Вучић се састао са француском министарком одбране

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду с министарком одбране Француске Флоранс Парли, која борави у посети Београду.
av_parli_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике, а након разговора планиране су изјаве за медије.

Парли се у Београду раније састала и са српским колегом, министром одбране Александром Вулином.

У ауторском тексту у данашњој Политици, Парли је изразила задовољство што после француског председника Емануела Макрона представља француску владу током посете Србији и истакла да Србија представља део одбране Европе, а да војске две земље треба више да сарађују.

Подсетила је да је приликом Макронове посете у јулу било договорено да се подигне ниво француско-српског стратешког партнерства у области одбране, и рекла да је управо циљ њеног доласка као француске министарке војске да се тај замах заједничке динамике у корист наше две земље настави.

"Иако Србија није чланица НАТО, она активно сарађује са овом организацијом и, уопште, даје снажан и ефикасан допринос нашој колективној одбрани. То њено ангажовање треба да буде уважено у правој мери", рекла је француска министарка одбране наводећи да ће то бити теме које су у средишту разговора које ће данас имати са председником републике Александром Вучићем и њеним колегом Александром Вулином.

Она је поздравила "значајан и цењени" допринос Србије спољним операцијама Европске уније и Уједињених нација, у Централноафричкој Републици, у Демократској Републици Конго и у Малију, али такође у Сомалији и у Либану.

Она је истакла да Француска и Србија желе - заједно - да се окрену будућности, као и да жели, у складу са новом стратегијом Француске за западни Балкан, која је објављена ове године, да више ресурса посветимо оперативној сарадњи између наше две земље.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести