Вучић: Сачекаћемо и три месеца, иако неће формирати ЗСО

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је рекао да из Бриселског споразума није испуњена само тачка о формирању ЗСО, да не очекује да ће Заједница бити формирана ни за три месеца, колико је преостало Приштини да то учини, према новом року који је добила од Брисела, али да не прихвата лицемеран став да су сви пођенако криви.
vucic, tanjug
Фото: Танјуг

"Србија није ни за шта крива", рекао је Вучић за РТС.

Осврћући се на чињеницу да је сутра годишњица од потписивања Бриселског споразума, пре пет година, а да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвала на хитан напредак са циљем постизања правно-обавезујућег споразума, Вучић каже:

"Пустите примену раније постигнутих споразума. Само једна ствар није остварена - ЗСО, то је првих шест тачака, и ту је тачка 13. која говори о томе да ће се о проблемима у телекомуникацијама и енергетици разговарати и дискутовати. Телекомуникације су решене, а за енергетику се каже само да ће се дискутовати. Само ЗСО није решена, а увек обе стране морају да буду криве."

Међутим, како каже, не прихвата тај лицемерни приступ јер Србија није ни за шта крива.

На питање новинара да прокоменатрише то што ЕК у Извештају о Косову хвали Приштину због напретка по питању формирања ЗСО, председник Србије каже:

"Честитам им на томе. Видим како је формирана, докле се стигло са статутом. И то је то лицемерје о којем вам говорим."


Јавни дуг до краја године мањи од 52 одсто БДП

Србија је највећи напредак остварила у области економије, што је констатовано и у извештају ЕК, и то мора да похвали свако, изјавио је Александар Вучић и истакао да ће до краја године јавни дуг бити мањи од 52 одсто БДП. 

"Највећи напредак је на пољу економије. Када сам постао председник владе плате у Србији су биле 340 евра, а данас просечне плате већ су 425 евра. Пре краја године биће између 480 и 500 евра", рекао је Вучић.

Буџет Србије, каже, и даље бележи суфицит и то трећу годину заредом. 

"Никада то Србија није имала, сада трећу годину за редом имаће суфицит", навео је Вучић. 

Србији, истиче, више нису потреби никакви велики кредити, а пре краја године превремено ћемо отплатити још 700 милиона долара кредита. 

"Смањујемо и даље јавни дуг. Када сам постао председник владе јавни дуг је био 77 одсто БДП, данас је 57, биће мањи од 52 одсто до краја године. Тиме остављамо нашој деци за будућност много боља времена. То су за нас кључна питања", истиче Вучић.

Истовремено је у Србији, како је рекао, за неколико година изграђено аутопутева које нисмо изградили у претходних 70 година. 

Набрајајући планове на изградњи путева, Вучић је навео Источни крак Коридора 10, од Ниша ка Пироту и Димитровграду, и Јужни крак од Лесковца до Врања и до границе са Македонијом. 

Гради се, каже, и аутопут Београд-Чачак-Пожега који нико није ни сањао да ће бити изграђен, а следи завршавање договора за Моравски коридор, као и рад на путевима Београд-Зрењанин, Зрењанин-Нови Сад, потом Рума-Шабац, Шабац-Лозница...

"О пругама да не говорим. Очекујем наредних дана потписивање коначно уговора (за пругу) Београд-Будимпешта и да се крене у тај велики посао. То су ствари које иду добро", закључио је Вучић. 


Он такође истиче да Срби са Косова неће сами сутра или прекосутра почети са формирањем ЗСО, већ ће сачекати да прође тај рок од три месеца колико је одредила ЕУ.

"Али, кажем вам ни за три месеца неће бити од тога. Знам Албанце, знам им менторе. На њиховом удару сам зато што сам то све прошао, што им знам намере и зато што те приче више не пролазе", истиче Вучић.

Он наводи да је Косово требало да уподоби све прописе и законе да би се формирала ЗСО а да нису уподобили ниједан:

"Нула! Кога обамњујете?", упитао је он и додао да ће Србија говорити истину.

Александар Вучић истакао је да од сутрашњег разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини очекује речи охрабрења, али наглашава да се разговори односе пре свега на дијалог Београда и Приштине.


Ако неће Србију у Нишу, ок је, али преузимају одговорност 

Александар Вучић каже да ће ићи у Ниш 25. априла, како је најавио због отварања новог погона Леонија, али и да ће врло радо разговарати с грађанима који протестују збо нишког аеродрома. 

Каже да Србија никога неће терати на силу да узме новац и развија се, те да грађани морају да преузму одговорност за такве одлуке. 

"Идем у Ниш, наравно, да објасним грађанима, јер сви заједно смо урадили много за Ниш - добио је најлепши Клинички центар, то није само од новца Нишлија, већ свих грађана Србије, добија аутопут до Софије, ускоро крећу радови према Мердару и приситни, добио је сест нових фабрика, идем да отворим Леони, више од 2000 радника ту ради", набрајао је.

Неко је, приметио је гостујући на јавном сервису, све то почео да гради и зида како никад није било и на све је то, каже, поносан. 

"Идем на разговор с Нишлијама, немам проблем с тим и како год да се договоримо, као и у случају косовског питања, народ ће имати последњу реч. Моје је да предложим шта мислим да је најбоље, и то после тешке борбе, а не после спавања до један и глупих питања Међународном суду правде и ћутања на једностано проглашење незавиности", поручио је. 

И, како је рекао, и ако народ неће то што има да им каже, нема проблема...

"Неко други ће тада морати да сноси одговорност. А то у Нишу је најтупавији протест, тупавији од оног који су организовали Јанковић и Јеремић, кад је требало наводно да поставим Јанковића за премијера. Овде је питање да нешто што је друштвена својина прелази у друштвену својину. Јер, излечили смо Ниш од дугова и ви сад хоћете ономе ко има пара и жели све најбоље том аеродрому, ви кажете да вам то не треба", навео је Вучић, додајући да се ту помињу неке фикс идеје о томе да се све ради због неких Руса или ко зна кога.

А реч је, додаје, о улагању у Ниш, али, како каже, ако то грађани не желе, Србија ће да улаже тамо "где нас људи хоће, где хоће своју Србију". 

"Ви нећете своју Србију, хоћете неке из тамо неких амбасада да вам помажу, узмите то... ништа нећемо на силу. Али, исто тако народ онда мора да преузме одговорност. Ја те глупе разлоге не разумем, али ако нећете, ти који тако одлуче мораће да сутра положе рачуне суграђанима", рекао је Вучић.

Поручио је да нам је данас више него икад потребна озбиљност, а да с друге стране грађани могу да буду сигурни да ће мир и безбедност бити очувани, и да ће Србија ићи напред без обзира колико то буду желели неки и на западу и на истоку. 

"Напредак ћемо бранити на сваки начин", поручио је председник Србије. 


„Суштински разговарамо о односима Београда и Приштине, који представљају највећу препреку на нашем европском путу, Поглавље 35. То знамо ми и знају у ЕУ. Поставља се безброј питања, колико ко има шта коме да каже. Имаћемо и ми поруке у вези формирања ЗСО. Пет година није формирана“, рекао је он.

Вучић је указао да су Албанци имали рокове које нису испоштовали, а данас са одушевљењем неки прихватају што су наводно почели да раде на томе.

„Рекли су да ће за три и по месеца изаћи са статутом за ЗСО. Сачекаће Србија и то, али нећете видети статут за три и по месеца. Обмањују јавност међународне заједнице, оних који су стварали косовску независност“, поручио је он.

Вучић је рекао да је позиција Србије чиста, али и ужасно тешка, јер не разговара с Албанцима, већ са онима који их штите, а то су САД, Велика Британија и „ко зна које све земље“.

„Када разговарате са много јачима, руке су вам везане, много сте слабији, али вам преостаје само да се храбро и поносито борите за своју земљу, за интересе свог народа, за српски народ на Косову и Метохији, како би могао да опстане на својим огњиштима“, објаснио је он.

Каже да не постоји објашњење које могу да му дају, и да не могу да му причају бајке о неким уставима, законима, јер, како је нагласио, зна свако слово и тачку која је изговорена у Бриселу.

„Знам колико је било неистина проведене са друге стране“, додао је Вучић.

Изјаву француског председника Емануела Макрона о предности реформи у Унији у односу на њено проширење тумачим као унутрашњу ствар Европске уније, изјавио је Вучић и истакао да су за Србију важне реформе које она спроводи, а не то да коментарише једну или другу реченицу европских званичника.

Вучић је упитан о изјави француског председника, рекао да Макрон има своју политику, да је Француска друга земља по значају у ЕУ, те да од Француске очекује подршку на европском путу Србије.

"Ускоро ћу разговарати с Макроном. Очекујем да став буде подршка европском путу Србије", каже Вучић и додаје да за Србију од кометарисања изјава европских политичара много важније колико ће отворити нових фабрика, мостова, пруга, путева...

Суштина је то што ми радимо у Србији, каже Вучић, а од тога, додаје, да ли ће неко у ЕУ да каже једну или другу реченицу и то да ће Србија за пет или десет година ући у ЕУ важније је да живимо боље и земљу мењамо.

Истакао је да су за Србију кључна питања из области економије, а не коментарисање сваке изјаве европских политичар, те подвукао да је за нас важно да чувамо мир и стабилност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести