Вучић Путину: Далеко смо од решења за КиМ

МОСКВА: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са шефом руске дрзаве Владимиром Путином, да смо, без обзира на напоре Србије да постигне компромис и подржи мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама.
vucic putin tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Вучић је, на почетку сусрета са Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилику да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значаја за Србију.

„Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворнох разговора. Одниси Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава суочава са бројним провокацијама, свакодневно.

„Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ“, истакао је он.

Вучић је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном балкану са таквим опредељењем.


Путин Вучићу: Морамо да разговарамо о ситуацији на Балкану 

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин рекао је данас на састанку са председником Србије Александром Вучићем да морају да разговарају о ситуацији на Балкану.

"Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону", додао је Путин.Он је са задовољством констатовао да расте ниво робне размене између две земље као и ниво руских инвестиција у привреду Србије.

Вучић је раније рекао да је ово један од назначајнијих састанака са руским колегом од којег ће, као је најавио, затражити подршку.

Разговор председника Србије и Русије настављен је потом иза затворених врата.Сусрет председника Вучића и Путина почео је у Кремљу тачно у 13 сати.

Ово је, иначе, њихов други сусрет у овој години.


„Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и у будуће јачамо наше економске односе“, рекао је он.

Вучић је захвалио Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Он му је потом поклонио књигу „Моја предивна Србија“ руских аутора.

Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

„А сећам се ваше последње посете 8.и 9.маја. Недавно смо обележили и 180-ту годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. При том је тај раст непрекидан - прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године преко 13 одсто“, објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.

„Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговармао што се тиче ситуације у региону“, казао је он.

Вучић: Разумевање и пријатељски став Путина

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије.

Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

"Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори. 

Вучић је захвалио Путину на подршци коју пружа српском народу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести