Вучић-Салвини: Италија разуме позицију Србије по питању КиМ

Иако има различит став по питању Косова и Метохије, Италија разуме позицију Србије, рекао је председник Александар Вучић у Риму, након састанка са потпредседником италијанске владе Матеом Салвинијем. Додао је да је уверен да Србија може да рачуна на Италију као искреног пријатеља.
Vucic i Salvini/Fonet
Фото: FoNet

Вучић је подсетио да је Италија признала Косово и навео да је са Салвинијем разговарао о тој теми. Салвини му је пренео да Италија жели да буде део решења и да жели да помогне на све начине.

Председник је нагласио да Италија разуме позицију Србије и, иако су позиције две земље различите по том питању, "Италија разуме и наше понашање и, понекад, наше фрустрације".

"Мислим да можемо да рачунамо на Италију као на искреног пријатеља и на Салвинија као пријатеља наше земље, што није мала ствар за Србију", рекао је Вучић у изјави новинарима.

Додао је да је са Салвинијем разговарао и о свему што се десило 1999. године, о агресији НАТО-а на Србију, те да му је пренео да су и данас веома отворене и тешке ране српског народа због тога што се десило пре 20 година.


Анса: Подршка Италије за улазак Србије у ЕУ

Салвини је током сусрета са Вучићем потврдио подршку Италије за настојање Србије да уђе у Европску унију, објавила је Анса.

Током разговора у Риму, нагласио је италијански министар, изражено је "максимално разумевање" између саговорника.

Председник Србије Вучић уверио је Салвинија да ће "Србија максимално сарађивати у контроли граница како би се сузбиле илегалне миграције", пренела је Анса.


Вучић је навео да му је Салвини рекао да ће Италија тражити брзи пријем Србије у Европску унију.

"Питао сам отворено и конкретно и он је рекао: 'Видећете и у мојој изјави и мом саопштењу – и сада вам кажем: рачунајте на Италију, рачунајте на мене лично, имате огромну подршку за европски пут и ми ћемо тражити брзи пријем Србије у ЕУ.'

Вучић је додао да је Салвини рекао да ће се за то залагати на сваком месту и без чекања да се заврше избори за Европски парламент, односно формирање новог Европског савета и Европске комисије.

"Србија ће у сваком тренутку моћи да рачуна на истинску и искрену подршку Италије", рекао је Вучић.

"Рекао сам му да када дођу поруке из Европе – "не желимо проширење" – да је то и нашим људима у Србији, нисам то од њега крио, лош сигнал. Наши људи се после таквих порука лоше осећају и реагују супротно ономе што би Европа желела да види. И онда се неки људи чуде зашто популарност Европе није на онаквом нивоу како би они желели. Тражио сам да се види јаснија подршка Србији и рекао да ће грађани Србије, као лојални људи, показати ту врсту лојалности и према ЕУ на набољи могући начин", рекао је Вучић.

"Мислим да то Салвини и те како разуме", додао је Вучић.

Са Салвинијем, у овом тренутку, како каже, најзначајнијом и најпопуларнијом фигуром у италијанском политичком животу, разговарао је о неколико важних ствари.

Добри билатерални односи

Обојица су констатовали да су билатерални односи добри са четири милијарде и 200 милиона евра трговинске размене.

"Италија је наш други спољнотрговински партнер и верујемо да то можемо још да унапредимо", истиче Вучић.

Каже и да су разговарали и о великом броју наших грађана који живе на северу Италије. Вучић је позвао Салвинија да посети Београд после окончања избора за Европски парламент. За саговорника каже да је човек изузетне енергије.

"Много сам успешних државника срео, али он има изузетну енергију, ретко се то среће. Позвао сам га да дође у Београд ускоро и очекујем да, када се заврше ти избори, да установимо ту агенду и да дође у Београд да га добро дочекамо", рекао је Вучић.

Разговарали су и о свеукупној ситуацији у Европи.

Вучић каже да Салвини данас прави своју "савезничку мрежу" у централној Европи са земљама Вишеградске групе и додао да и Србија треба да поступи на сличан начин.

Како каже, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић за седам дана ће боравити у Риму, где ће разговарати о борби против тероризма, нарко-картела али и о будућим миграторним кретањима. 

Вучић истиче да се Србија по питању миграната прошли пут понашала солидарно, цивилизовано, али ако би се десило опет, "требало би неко да нам каже шта се од нас очекује".

"Прошли пут смо показивали само наше велико срце, али смо били као гуске у магли. Ни од кога нисмо добили ништа, шта и како, на који начин да се понашамо", додао је Вучић.

Сматра да је и Салвини био задовољан разговорима.

"Мислим да смо ушли у срж ствари онога што могу да буду интереси Италије, али и што могу да буду и интереси Србије и да покушамо да ухватимо ту врсту воза да правимо савезничку мрежу земаља које хоће да нам помогну да заиста уђемо у ЕУ, да то не буде неки покретни циљ који нам стално измиче и да видимо да ли то можемо да достигнемо или не", рекао је Вучић.

Не смеју се кршити споразуми

Вучић је, уочи одласка у Тирану, где ће разговарати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, рекао да се не смеју кршити потписани споразуми и да, када то буде јасан став Европе, онда ће и Приштина морати то да поштује.

"То није питање њихове тврдоглавости, већ снаге и јасноће става Европе", рекао је председник Вучић и додао: "Нико не може да ме убеди у другачије."

Он је у изјави новинарима подсетио да је недавно разговарао са Могеринијевом и у Берлину, те да претпоставља да ће вечерашњи састанак бити анализа онога што смо прошли и што је пред нама.

Изразио је уверење да ће од Могеринијеве поново добити подршку за наставак дијалога и да очекује исту поруку као и у Берлину.

Поновио је став да се не може разговарати са неким ко не поштује нешто што је потписано пре 13 година.

Вучић је подсетио да је споразум Цефта потписан 2006. године и нагласио да Србија чак ни 2008. године, када је Косово противправно прогласило независност, није укидала право Приштини да превози робу преко централне Србије, поштујући Цефту и ССП.

Говорећи о самиту Брдо-Бриони, на којем сутра учествује у Тирани, Вучић је истакао да сваки састанак на регионалном нивоу, макар и немао никакве резултате, доноси неку врсту стабилизације односа и прилика.

"Надам се да ћемо кроз разговоре које ћемо имати успети бар неке од недоумица и проблема да решимо и да бар мало спустимо лопту око догађаја у нашем региону. Ако то успемо, велики је резултат", навео је председник Србије.

Упитан да коментарише сукоб између албанских политичара на КиМ и неслагање пре свега Тачија и Харадинаја, те изјаву Харадинаја да су Могеринијева, Тачи и Вучић разговарали о разграничењу, Вучић је рекао кад год га Харадинај напада – то је за њега потврда да ради нешто добро.

"Нећу да га заустављам, нека ме напада, а то што напада њих тамо, на пада ми на памет да улазим у међуалбанске односе", поручио је Вучић.

Танјуг/РТС

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести