Вучић: Можемо да разговарамо о свему, али, без компромиса ништа

БЕОГРАД: Србија може да разговара о свему, само ако дође до компромисног решења, ако нема компромисног решења, ми не можемо да признамо независност Косова, рекао је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем.
р
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

На заједничкој конференцији за штампу, Вучић се надовезао на одговор Џонсона на питање које је било упућено председнику Србије - да ли ће се амерички притисци повећати ако Београд не прихвати да призна Косово.

Џонсон је рекао да није реч о притисцима, већ о подршци.

"Подржаћемо оно што се обе стране буду договориле", рекао је Џонсон.

Вучић је потом рекао да наша позиција, наравно, није ни мало лака.

“Наравно да је овде реч пре свега о Србији и Београду. Албанци очекују само да добију потврду онога што већ мисле да су сасвим добили. И ни на шта мање не желе да пристану, јер не желе да разумеју да никада неће бити консолидована држава, нити било шта без Србије", рекао је председник Вучић.

Казао је да је јасно да ће највећи притисак увек бити на Србију, и да није у питању само САД, већ и ЕУ и други.

“Само ми се правимо блесави, понекад, па као не знамо о чему се ради и каква нам је позиција, шта се десило 2008, 1999, 2010. када су, захваљујћи нашим глупостима у Међународном суду правде донели одлуку да је једнострано прогалшена независност Приштине легитимна. Правимо се као да се ништа није догодило...“, нагласио је он.

Вучић је казао да Србија може да разговара о свему само ако има компромисно решење, а ако га нема, ми не можемо да призна независнсот.

„Може да нас мучи ко год хоће, а то ови сенатори не раде. То су људи који су пријатељски настројени према нама, али не може сенатор Џонсон бити Србин и рећи да не признаје Косово, када је његова земља то учинила”, рекао је он.

Казао је да су сенатори посвећени проналажењу решења и успостављању бољи односа.

"Ко мисли да нам требају односи са САД који су непријатељски? Нађите ми генија који мисли да може да води успешно земљу, а да су нам односи са САД непријатељски", рекао је он.

Вучић је пренео да представницима САД каже у чему се не слажемо, ма колико мали били, а да они поштују то што им каже, као што он поштује и њихов став.

"Али, је л'' очекујете да ће они мени променити став за пет минута, а ја њихов за сат времана. Наше је да извучемо шта највише можемо, и како да дођемо до компромисног решења, ако може", рекао је Вучић изразивши уверење да Србија може даље унапредити односе са САД.

На питање да ли је питање разграничења као једно од могућих решења или део решења, до којег би дошле обе стране, и даље опција за САД, сенатор Џонсон није директно одговорио:

"Болтон је јасно рекао да желимо Србији и Косову да дамо простор какав ће споразум имати. На крају процеса ми ћемо подржати тај споразум, посебно када га постигну две стране, јер је у корист интереса обеју нација да се постигне“, објаснио је он.

Сенатор Марфи је казао да су САД спремне да пруже подршку на сваки начин и да је Вашингтону важно да, ако се превазиђе проблем, крене ка бољем партнерству са Србијом.

„Видећемо да се Србија приближи нашим савезницима у Европи. Постоје многи начини како можемо помоћи. Ако се тражи савет од нас спремни смо да га дамо“, рекао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести