Вучић разговарао с Пуповцем након напада

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном с председником Српског националног већа Милорадом Пуповцем који га је обавестио о тешком инциденту који се догодио у Загребу, речено је у кабинету председника Србије. 
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Како пишу београдски медији, Вучић и Пуповац су разговарали и о положају српског народа у Хрватској и закључили како је, без обзира на све разлике у виђењу прошлости између Србије и Хрватске, неопходно радити на побољшању односа у будућности. 

Пуповац је је нападнут у петак на загребачкој пијаци Долац, када је у пролазу са страначким колегом Борисом Милошевићем, погођен гомилом хране, саопштено је из СНВ.

Вучић је претходно, новинарима у Нишу, изјавио да му је жао због напада на Пуповца, али и да то не мења његов став и поруку да Србија и Хрватска, Срби и Хрвати, треба да граде заједничку будућност.

Знам да не брине за физичке последице. Неко је желео да га унизи и понизи као човека и представника Срба. Оправдања да га није нико ударио, већ гађао храном је много горе, нагласио је Вучић.

Додао је да би се он стидео да се то десило Жигманову у Србији и да би рекао да је то срамота за Србију, те да се нада да ће и Хрватска тако реаговати. 

Жао ми је због свега што се догодило Пуповцу и нећу ову ситуацију да користим да бих доливао уље на ватру лоших одноша Срба и Хрвата, рекао је Вучић и указао да су наше емоције узавреле када се о таквим стварима говори, али да би волео да Хрватска разуме да имамо заједничку будућност, док по питањима из прошлости можемо да се разликујемо. 

По питањима из прошлости могу да ми замере шта хоће и мојим изјавама и ја њима, не само што се тиче изјава, него што се тиче и дела - много тога, али то не мења моју поруку да сам апосолутно уверен да Србија и Хрватска и да ће Срби и Хрвати, без обзира на трагичну личну и породичну прошлост, морати заједнички да граде будућност, рекао је Вучић. 

Рекао је да не жели да користи овај инцидент за некакав напад на хрватску власт и државу, с којом се разликујемо по питању прошлости. 

Нећемо имати никада исте погледе на период од 1941. до 1945. За неке је то било лоше године, за неке године борбе за слободу. Тако ни на Олују нећемо никада имати исти поглед, јер је то за њих света победа, а за нас највећи злочин и најтеже етничко чишћење после Другог светског рата. О томе можемо да причамо 10 дана у току године, а дајте остатак времена да говоримо о будућности, нагласио је он.

Вучић је позвао хрватско руководство и грађане да разумеју да Срби и Хрвати могу да постоје само ако буду градили заједничке циљеве, а ако то не разумеју онда ће учинити лоше једни по друге. 

Ово не кажем што мислим да су јачи и што их се плашим, већ зато што су потребни сарадња и мир у региону, заједнички пројекти, нагласио је он.

Подсетио је да су Хрвати много изгубили што нису хтели да рехабилиују пругу до Београда, па Србија сада гради пругу према Будимпешти, која ће заобићи Загреб, због чега само они губе. 

Дајте да седнемо и сарађујемо. Ми и Хрвати немамо отворених територијалних питања. Немојте да водите хајке, нећете ме натерати да хвалим Туђмана и Олују, као што ми вас нећемо натерати да хвалите Милошевића или било шта друго, објаснио је он. 

Указао  је да ће опет доћи 15 дана када ћемо рећи шта мислимо, а цену ће плаћати наши људи у Хрватској, ни криви ни дужни, којих по попису има много мање него што стваро има.

Само се надам да неће неко да измишља хрватске православне цркве, као неки друге у региону како не би очистили Србе, поручио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести