и Сагинтајев:Велико интересовање за сарадњу

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас, на Пословном форуму Казахстан-Србија у Астани, казахстанске бизнисмене да дођу и улажу у Србију, те указао да постоји још много простора за сарадњу у области трговине.

Вучић је рекао да се тренутно заједно са Казахстаном ради на мањем кориговању нашег споразума са Евроазијском унијом, како би омогућили бесцарински извоз више производа, између осталих сира, живинског меса, цигарета. 

„Разговарали смо и о мањој квоти извоза аутомобила“, додао је он и изразио уверење да ћемо у будућности наћи још више простора за сарадњу, пре свега у области пољопривреде, као и војне и војно-техничке сарадње. Председник Вучић је указао на сајбер безбедност и космичку технологију, где је Казахстан испред нас, али где Србија може да да свој допринос. 

Указао је да већ овог месеца треба у Казахстану да буду обављена прва важна испитивања, која треба да покажу да смо поуздан и сигуран партнер, јер ће то бити добра референца за будућност.Позвао је казахстанске инвеститоре да дођу и улажу у нашу земљу, подсећајући да је Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке одмах иза Казахстана, и да је у протекле три године напредовала за 50 места. 

Такође је пренео да Србија данас има уређене јавне финансије, суфицит у буџету три године за редом. „Мало је еврпских земаља које имају три године заредом суфицит у буџету. Успели смо и да будемо трећи у Европи по стопи раста, а по броју страних директних инвестиција убедљиво смо најзначајнија дестинација на Западном Балкану“, објаснио је Вучић. 

Рекао је да су сви, који су заинтересовани, добродошли да улажу у нашу земљу, те позвао да посебно размотре могућности у туризму, угоститељству, услугама, али и свим другим областима. „Даћемо боље услове од свих у региону, а када о томе говорим говорим и о субвенцијама“, нагласио је он. Изразио је уверење да у области модерних технологија можемо да сарађујемо.

Позвао је и на заједничка улаганај јер би то омогућило компанијама из Казахстана да продају своје производе у западној Европи, а Србији да извози на тржишта које покрива Казахстан. Осврнуо се и на хотел Риц Карлтон у којем се одржава Пословни форум, истакавши да овакве хотеле казахстански бизнисмени имају у Бечу, Паризу, а да је време да дођу и у Србију. 

Вучић је нагласио да је поносан на чињеницу што је у посету Казахстан дошао огроман број пословних људи из Србије, што показује да желе да прошире нове видике, склопе нова познанства и послове. „Уверен сам се да ћемо имати многе могућности за унапређење наше сарадње. Радимо на јачању сарадње у свим областима. Казахстан је изразито пријатељска земља за Србију, а и свако из Казахстана ко посети Србију може да се осети као код куће у нашој земљи", поручио је он. 

Председник Владе Казахстана Бакиџан Сагинтајев, у свом обраћању, изразио је посебно задовољство присуством толиког броја пословних људи из Србије. Истакао је да су односи две земље сназни, а основа тога, како је рекао, су добри лични односи председника Александра Вучића и његовог казахстанског колеге Нурсултана Назарбајева. 

„Трговинско-економска сарадња прошле године није у новцу јако велика, али смо управо размотрили правце за повећање те сарадње. Постоје могућнсоти, разумевање и финансирање којима се могу покрити трошкови такве сарадње“, објаснио је он. Подсетио је да је Казахстан у последње четири године спровео 52 царинске и пореске реформе, као и унапредило подршку предузетништву. 

„Данас сам имао велику част да положим капсулу првог великог бизнис пројекат бизнисмена из Србије у Астани, једног стамбеног комплекса, где постоји потенцијал за изградњу пратећих објеката, што је могућност за даље ангажовање српских фирми“; рекао је он. 

Сагинтајев истиче да постоје бројни пројекти у Срији у којима би пословни људи из Србије могли да учествују. 

„Овај форум проказује заинтересованост две земље за даљи развој сарадње. Позивам српске пословне људе да наставе да раде на нашем тржишту и организују нове облике сарадње. Ми се обавезујемо да ћемо организовати најбоље услове за ту сарадњу“, закључио је Сагинтајев своје обраћање. 

Вучић: Тражим партнера за Петрохемију и у Казахстану

Председник Србје Александар Вучић је изјавио данас у Казахстану да је разговарао са представницима те земље о могућности да се нађе стратешки партнер за Петрохемију.

Вучић је рекао новинарима да ће још једном вечерас замолити председника Казахстана Нурсултана Назарбајева да размотре могућност партнерства са Петрохемијом."У Петрохемији имамо резерве у новцу, али ако нафта почне да скаче, то је онда за нас немогућа мисија и нећемо моћи да издржимо, то је прилично тешко", рекао је Вучић.

Истиче да ће Србија свакако гледати да пронађе партнера за Петрохемију, али и да се направе даљи "велики кораци у саранђи са Казахстаном".Вучић каже да и због тога очекује посету наредне године посету Назарбајева Србији.

Додао је да је сарадња могућа и по питању образовања и здравства.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести