Вучић са аустријским канцеларом, Ханом и Тачијем

БЕЧ:Председник Србије Александар Вучић састао се у Бечу, пред почетак ЕУ самита у Алпбаху, са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и представником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем.
 Vučić sa austrijskim kancelarom, Hanom i Tačijem Foto: Tanjug
Фото: Вучић са аустријским канцеларом, Ханом и Тачијем Фото: Танјуг

Домаћин састанка, аустријски канцелар Курц је истакао да су приоритети Аустрије, као председавајуће ЕУ, политика суседства и проширења, безбедност и миграције, уз мото "Европа која штити". 

Он је охрабрио учеснике дијалога да наставе разговоре и навео да је то основни предуслов за приступање ЕУ, нагласивши да се Аустрија током свог председавања нарочито залаже за европску перспективу свих земаља Западног Балкана.

Вучић је нагласио да је за Србију и цео регион веома важно да имају подршку Аустрије у напорима да се дође до одрживог решења и да се очува мир. 

Он је, истовремено, замолио аустријског канцелара да додатно охрабри тамошње инвеститоре у њиховој намери да улажу у Србију, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

О Балкану и Косову на радном доручку

АЛПБАХ:  Председник Србије Александар Вучић наставио је данас посету Аустрији, у оквиру Европског форума Алпбах, радним доручком за шефове држава.

Радни доручак је још једна прилика да разговара са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, као и председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем о актуелној ситуацији на Балкану, а осебно дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је имао прилике дуже да разговара са Ван дер Беленом, а потом им се на доручку придружио и Тачи.Вучић и Тачи су синоћ, на панелу „Нове перпскетиве процеса проширења ЕУ“, апеловали на међународну заједницу да подрже решење о Косову о којем би се договорили Срби и Албанци.

Вучић је истакао да би, ако се постигне солуција, то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго времена.

„Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?“, нагласио је он додајући да решење неће имати негативне последице по Балкан.

Ван дер Белен и еврпски комесар Јоханес Хан подржали су проналажење решења за Косово, упозоривши да оно не сме да има негативне последице по регион.Пахор, на другој страни, због проблема који његова земља има са Хрватском, затражио је од ЕУ да инсистира да се примени договор који се постигне дијалогом.

Након радног доручка председници ће се, према програму, обратити медијима на заједничкој конференцији за штампу.

 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести