Вучић: Раст привреде у 2017. четири одсто, Србија постаје успешна

- Циљ владе Србије је да раст привреде у 2017. години буде четири одсто, што ће бити доказ да Србија постаје успешна земља, изјавио је данас премијер Александар Вучић

и указао да би то значило да ћемо бити у прве две или три земље у Европи по стопи раста.

Вучић је истакао да ће то сутра на Влади Србије поставити као задатак и циљ.

"Ако Италија расте 0,5 одсто, Француска 0,1 одсто или 0,2 одсто, том брзином и за толико процената ћемо се ми приближавати најмодернијим и најјачим земљама. Немачку и Аустрију сам оставио ван конкуренције, с њима не можемо да се поредимо", рекао је Вучић.

Вучић је приликом отварања нове фабрике компаније Хемофарм у Вршцу казао да би то могло да се догоди у наредних 12 месеци.

Он је објаснио да раст од четири одсто значи да ће грађани имати веће плате и пензије, како у јавном, тако и у приватном сектору.

"Гледаћемо да радимо што је могуће више. Не нудим никакве куле и градове, али ако имамо четири одсто, то је онда доказ да постајемо успешна земља", истакао је премијер, додајући да је то кључно за нашу земљу.

Вучић је најавио да ће учинити све да се повећају инвестиције, те да ће се радити на владавини права како би се направио добар амбијент за домаће, али и стране инвеститоре.

"Наставићемо да чинимо све да постигнемо раст и инвестиције, радићемо на владавини права свему што је неопходно да се инвеститори осећају као своје куће", рекао је Вучић.

Подсетио је да смо до сада имали прилику да видимо како изгледа 3,5 одсто раста, а сада је задатак четири одсто у следећој години.

То је, поновио је, од кључног значаја за нашу земљу, јер том брзином Србија ће се најбрже приближити развијеним земљама.

Вучић: За кога ти радиш, Јерг?
Премијер Србије Александар Вучић "укорио" је данас свог саветника Јерга Хескенса што се насмејао на његову најаву да ће се Србија уз раст БДП од четири одсто брзо приближити Италији и Француској, а да се засад нећемо "такмичити" са Немачком и Аустријом.

"Само се ти смеј, Јерг", рекао је Вучић Хескенсу.

Премијер је на свечаности Хемофарма у Вршцу најавио да диже лествицу за стопу раста БДП на 4 одсто у 2017, проценио да ћемо уз ту стопу брзо сустићи Италију и Француску по економском расту и додао:

"Немачка и Аустрија се не рачунају".

На осмех Хескенса, Вучић му је рекао само нек' се смеје, а што се тиче Немачке и Аустрије, прецизирао: "Ни то неће дуго да траје".

А онда је добацио Јергу:

"За кога ти радиш, за српску или немачку владу?

А на одговор саветника: "За обе", додао, после краће паузе:

"За обе... то је добро”.
(Танјуг)

Буџет сутра на влади
Премијер Србије најавио је да ће Предлог буџета бити сутра на седници владе, додајући да су министри највећим делом усвојили његове примедбе на претеране захтеве које су изнели у претходној верзији.

Уз напомену да је ово друга година да немамо ребаланс буџета, Вучић је оценио да то значи да се он добро планира, а грађанима је поручио да могу да буду задовољни због тога, наравно, "они који воле своју земљу, а не они који имају да кажу нешто против некога".

Гостујући на ТВ Прва Вучић је рекао да му је циљ да ова влада буде једна од најуспешнијих у српској историји и да грађанима остави другачију земљу.

Поменуо је да је јуче на састанку са "важним људима", који је трајао седам сати, покушао да пронађу нове изворе раста, те додао да мисли да су у томе успели.

А објашњавајући шта значи већи раст, за који каже да ће у идућој години бити 4 одсто, Вучић је поновио да то подразумева значајно веће плате и пензије у наредним годинама.

Поносан сам што видим изузетно задовољне раднике
Премијер Александра Вучића данас је у Вршцу рекао да је изузетно поносан на раднике концерна Хемофарм који су , како је навео, вредни, стручни и марљиви, али који, приметио је, своје задовољство и послом, и фирмом и тиме што живе и раде у Вршцу, показују на најлепши начин.

"Људи из Хемофарма, стручни радници, показују толико самопоуздања, пуни су наде у сопствену фабрику и дуго нисам видео толико радника који су задовољни својим положајем", рекао је Вучић приликом отварања нове фабрике у оквиру концерта Хемофарм.

Он је изразио наду да ће немачка Штада и даље улагати те да ће Хемофарм постати центар за иновативну техноголију у овом делу Европе.

У том је смислу поменуо да је немачка компанија откупила један стари објекат у Вршцу, те да би ту требало да се нађе нови велики центар за препакивање.

Захвалио је радницима Хемофарма за које је рекао да су доказ да и наши људи могу да достигну немачке стандарде у раду, а онда приметио да би можда неко злонамеран рекао "као да нисте у Србији".

"А ја бих рекао суопротно, баш као да сте у Србији и то у оној Србији за коју се боримо и у коју верујемо", поручио је премијер и додао да у овом тренутку Хемофарм покрива 45 одсто домаћег тржишта фармацеутских производа, те да истовремено представља нашу земљу својим производима у још 38 других држава.

Спремни да се боримо јаче, противника више него икад
Вучић је у Вршцу, где Хемофарм обележава 10 година рада у оквиру немачке Штаде, са грађанима који су га сачекали испред фабрике и поручио да су пред нама велики изазови, али да Србији полако и сигурно иде на боље.

"Будите спремни да се боримо јако и јаче, јер ћемо имати више противника него икада, уједињених у мржњи према нама, уједињених у жељи да Србију врате назад, да је врате у пљачкашке приватизације, у време када су они могли да отимају и да буду богати, а да сиротиње буде свуда око њих", упозорио је Вучић и закључио:

"Борићемо се против њих и уверен сам да, ако будемо довољно јединствени, ако ми будемо довољно храбри и упорни, да ћемо их убедљиво победити".

Повећаваћемо сваке године и плате и пензије, уколико будемо вредни, марљиви, али наравно, биће много оних и изнутра и споља који ће хтети да руше нашу земљу, навео је премијер и поручио:

"Зато ми морамо да будемо спремни, морамо да сачувамо отаџбину, да је одбранимо у сваком тренутку и да покажемо свима да их се ни најмање не плашимо".

Наше је, како је рекао, да сачувамо мир, стабилност и да се боримо за своју земљу.

Посебно је захвалио грађанима, пензионерима и свим младим људима који су прихватилио тешке реформе, уз обећање да ће влада учинити све да се смањи езапосленост, а да се сви заједно убудуће поштењем и одговорно боримо за другачију и бољу Србију.

Вучића је испред фабрике Хемофарма дочекало око 3.000 грађана.

Не брините, поштоваћемо закон и међународне норме
Премијер Вучић је изјавио поводом повлачења ознаке тајности с међународних потерница Хашког трибуна за троје функционера СРС, да ће Србија пре свега поштовати своје законе и међународне норме и неће угрозити своје грађане и свој углед у свету.

"Немојте да бринете. Србија ће, пре свега, поштовати своје законе и међународне норме и Србија неће угрозити ни своје грађане, али неће угрозити ни своје поштовање и свој углед у свету", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о томе како ће се Србија одредити у односу на потернице Хашког трибунала и да ли ће то утицати на европске интеграције.

Вучић је прокоментарисао да шта год да се деси, "да изградимо фабрику од милијарду", увек би било неких других питања.

Судско веће Хашког трибунала јуче је повукло ознаку тајности с међународних потерница расписаних за троје српских радикала - Петром Јојићем, Вјерицом Радетом и Јовом Остојићем, који су пред трибуналом оптужени за непоштовање суда.

У саопштењу судског већа указано је да иако је више пута Србија упозорена да мора да их ухапси и изручи Трибуналу, по тој одлуци није поступљено.

Нећу кохабитацију, у мрцварењу земље не учествујем
Вучић је изјавио да ће председнички избори бити заправо опредељивање за пут којим ће Србија ићи у будућности.

"Хоћемо ли у жабокречину и нелегалне приватизације или можда у враћање у време сукоба са свима? Не даје се власт према симпатијама, према томе да ли је неко некоме сладак већ да ли може будућност да креира, да ли су вредни и одговорни“, рекао је премијер за телевизију Прва.

Како каже, уколико победе “они који су већ победили – Јанковић, Јеремић, Шешељ – то ће имати значајне последице за будућност“.

„То значи да људи желе промену политике и да сматрају да ово што ми радимо није добро. Не мислим да је то тако, мислим да би тако нешто било погубно, али у вољу народа никада не бих улазио“, каже Вучић.

Поновио је да за њега кохабитација не долази у обзир, да би то било лоше решење:

"То би значило да би Србија имала председника који би седео док влада ради. Он би сваког дана нешто звоцао, критиковао оне што раде сваког дана, имао сва права и никакве обавезе“, објаснио је председник владе.

"Шта су урадили ти који критикују ништа?", запитао је и додао да у таквом хаосу, у случају кохабитације, те у мрцварењу земље он неће да учествује.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести