Вучић с Борељом: Надам се неком решењу, иако у то не верујем

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу после више од годину дана.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Почетак разговора о суштинским проблемима на Косову и Метохији. Надам се каквом-таквом решењу, иако у то уопште не верујем", навео је Вучић на инстаграму, уз фотографије са Борељом.

Састанак је почео око 10 сати.

Претходно, Борељ и Лајчак су разговарали са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, а након њиховог састанка са Вучићем требало би, како је планирано, да уследи заједнички састанак.

Лајчак је и јуче после подне, одвојено разговарао са Вучићем и Куртијем, у циљу припрема за данашњи наставак дијалога, а после тих сусрета рекао да од данашњег састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем очекује договор, али не и коначни.

"Састао сам се са Куртијем и Вучићем одвојено, да разговарамо о агенди и да их припремимо за сутрашњи састанак. Очекујемо договор сутра, не коначан наравно, било би јако наивно томе се надати", рекао је Лајчак.

Навео је да ће се данас разговарати о томе како постићи будући споразум и како доћи до нормализације односа између две стране.

Председник Вучић је јуче рекао да ће данашњи разговори бити тешки, јер нема сагласности са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

У више наврата председник Србије био је јасан, поручући да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Вучић је јуче разговарао и са генералним секретаром НАТО Јенском Столтенбергом.

Такође, разговарао је одвојено и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Са председником у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести