Вучић с Борељом: Србија подржава мир, упркос понашању Приштине

БЕОГРАД: Србија ће наставити да поштује све споразуме које је потписала, све међународне правне прописе и наставити да пружа подршку регионалном миру и стабилности упркос неодговорном, неозбиљном и криминалном понашању приштинских власти, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у разговору с високим представником Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је са Борељом разговарао телефоном, а високи представник том приликом позвао је на стрпљење, очување мира и наставак дијалога у Бриселу, саопштила је прес служба председника.

Борељ је раније данас позвао Београд и Приштину на безусловно деескалирање ситуације на северу Косова и Метохије, хитним повлачењем специјалних полицијских јединица и уклањањем блокада путева.

Било какве даље провокације или једностране и некоординиране радње су неприхватљиве, напоменуо је Борељ у саопштењу и додао да и даље помно прати ситуацију на северу КиМ.

Косово и Србија морају да пронађу решења за смиривање ситуације и договоре се о даљем путу. ЕУ ће активно подржавати ове напоре. И Косовски и српски лидери у потпуности су одговорни за све ризике по безбедност и благостање локалних заједница и на Косову и у Србији, рекао је Борељ.

Он је додао да је то нагласио у разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем ове недеље.

Дијалог уз посредовање ЕУ и даље је једина платформа за решавање свих отворених питања између страна, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама, нагласио је Борељ и "снажно" позвао Приштину и Београд да га користе.

Долазак оба главна преговарача у Брисел наредних дана први су позитиван корак. Од кључне је важности да они дођу са мандатом да разговарају о даљем путу и пронађу одржива решења која су у интересу грађана, нагласио је он.

Борељ је поновио да очекује да ће се и Приштина и Београд вратити стварању окружења погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу на добробит својих грађана, навео је Борељ.

Ово је кључно за постизање свеобухватног и правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, који је неопходан како би и једни и други напредовали на својим европским путевима, рекао је он.

Борељ је напоменуо да је у блиском контакту са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, коме захваљује на одличној сарадњи између КФОР-а и ЕУЛЕКС-а.

КФОР игра кључну улогу у пружању подршке регионалној стабилности на Западном Балкану, закључио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести