Вучић: Приштина ће наставити шоу, занимају их локални избори у октобру

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине, да очекује да представници Приштине наставе, како је рекао, свој шоу, примећујући да њих суштински не занима дијалог, већ пре свега локални избори које најављују на КиМ за октобар.
vucic
Фото: Танјуг (видео)
Вучић је за ТВ Пинк рекао да није тешко прочитати из изјава приштинских званичника, Аљбина Куртија, Глаука Гоњуфце, Вјосе Османи, да већ најављују расписавање локалних избора за октобар.
“Занима их победа на изборима и у складу са тим ће се понашати, као да дијалог није ни постојао. Тражиће да буду равноправна страна као да смо две државе. Пошто је то немогуће, могу да саслушам, да се насмејем на све то”, рекао је Вучић.
Вучић је, међутим, истакао да постоје теме о изузетног значаја, које ће покренути сутра, а то је тема несталих особа.
“Желим по први пут да уђемо у детаље”, нагласио је Вучић.
Он је поновио да су важност разговора, уз примедбу да људи у Србији неретко са ниподаштавањем гледају на све то и очекују да наш одговор на све буде - не и не по сваком питању.
“Да чекамо да се нешто деси у будућности и из корена све промени, а то се неће десити и зато и нисам присталица замрзнутог конфликта”, рекао је Вучић.
Додао је и да постоје хиљаде лажи на дневном нивоу да, тобож, неко треба да брани Србију од српског руководства, јер ће урадити нешто против интереса земље.
“А, то говоре они који су на најгрубљи начин разорили националне и државне интрерсе”, рекао је Вучић.
Не занима ме шта ће рећи Курти већ европски представници

Александар Вучић изјавио је у Бриселу да га не интересује много шта ће сутра рећи Аљбин Курти по питању Заједнице српских општина већ шта ће Куртију рећи европски представници, и додао да ће инсистирати да се формира ЗСО као што је предвиђено Бриселским споразумом из априла 2013. године.

"Не мислим да треба Куртију да говорим било шта конкретно, није он ту посебно важан већ је важан онима у Београду који су га подржавали. Он је био идол и херој многих у јавности у Београду, зашто се сада не јаве свом пријатељу и објасне да не би требало да напада Србију и Србе на такав начин", запитао је Вучић у изјави за Пинк уочи сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Каже да од Куртија и не очекује ништа, али да га интересује шта ће му рећи европски представници који су били супотписници Бриселског споразума.

"Нећу ни да се мешам у ту расправу, само ћу да инсистирам да се то спроведе до краја. Али, они то неће да урад. Не долазе овде да би урадили нешто, јер мисле да ће један да ми заврне руку или шију и да се нешто деси и да онда кажем да ћу да потпишем независност Косова. То се неће догодити", поручио је Вучић.

Каже да треба сутра на озбиљан начин и аргументима да се разговара, али да је "делужн" (заблуда) ако ће они да причају своје филозофске приче и да нема ништа против ако ће Србе да представљају као важније филозофе од Хегела и Ничеа.

"Немам ништа против до год не угрожавају безбедност Срба и не спаљују наше манастре и цркве, али веома сам забринут за субдину Високих Дечана, говорили су људи у Гораждевцу да су их британски војнизи испитвали и да би то требало да чува косовска полиција, што би било веома скандалозно и лоше".

Вучић је рекао да се нада да им неће пасти напамет освајачки подухват на Високе Дечане и српске цкрве и манастире.

Додао је покушавају трик да представе српске цркве и манастире као косовско наслеђе.

Како је рекао, то може да буде косовско само као подгрупа, али то је српско наслеђе, а не као нешто што је њихова.

"Очекују нас не лаки разговори, али наша позиција је чврста, стабилна и снажна, али тешка", додао је Вучић.

Позиција Србије тешка, чуваћемо националне интересе

Позиција Србије је тешка, али нема те силе која би нас приморала да урадимо нешто против наших националних интереса, поручио је председник Србије Александар Вучић уочи сутрашњег наставка дијалога са Приштином у Бриселу.

Он је за ТВ Пинк рекао да Србију чекају тешки разговори, али да је позиција Србије снажна и чрврста.

На питање шта ће променити учешће Аљбина Куртија, Вучић је оценио да ће бити више проблема и нестабилности пошто је у питању, како је рекао, најнеодговорнији човек у преговорима до сада, иако ни остали нису били много одговорнији.

Вучић је навео и да су припреме за дијалог веома компликоване, али да је важно да они који су на највишим функцијама раде у интересу грађана и Србије.

Каже да је данас у Бриселу било много састанака који се односе на компликована и стручна питања, регионалне инцијативе, економска питања везана за КиМ и регион.

Каже да је најтеже када су политичка и економска питања у контрадикцији, али да се мора наћи најбољен решење за земљу.

Каже да су у Бриселу и министар Селаковић, директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и његов тим, као и да ће се добро припремити за сутрашњи састанак.

Поводом тога што Приштина ограничава слободу креатања, Вучић је рекао да се тако понаша неко ко машта да има државу, а нема је и мора то да нагласава на сваки начин.

Он је рекао да Приштина жели да покаже да су јаки и силни, али је приметио и да им је бивша власт много тога омогућила, између осталог и гранични прелаз 2011.

"Нека се силе, а тиме показују њихове слабости и нервозу. Малтретирате министре, ходочаснике, а нисте ниста решили. Само показујете колико сте нервозни", оценио је Вучић.

Он је рекао да мје важно да људи разумеју тежину наше позиције, да реалност на КИМ није ружичаста.

"Говорим ста је истина. На КиМ више не живи велики број Срба, и неће бити већи, иако се мање исељавају", указао је Вучић.

Каже и да не треба замерити некоме сто одлази са КИМ, али да морамо да гледамо како да их сачцувамо и да им помогнемо, а немате ефективну власт.

"Буквално смо ограничени у свему, али нема те силе која би нас приморала да урадимо нешто против наших националних интереса", поручио је Вучић.

Важна стабилност око КиМ, да бисмо наставили економски раст

Александар Вучић изјавио је да је веома важно да ситуацију око КиМ чувамо стабилном и мирном, као и да ситуација у региону не измакне контроли, да би могли да наставимо убрзано да се економски развијамо и достигнемо ове године стопу раста БДП-а од седам одсто.

"Да немамо проблема западно од Дрине и да наш народ може мирно да живи западно од Дрине", рекао је Вучић за Пинк.

Истакао је да ће Србија наставити економски да напредује уколико будемо успели то све да сачувамо, независно да ли ће нам и када ЕУ отварати поглавља и кластере. Напоменуо је да ни другима ЕУ ништа од тога не отвара.

Вучић је нагласио да је, ипак, важније од тога да ове године имамо стопу раста БДП-а између 6,5 и седам одсто, као и да се нада да ће то бити седам процената.

Додао је да ће Србија ако буде имала стопу раста од седам одсто у 2021. имати вредност БДП-а у овој години већу од 51 милијарде евра.

То значи да смо успели од 2014. године да увећамо вредност БДП-а за 40 одсто, што је као да смо постали чланица ЕУ.

"Толико смо брзо напредовали, а сада идемо и брже од чланица ЕУ", нагласио је Вучић.

Говорећи о томе зашто ЕУ не отвара поглаваљ и кластере, каже да су Македонији чак променили и име, али да им још нису ништа отворили и да ми немамо много права да се жалимо.

Додао је да му је само жао премијерке Ане Брнабић и министара у влади који су се много трудили око отварања поглавља.

Вучић је казао да то, ипак, не би назвао затварањем врата Србији од стране ЕУ, јер ЕУ има своје проблеме - да је јавни дуг Италије скочио са 157 на 170 одсто БДП-а, Грчке са 180 на 240 одсто БДП-а, да је француски јавни дуг на око 120 одсто БДП-а.

Додао је да је хрватски јавни дуг скочио на 89 одсто БДП-а, Велике Британије на преко 100 одсто БДП-а, а да је у Црној Гори 105,5 одсто БДП-а.

Вучић се присетио да је када је постао премијер јавни дуг Србије био 78 одсто БДП-а и да му је долазио бивши министар Лазар Крстић у седма сати ујутру и да је само размишљао како да спусти ниво јавног дурга.

"Сада смо стабилни и чврсти, имамо одличне јавне финансије и одлично смо реаговали са мерама. Имамо велике стране директне инвестиције, а 80 одсто имамо покривеност нашег увоза извозом, и то углавном извозимо у земље ЕУ. Можемо да очекујемо повећање пензије и плата, захваљујући добром руковођењу и људима који вредно раде", нагласио је председник.

Валач је највећи проблем, немојте ништа покушавати

Александар Вучић рекао је, пред сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине, да је трафостаница Валач која се налази у срцу северног дела КиМ, када је реч о дистибуцији енергетике, највећи проблем, и поручио приштинским Албанцима да ни не помишљају да нешто учине с тим у вези.

„Важно је да бринемо о нашем народу. Имамо велике проблеме везано за енергетику јер поушавају да не дозволе дистрибуцију електричне енергије на север покрајине, спречи снабдевање севера“, подвукао је Вучић за Пинк.

Рекао је да је његова молба Албанцима у Приштини, али и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу и међународној заједници била и остала да не покушавају ништа да чине.

„Валач се налази у срцу северног дела КиМ. Валач је у сваком смислу срце система северног дела Косова. То би изазвало страховиту реакцију нашег народа. Да ли можете да дођете са трупама, са неком РОСУ, можете али молим да то не чине и не бих им то ни саветовао“, нагласио је он.

Вучић је казао да је то безброј пута молио, и додао да Србија никоме не прети.

„Као што молим и представнике НАТО, међународне заједнице да такву авантуру не дозволе. Никоме није важније ништа од стабилности и мира“, рекао је он.

Казао је да смо и једни и други много деце у ковчезима враћали.

„Данас је дан када обележавамо јунаштво наших војника на Кошарама. 108 људи који су се супростављали далеко надмоћнијем непријатељу који их је нападао из Албаније, из ваздуха,...је убијено. То су били људи који су херојски чували гранични камен СРЈ“, нагласио је он.

Вучић је казао да је Србији важно да се бори за живот, да чува животе људи.

Ако неко мисли, рекао је, да је могуће да, не само понижава Србију, већ чини шта му је воља, а да ћемо мирно да посматрамо како Срби нестају и прогоне их са вековних огњишта , истиче, његова безброј пута изречена порука је да Србија неће дозволити нове Олује, Бљеске.

Никада нисмо добили одговор на питања о несталима

Александар Вучић изјавио је да ће сутра у наставку дијалогу покренути питање несталих, у намери да се по први пут уђе у детаље и суштину тог проблема, о којем Приштина не даје одговоре.

“Желим први пут да уђемо у детаље суштине проблема”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је истакао да је Београд увек био коректан по том питању, јер је то питање цивилизацијског односа према жртвама - да некоме кажете где му леже најближи, како би могли да их покопају.

Пренео је да је Београд до сада од албанске стране добио 21 захтев, и на свим тим локацијама у централној Србији с, каже, ископавања извршена.

“На четири места смо нашли тела, последња гробница је Кижевак, нашли смо двоје албанских цивила и још девет тела, али не знамо ко су та лица и радимо ДНК анализе”, рекао је Вучић.

Са друге стране Београд је послао 10 захтева Приштини.

“Само на једној локацији, Бункер, код Ðаковице, ископано је и нађено седам тела и потврђено да је реч о породици Шутаковић - оцу, мајци и троје деце, као и двоје чланова породице Петровић”, рекао је Вучихц.

Како је рекао, Београд има захтеве за још девет локација, али Приштина је увек налазила невероватне изговоре да то не истражи.

Додао је и да постоји велика гробница у Приштини, у мртвачници се налази 350 различити остатака или делова тела, што говори да је то више десетина тела, за која верује да су убијени Срби.

“Али, никада нисмо добили одговор на то питање. Верујем да ћемо у складу са међународним правним принципима, нормама међународним хуманитарним правом, успети”, рекао је Вучић.

Србија је у сигурним рукама

Александар Вучић поручио је, пред сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине, грађанима Србије да је Србија у сигурним рукама.

Вучић је, на питање шта може да поручи грађанима пред сутрашњи састанак, казао:

„Борићемо се и неће бити лако. Али људи у Србији имаће само бољу будућност. Чуваћемо мир, стабилност, државне интересе, наставти да радимо, градимо, радимо, градимо,.. Тако Србија побеђује“, нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да ће се Србија изборити да и ове године буде међу прве три економије по расту.

Очекујем важне одлуке на скупштини странке

Александар Вучић изјавио је да су СНС-у, коју води, потребне велике промене, те да на скупштини странке, између 20. и 24. октобра, очекује доношење важних одлука, као и ону о расписивању избора на више нивоа, на којима ће народ имати прилике да каже шта мисли.

“Потребне су велике промене, СНС не сме да личи на ДОС-овске странке, већ мора да буде права народна странка, поштених људи, који ће да праве путеве, пруге, да раде за народ, штите наше интересе”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Зато су, каже, потребне велике промене.

“Зато је важно да донесемо важне одлуке, и оне ће бити донете између 20. и 24. октобра и тада очекујем доношење других важних одлука, важних за државу. Очекујем и расписивање избора на више нивоа, и народ ће имати прилике да каже шта мисли”, рекао је Вучић.

Додао је да би, за све који сумњају у тако нешто, увек пружио руку ономе ко би победио, као што је, подсећа, веч и чинио и када је губио зап о 0,3 или 0,4 одсто, не тражећи кривца у вишку гласачких листића било где или нечем сличном.

“Важно је да људи знају ко руководи земљом, да би видели да то није увек исто, ни слично. Да нису у питању Крута и Мурта…”, рекао је Вучић.

У том смислу, направио је паралелу на Уједињеним Арапским Емиратима, који су, испричао је, створени 1972. и 1973. године, по угледу на Либију, тада најнапреднију арапску земљу. “Погледајте када данас изгледа Либија, а како УАЕ. Није све у природним богатствима, јер Либија и даље има пет пута више нафте него Емирати, али нестају у крви и сукобима… Знаци, све је у снази руководства”, рекао је Вучић.

Како је навео, све је у одлукама - да ли ћете да чувате забокречину или уџерице или ћете да изградите Менхетен у Београду, имати храбртости да урадите нешто…

“Па, људи нека доносе одлуку”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће 27. и 28. јуна моћи да се види у каквом је стању Војска Србије, која је данас, према његовим речима, 20 пута снажнија него раније.

У октобру о председнику странке

Александар Вучић рекао је да ће СНС у октобру одлучивати о томе ко ће бити кандидат за председника странке пошто сагледа све и оцени ко може на најбољи начин да победи оне противкандидате који би, како каже, према њиховом мишљењу, радили мање у интересу земље.

"Мене интересује како ће Србија да изгледа и ко ће Србију да води, а не да ли сам ја у томе", рекао је Вучић за ТВ Пинк одговарајући на питање да ли размишља о томе да неко други буде кандидат за председника странке.

Вучић је рекао да не жели било кога да заварава нити да даје лажна обећања и наводи да о томе нису расправљали.

Каже да је отворен да чује сваки предлог и да ће се то анализирати и кроз кокус групе и истраживања донети најбоље решење.

Напомиње да њега највише интересује и да добро зна шта су све до сада урадили.

Каже да је посебно поносан на споменике Стефану Немањи и Цару Лазару, и да зна да се многи због тога "дуре", као и због јачања српске војске.

Поручује онима који брину о томе с ким ћемо да држимо војне вежбе да се баве странком коју воде, јер сви , како каже, који имају странке од нула до два посто, највише мрзе оне имају по 20, 30, 50, 60 посто.

Говорећи о еколошким покретима Вучић је рекао да ће их бити све више и да ће све више странци да плаћају различите покрете, и наводи да је 90 одсто тих покрета плаћено споља.

Он је рекао и да људи треба да се запитају зашто једна аустријска агенција плаћа једном стручњаку да нам "соли памет" о хидроцентралама, а у Аустрији их има хиљаде, а у Србији нема ни сто.

"Они хоће да ми немамо струју", указао је Вучић, и упитао шта ће бити када за пет година не будемо имали струју.

На питање о Рио Тинту и тврдњи чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић да Рио Тинто није капитални већ коруптивни пројекат, Вучић је рекао да она полази од себе.

"То је прирордни механизам, прва реакција. Није она случајно оптуживана за коруптивне послове", казао је Вучић.

Он је додао да не разумеју да неко има снове и види Србију другације, не знају колико милијарди ће донети и шта би значило за Јадар и Рађевину.

"Они само мисле ста могу да стрпају у џеп. Нападају ми децу, брата, праве фалсификате, а не можете да докажете", рекао је Вучић, указујући да за разлику од њих он снове претвара у реалност.

Он поручује да Србија више не пропада, него напредује и да он није богатији него пре девет година, јер га то не интересује.

"Мој сан је шта ће неко да казе о нама", закључио је и указао да кад год су долазили испред Председниства није бежао, јер нема чега да се стиди, није ништа украо нити је Србе испоручивао у кесама.

"Србија је три пута јача. Тиме се поносим. Никада нећу да их се плашим. Гробови моји бориће се против оних који су ову земљу унистили и опљачкали", рекао је Вучић и поручио да ће их тешко победити, али да ће се борити.

Вучић о оптужбама на рачун брата: Ми џипове немамо

Александар Вучић поводом негативног писања о активностима СНС на изборима за месне заједнице у Војводини изјавио је да је суштина свих кампања које се воде жеља неких да дође на власт по сваку цену, не нудећи људима ни план ни програм, нудећи само мржњу.

Вучић је за ТВ Пинк упитан за коментар на писање листа „Данас“ о боравку његовог брата са џипом у Новом Саду, рекао да су одржани избори у осам општина за месне заједнице, а да је СНС однео победу у 95 одсто места.

Указао је да је у Новом Саду на 39 или 40 од 42 места, на којима је гласано, СНС однео победу.

На тим изборима, како је казао, противници су имали кандидате у које су уложили огроман новац, у које су улагали и странци као посебне регионалне концепте.

Рекао је да се водила прљава кампања и указао да нико од напредњака није имао џопове.

„Мој брат нема ниједан џип, нити је икада имао. Џипове у Новом Саду су имали Ðилас и 30.000 Новосађана. Толико Новосађана има џипове, а од политичара који су били имао их је само Ðилас“, објаснио је он.

Вучић је казао да су замерили његовом брату што је дан пред изборе у месном одбору Гаврило Принцип био у трећем реду и сликао се са другим људима.

„Ово се у време најцрње фашитичке пропаганде није радило. Човек је крив што је као члан Главног одбора СНС отишао у месни одбор да би разговарао са члановима странке, јер не може да дели милионе као неки други, само да разговара са њима. Мислим да би требало да му буде забрањено кретање, да не сме да буде у Новом Саду, Београду, нигде, где се онима који би да разарају земљу, не допада. То је суштина свега“, приметио је Вучић.

Како је рекао, желе Андреју да забране да буде у Новом Саду, уз поруку: “Забраните нама да се бавимо политиком, јер не можете да нас победите”.

Навео је и да је синоћ на једном месту СНС изгубила, јер је листа Лиман 3 победила са пет према четири.

“Имали смо разлог да поништимо те изборе. Звао ме је Милош Вучевић и питао то, а ја сам рекао да ако нема стварног разлога за поништење,да то не раде. Немојте да се жалите, него радите више, тако то раде џентлмени”, рекао је Вучић.

Осврнуо се и на писање о „зарђалим кашикама“ , о причи како му је један пензионер из Ниша послао алудирајући на политику Војислава Шешеља 1991.

„Узгред нисам ни био члан ниједне странке тада. У то време нисам ни био у политици, тек крајем 1993. сам ушао у парламент. Суштина је у томе да ми неко говори о нечему што се догодило пре три деценија, а то говори да он нема други аргумент“, додао је он.

Вучић је казао ти не помињу да су сада пензије за 30 одсто више.

„Хоћете ли вратити тих 30 одсто? Хоћете ли, сада када буде 40 одсто више, да враћате?

Не брините ја ћу и даље да се борим за вас, да имате довољно кашика, и да их користите“, поручио је он.

Вучић је указао да су плате за 62 до 63 одсто веће, да су повећане са 329 евра на 560 евра.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести