Вучић се састао са Росом: Србија неће одустајати од великих пројеката и снова

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас на Андрићевом венцу са државним секретаром САД за трговину Вилбуром Росом.
vucic i ros, tanjug rade prelic
Фото: Vilbur Ros i Aleksandar Vučić, foto: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је истакао је вечерас да Србија неће одустајати од великих пројеката и великих снова, како би наша земља бити што успешнија, богатија и снажнија, без обзира на критике. 

"Оне нас терају да радимо боље", рекао је председник Вучић након састанка са америчким секретаром за трговину Вилбуром Росом.

Он је оценио да Меморандум о разумевању и сарадњи у области инфраструктуре између две владе, који је данас потписан, отвара врата за ближу сарадњу са САД, као и за долазак још већег броја улагача из те земље. 

Председник се захвалио америчком државном секретару што је дошао у Београд, рекавши да то представља велику част за нашу земљу, јер је он један од најуспешнијих људи света, који је јако конкретан и од којег је имао прилике да научи доста ствари.

Указао је да је састанак са Росом веома важан за Србију, као и потписани Меморандум, јер он значи ближе односе и сарадњу у области инфраструктуре.

"Много брзмо можемо очекивати учешће америчких компанија у изградњи инфраструктурних пројеката као што су Моравски коридор или пут Ниш-Плочник-Приштина", рекао је Вучић додајући да остаје да се одабере пројекат. 

Вучић је пренео да је у првих седам месеци ове године трговинска размена Србије са САД достигла 417 милиона долара, што је 38,1 одсто више него у истом периоду прошле године, подсећајући да је прошле године износила 570 милиона долара.

Каже да је од Роса добио савете како да променимо даље ствари да будемо привлачнији, имајући у виду бољи амбијент у Србији и привучемо још више инвестора.

С тим у вези Вучић је подсетио да амерички инвеститори у Србији запошљавају 17.000 људи, и да су уложили око 4 милијарде долара.

"Мислим да наши сусрету отварају даље могућности, пре свега што Рос разуме боље од највећег дела наших саговорника резултате Србије у претходном периоду", додао је он.

Вучић је указао да је, иако зна колико људи и даље тешко живе, Србиј трећу годину заредом остварила суфицит у буџету, и да је, не рачунајући Ирску у којој делују велики амерички концеррни, наша земља друга у Европи по нивоу раста у првих шест месеци са 4,9 одсто раста. 

Прва је, како је рекао, Пољска са 5,0 одсто и трећа Мађарска са 4,7 одсто.

"Похвалио сам се чињеницом да Србија има најбољу трајекторију пада јавног дуга и то не само у региону, већ и шире. Сви у региону имају увећање, а ми смањење јавног дуга. Наставићемо с тим и почетком идуће године очекујемо да буде најнижи јавни дуг у региону на испод 48 одсто БДП-а", рекао је он.

Вучић је казао да је веома важно да радимо даље на извозу гвожђа и челика, додајући да су царине које су САД увеле погодиле и нашу земљу, али да се позитиван тренд извоза наставља.

Пренео је да је остварен приход од извоза челика и гвожђа у овој години, до сада, у висини од 22,3 милиона долара, што је раст од чак шест пута, то јест 583 одсто.


РОС: Америчке компаније помоћ Србији на путу ка ЕУ

Државни секретар САД за трговину Вилбур Рос изјавио је данас да ће присуство америчких компанија помоћи да се подржи чанство Србије у ЕУ и указао да су неке од водећих компанија те земље већ присутне у Србији.

Рос је, у заједнчиком обраћању са председником Србије Александром Вуцићем, након потписивања Меморандума о разумевању, рекао да је веома задовољан због тога, што је сведок потписивања тог значајног документа. 

Он је рекао да је разговарао са члановима Америчке привредне коморе у Србији, као и да су америчке компаније водеће у креативности, дигиталним технологијама, бизнис пракси и н транспарентности у уговарању и финансирању и обезбеђују најквалитетније пројекте и најнапредније услуге и приозводе. 

Захвалио је свима у Србији, као и америчком амбасадору у Београду Кајлу Скату и тиму Амбасаде што су омогућили да Меморандум постане реалност и додао да су створени услови за могућности заједничке економске сарадње и раста. 

"Унапред се радујемо да и даље будемо укључени у рад са Владом и америчким компанијама док шире своје посаловање у Србији" рекао је Рос и подвукао да жели да се увери да су те компаније партнер у расту и развоју и да ће њихово присуство помоћи да се подржи чланство Србије у ЕУ. 

Истакао је да је познато колико су стручни кадрови у Србији и технички таленат, и подсетио на Србина Николу Теслу у том смислу, као и да је позната стратешка позиција Србије с обзиром да је на раскршћу путева Европе и Азије. 

"Имате прелепу земљу, дивну храну и богату историју. САД се унапред радују што ће имати дуго и успешно партнерство са вама и народом Србије" рекао је Рос. 


Вучић је нагласио да је за нас важно да побољшамо економске односе са САД, где има 6,6 милиона слободних радних места, а 6,2 милиона људи који траже посао.

Казао је да му је Рос дао идеју коју планира да спроведе, а реч је о сертификатима и дипломама.

"Рос је рекао да је погрешно ако желимо да цела земља завршава колеџе, јер тада држава не може да функционише, јер нема ко да ради важне послове. Предложио је да се направе сертификати који би били исти као дипломе, да се на тај начин ода поштоване према онима који ће да раде важне послове без којих не може да се живи. Швајцарске, Аустрија и Немачка кроз дуално образовање то већ проводе у Европи", казао је он.

Вучић је указао да Србија наставља храбро да оставрује велике пројекте и снове, додавши да је због неких идеја нападан, али да се не секира много за критике, јер оне терају да радимо боље.

Казао је да је Рос, који, према његовим речима, не спада у ред политичкиг филозофа, већ људи који конкретно решавају прогблеме, рекао да треба да наставимо да храбро идемо у велике пројекте и да му се допао Београд на води.

С тим у вези се Вучић захвалио амбасадору САД и пријатељима што су од почетка подржали тај пројекат, када то нико није хтео, подсетивши да је сада подршка за Београд у води 71 одсто, а био је на 27 процената.

"Нећемо одустајати од великих рпојеката и великих снова, са циљем да Србија буде што успешнија, богатија и снажнија. Наставићемо и са реформиским мерама", додао је он подсетивши да ће пензионери од новембра добити драстично увећање пензија.

Роса су претходно на аеродрому "Никола Тесла" дочекали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Дачић је Росову посету оценио као веома значајну за Србију и добру прилику за унапређење економске сарадње економија, али и политичког дијалога на највишем нивоу.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Михајловић: Србија отворена за инвестиције компанија из САД

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић и амбасадор САД у Србији Кајл Скат потписали су данас, у присуству председника Србије Александра Вучића и секретара за трговину САД Вилбура Роса, Меморандум о разумевању о сарадњи у области инфраструктуре.

"За Владу Србије модернизација инфраструктуре је приоритет у развоју, а захваљујући пројектима које смо реализовали у претходних неколико година препознати смо као земља отворена за све инвестиције које доносе Србији повезивање са суседима, нова знања и нове технологије", рекла је Михајловићева поводом потписивања меморандума.

"То очекујемо и од овог меморандума, који даје могућност да се после најбољих европских, кинеских, руских и других компанија, повежемо и са највећим америчким компанијама које желе да раде у Србији, али и да са нама поделе добру праксу из света у вези са припремом пројеката и израдом студија и анализа које могу да допринесу бољем квалитету и већој ефикасности инвестиција у инфраструктури", додала је потпредседница Владе.

Потписаним меморандумом потврђује се заједнички интерес јачања пословних веза између две државе и промовисање учешћа америчких компанија у сектору инфраструктуре Србије, уз подршку одговарајућих институција, агенција и програма САД, истиче се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе. 

Ова намера биће реализована тако што ће Србија омогућити размену информација о приоритетним инфраструктурним пројектима са САД, док ће САД са своје стране промовисати учешће америчких компанија у инфраструктурним пројектима у Србији и пружати информације америчким приватним компанијама о потенцијалним могућностима финансирања пројеката.

Меморандумом се изражава и намера да се у Србији подстиче стварање инвестиционог оквира који је отворен и недискриминаторски и даје једнаке услове за све.

Такође, обе стране потврђују важност високих стандарда који се односе на здравље, безбедност, животну средину, рад, транспарентност и добро управљање инфраструктурним пројектима, као и подршку отвореним и одговорним тендерским процедурама и процедурама набавки.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести