Вучић : Решења у региону без САД - није реално

ЊУЈОРК : Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да, ако неко мисли да је могуће без САД постићи било какво решење проблема у региону, то просто није реално и нема додира са стварношћу.
1
Фото: Tanjug

Председник Србије је додао и да су САД за нас један од највећих партнера у свету, као и да са њима разговарамо о свему и морамо заједнички да решимо проблеме.

Вучић, који се синоћ у Њујорку састао са првим замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард, пренео је да је разговор био добронамеран са обе стране, иако не лак, јер се разговарало о темама које нису пријатне.

"Када говоримо о билатералним односима ту су теме на којима Американци инсистирају као што је случај браће Битићи и паљење америчке амбасаде у Београду. Мислим да је важно да ниједан злочин не буде нерасветљен, пре свега када говоримо о случају Битићи било би добро када би наши органи тај посао завршили“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је било речи и о много других тема.

"Имали смо друге теме које су говориле о све бољим билатералним односима наше две земље, и о већој економској сарадњи, привлачењу још већег броја инвеститора у наредном периоду. Наравно разговарали смо и о Косову и Метохији и о ситуацији у целом региону“, истакао је он.

Вучић је поновио да разговори нису били лаки, али да су неопходни, и да у политици не смете да се руководите емицијама и очекујете да имате пријатне и лепе разговоре.

"Ако хоћете пријатне разговоре немојте да се бавите овим послом, јер то не даје резултате", подвукао је он.

Када је реч о случају браће Битићи Вучић је објаснио да САД траже хапшење лица одговорних за овај злочин.

У вези паљења Амбасаде САД у Београду они, према његовим речима, траже командну и политичку одговорност за оне који су по њиховом мишљењу утицали на то да полиција не обави свој посао како би требало.

"Ми смо говорили да је поступак за напад на Амбасаду одавно у току, као и да је судство у Србији независно, али и да не постоји ниједан разлог да се било шта зауставља на било који начин. Ми желимо и сматрамо да би било важно да се открију починиоци злочина над породицом Битићу. Мислимо да би то било важно за наше здравље, а не само за правду за породицу, што је такође важно. Надамо се да ћемо имати успеха", истакао је и додао да није ни тужилац ни судија да би то могао да обави.

Вучић је пренео да је Милард била врло љубазна, а да теме нису увек оне које нам иду у прилог, па је битно да се решавају и да се њима бавимо.

"То је наш посао", закључио је Вучић у изјави новинарима.

Вучић : Задовољан сам, више од 50 сусрета, добри састанци
 

 Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на крају вишедневне посете Њујорку где је учествовао учешћа на Генералној скупштини УН, да је веомазадовољан јер је имао прлику да се састане са бројним светским лидерима, али и да размени речи са људима који имају утицај и различита виђења на догађања на Балкану.

"Веома сам задовољан свеукупном посетом Њујорку и покусаћемо да направимо комплетан списак свих разговора које смо имали, од државника, председника, премијера, министара, људи који припадају различитим организацијама", казао је он.

Током боравка у Њујорку председник Србије састао се са више од 50 званичника земаља и организација света.

Разговарао је и са Џорџом и Алексом Сорошем, који су желели, како је пренео, да чују каква су наша виђења догађаја на Балкану, ситуацију и будућност у региону.

"То је прилика да своје погледе изнесемо на најразличитијим, најважнијим местима у свету, као и да чујемо како размишљају сви они који немају обавезу да увек мисле како ми мислимо“, објаснио је Вучић.

Изразио је уверење да је делегација Србије, коју је предводио, добро представљала нашу земљу у УН, као државу која није од највећег значаја за човечанство.

"Имали смо добрих састанака, уважени смо на многим местима, мислим да није било ни негативних коментара и реакција на наш говор“, указао је председник Србије. 

Наиме, додао је, на говор председника једне државе на Генералној скупштини УН не постоји право на реплику, али зато у дискусији је могуће коментарисати и критиковати.

С тим у вези је Вучић изразио задовољство што и у дискусијама није било де факто критика.

"Мислим да је све добро било и да смо много важних контаката остварили", закључио је он.

Вучић је казао да се сада са велике светске сцене враћа у Србију где ће покушати да покаже нашим грађанима да могу да живе боље и имају бољи стандард, као и да није све било узалудно.

С тим у вези је најавио да ће у понедељак присуствовати отварању пута Жагубица-Крепољин, а у уторак отварању нове фабрике у Шапцу, "Јазаки“, о којој се много говорило.

Најавио је и да ће у недељу познатом светском глумцу Рејф Фајнсу уручити српско држављанство.

Оценио је да је то одлична ствар по нашу земљу посебно имајући у виду што Фајнс не прихвата српско држављанство због пара, већ што стварно воли Србију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести