Вучић: Са Путином доминантна тема КиМ и политичка питања.

МОСКВА: Председник Србије Александар Вучић данас је, после састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да су најдуже разговарали о ситуацији на КиМ, збивањима у региону и свету, и да су доминирале полтичке теме, али да се разговарало и о даљој економској сарадњи две земље.
vucic putin tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Председник Србије је новинарима пренео да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Путина и Руске Федерације по питању КиМ. 

Рекао је да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује."Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори и да је Путину на подршци коју пружа српском народу.Додао је и да је разговарано о ситуацији у региону, али и о НАТО.

"Србија нема никакве аспирације, никакве тежње и нуикакве жеље да буде део НАТО. Србија жели да љуборно чува своју војну неутралност и управо зато и радимо на снажењу наше армије како бисмо могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу" рекао је Вучић и навео да је за такав став добијена подршка Руске Федерације.

Како је рекао разговарало се и о веома важним економским односима и о РЖБ, односно руским железницама, свему ономе што оне чине у Србији, као и о турском току.Вучић је истакао да је Србији потребно све више гаса, како се све више индустријализује, те да је потребно да, уколико би било било каквих проблема са дотоком гаса преко Украјине, обезбедимо примање гаса преко Бугарске из Турског тока.

"Разговаралио смо и о прављењу гасних станица, станица за течни гас , како би могли и у најудаљеније делове Србије да га допремимо" додао је, али и приметио да је тема била и повећање обима туризма те да је изразио жељу да све већи број туриста из Русије дође у Србију.

Фото: Tanjug

"Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и са поносом сам истакао да Србија све своје обавезе, и у тој и у некој другој области, апсолутно на време извршава. Председник Путин је и том чињеницом задовољан" рекао је Вучић и додао да је пре сест година, осам или десет година... прва ствар када се дође у Русију била та колико Србија дугује и кад ће тај новац да врати.

"Србија више ништа не дугује", казао је председник Србије и додао да се понашамо као одговорна земља.

"Веома сам задовољан искрено пријатељским ставом који је председник Путин показао, ако то сме да буде моја оцена, поштује Србију, жели да нам помогне и ја сам на томе веома захвалан" навео је председник Србије.

Разговарали смо у четири ока, а затим и ширем саставу рекао је Вучић и додао да је изразио захвалност Србије Русији за огромну подршку у свим међународним форумима, и подвукао да увек истиче 2015.годину и не заборавља када је Руска федерација спасила Србију "стављања жига на чело сваког нашег грађанина и припадника нашег народа" за оно што се збивало на простима бивше Југославије.

То је урађено захваљујући предесднику Путину и захваљујући њему ми имамо подршку у многим међународним форумима, поручио је Вучић.
 

Вучић: Признање Путину због чврстог става о Србији

Председник Србије Александар Вучић одао је велико признање свом данашњем домаћину, председнику Руске Федерације Владимиру Путину, због чврсте позиције коју заузима у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије.

"Морам Вама лично да одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", написао је Вучић на Твитеру, уз фотографију са састанка са руским председником.

Председник Вучић поручио је данас, после састанка са председником Путином у Москви, да је веома задовољан развојем односа Србије и Русије, који су резултат отворених, конструктивних и плодотворних разговора. 

Вучић је написао и да су односи Русије и Србије на међународном плану веома добри

Фото: Tanjug, ilustracija

Вучић за ТАСС: Путин и ја смо се о свему сложили

МОСКВА:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у данашњем разговору са руским председником Владимиром Путином добијено све што је тражено и да су се сложили о свему што су биле теме разговора."Добили смо све што смо тражили. О свему смо се сложили", казао је Вучић руској агенцији Тас с и додао да детаље разговора са руским председником не може да открије.

Тас с преноси да је Вучић новинарима у Москви, након разговора са руским председником, реако да је задовољан исходом и да је Путину захвалио на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

"Нисмо много очекивали (од састанка), само једну ствар - наставак овог рада (на подршци Србији). И веома сам задовољан одговором председника Путина и ја сам му рекао ''Хвала Вам пуно, драги пријатељу, хвала Вам пуно, цењени председниче, што заједно са нама одржавате територијални интергритет Србије, али и међународно право. То је веома важно за Србију", навео је Вучић.

Агенција наводи да је Вучић високо оценио сарадњу Москве и Београда у, како се наводи, "међународној арени" и изнео очекивања да ће две земље оснажити сарадњу и у економском сектору."Решили смо много конкретних питања данас и радујем се скором сусрету (са Путином) у Београду", додао је Вучић.Он је казао да очекује да његов руски колега посети Србију пре краја ове године.

"Да, наравно", одговорио је Вучић на питање руске агенције да ли је Путин прихватио његов позив, а на инсистирање да каже када ће та посета бити реализована, председник Србије је рекао "ове године".


Блумберг:  Вучић и Путин "трасирали будуће кораке" у преговорима о споразуму са Косовом

МОСКВА: Америчка агенција Блумберг пренела је данас да се председник Србије Александар Вучић састао са руским председником Владимиром Путином у Москви, са којим је разговарао, како је наведено, "о начинима постизања споразума са Приштином пошто је план о измени граница наишао на отпор у међународној заједници".

Вучић, пише Блумберг, тражи широку међународну подршку, пре свега ЕУ и САД, да побољша односе с Приштином што је, подсећа се у тексту, предуслов за придруживање обе стране ЕУ у наредној деценији.

Блумберг подсећа да су Вучићев предлог о договору којим би се евентуалном разменом територија косовским Србима и етничким Албанцима омогућило да живе тамо где њихови сународници чине већину становништва, одбацили немачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери ЕУ у страху да би то могло да поново распламса тензије које су довеле до сукоба у Југославији, "најкрвавијег у Европи после Другог светског рата". 

Америчка агенција подсећа и да је су стотине демонстраната марширале протеклог викенда у Приштини противећи се плановима за поделу, а да је косовски председник Хашим Тачи посетио област на северу Косова насељену претежно Србима, због чега је Србија подигла борбену готовост своје војске.

Вучић и Путин су, пренео је Блумберг, "трасирали будуће кораке" у преговорима о споразуму са Косовом, који би, како је рекао Вучић, обухватио интересе свих заинтересованих страна у региону.

Блумберг подсећа да Србија, за коју наводи да је једна од најближих савезница Кремља на Балкану, одбија да призна самопроглашену независност Косова, а да тај став деле Русија, Кина и пет држава чланица ЕУ.

Блумберг је навео и да је ово био 13-ти сусрет Вучића и Путина у последњих шест година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести